Erfgoed

Flevoland is in de 20ste eeuw drooggelegd. Maar heeft een eeuwenoude historie. Dankzij de gunstige handelsligging in de Zuiderzee werden de eilanden uit dit gebied al in 1660 gekocht door Amsterdam. Tijdens de inpoldering kwamen dan ook veel archeologische schatten 'bovendrijven': van scheepswrakken tot Werelderfgoed en een voormalig schipperseiland. Het verhaal van het Flevolands erfgoed is belangrijk om te vertellen. En nog belangrijker om zelf te ervaren! Ga erop uit en bezoek ons erfgoed. Tip! Onderaan staan leuke combinatiebezoeken. 

Het Verhaal van Flevoland

Greppels graven geschiedenis Flevoland

Greppels graven geschiedenis Flevoland

© Batavialand

Een bijzonder verhaal

Je moet maar durven, een hele provincie opbouwen uit het niets. Toch is Flevoland zo ontstaan, meters onder zeeniveau. Flevoland is nooit af. Dat komt door die twintigste-eeuwse grond onder de voeten. Dat doet iets met de bewoners, die weten: the sky is the limit. Hier onststaan dingen die ergens anders ondenkbaar zijn.

Het Verhaal van Flevoland

Een bijzonder gebied

Schokland is hét voorbeeld van hoe Nederland eeuwenlang vocht tegen het water.

Werelderfgoed Schokland

Schokland 2 NOP Erfgoed

Schokland 2 NOP Erfgoed

© Visit Flevoland
luchtfoto Schokland

luchtfoto Schokland

© Museum Schokland

Een voormalig eiland

Schokland is één van onze pareltjes. Een mystieke plek. Midden in het jonge polderlandschap. Voel hier het verleden: de eeuwenoude strijd tegen het water. En ontdek de wel 10.000 jaar oude sporen van menselijk leven. 

Meer over Schokland

Flevoland is in de vorige eeuw drooggelegd. Door mensenhanden.

Een hels karwei. Flevoland is immers de grootste polder ter wereld!

Urk

© Toerisme Flevoland
Urk Erfgoed Water 5

Urk Erfgoed Water 5

© Tourist Info Urk

Traditioneel vissersdorp

Het karakteristieke vissersdorp Urk verschilt zó enorm van de rest van Flevoland dat het alleen dáárom al de moeite van een bezoek waard is. Een wirwar van straatjes. Gebouwd zonder enige planmatige opzet. En dat terwijl de rest van Flevoland op de tekentafel ontwikkeld is.  Verrassende doorkijkjes, knusse pleintjes, karakteristieke geveltekens. Alles in dit dorp ademt de sfeer van het verleden. Urk is één groot openlucht museum.

Meer over Urk

Batavialand

© Batavialand
© Batavialand

Terug in de tijd

Met een bezoek aan Batavialand ga je terug in de tijd. Batavialand neemt je mee op reis door 7.000 jaar Nederlandse geschiedenis. Je komt er van alles te weten over Nederland en het leven van de Nederlander met water.

Meer over de geschiedenis van Flevoland

Waterloopbos

© Visit Flevoland
Waterloopbos Marknesse NOP Natuur  Architectuur 3

Waterloopbos Marknesse NOP Natuur Architectuur 3

© Visit Flevoland

Voormalige testlocatie

Je kunt het je nu bijna niet meer voorstellen, maar hoe bereken je ingewikkelde krachten op grote bouwwerken zonder computer? Vroeger deed men dat o.a. door de werkelijkheid na te bootsen. In het Waterloopbos in Noordoostpolder vind je de schaalmodellen van 35 beroemde waterwerken. 

Meer over het Waterloopbos

Flevolands erfgoed - leuk als combinatiebezoek

Erfgoed op de kaart