Waterloopbos

Oude testlocatie

Nabootsen van de werkelijkheid

Je kunt het je nu bijna niet meer voorstellen, maar hoe bereken je ingewikkelde krachten op grote bouwwerken zonder computer? Vroeger deed men dat o.a. door de werkelijkheid na te bootsen. In het Waterloopbos in Noordoostpolder vind je de schaalmodellen van 35 beroemde waterwerken. Het Waterloopkundig laboratorium deed hier in de jaren '50 en '60 allerlei testen. De Deltawerken zijn hier getest, maar ook de havens van Rotterdam, Lagos, IJmuiden, Istanbul en Bangkok.

Waterloopbos Marknesse NOP Natuur Architectuur klein

Het Voorsterbos

Natuurlijke stroomversnellingen

Het Voorsterbos, waarin het Waterloopbos ligt, ligt op de grens van het oude en het nieuwe land. En aangezien het nieuwe land vele meters lager ligt, ontstonden hier natuurlijke stroomversnellingen. Met behulp van dit stromende water plus stuwen, dammen en golfslagmachines testte men de invloed van bepaalde krachten op de bouwwerken.

Waterloopbos Marknesse NOP Natuur Architectuur 1

Een uniek bos

Wisselwerking van natuur en techniek

Inmiddels wordt er al decennia lang niet meer getest en zijn de modellen op veel plekken helemaal overwoekerd door de natuur. Oude watergoten, stuwen en sluizen zijn begroeid met struiken en planten. Dieren zoals de ijsvogel en libellen voelen zich met al dat stromende water prima thuis in het Waterloopbos. Een uniek bos door de wisselwerking van natuur en techniek.

Waterloopbos Marknesse NOP Natuur Architectuur 2

Deltawerk//

Kolossaal kunstwerk

Het Deltawerk// is een prachtig en kolossaal kunstwerk in het Waterloopbos in Marknesse. Het is gemaakt door de kunstenaars Ronald Rietveld en Erick de Lyon. Zij maakten van de Deltagoot -een reusachtig bassin waarin getest werd hoe de Deltawerken zouden reageren op bepaalde natuurkrachten- een meer dan 200 meter lang kunstwerk.

Meer lezen
Deltawerk Waterloopbos Marknesse NOP Natuur Architectuur

Bezoek het Waterloopbos

Waterloopbos op de kaart - Voorsterweg 34, 8316 PT Marknesse

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!