Flevoland biedt ruimte. Ruimte voor cultuur. Ruimte voor moderne en grootschalige landschapskunstwerken, maar ook voor musea waar je ontdekt wat er hier was voordat Flevoland bestond, hoe de inpoldering verliep en hoe de poldermentaliteit tot stand kwam. En vergeet vooral ook onze festivals niet: groots en inspirerend. Want we staan hier wel met de poten in de klei, maar tegelijk weten we dat in Flevoland 'the sky the limit is'.
Hoewel de provincie Flevoland pas sinds 1986 bestaat, heeft het toch een rijke culturele historie. Een mooi voorbeeld hiervan is het voormalige eiland Urk, dat ondanks de inpoldering om zich heen onverstoord zijn eigen ding blijft doen. Wandelend over Urk waan je je misschien wel in een openluchtmuseum, zo anders dan de rest van Flevoland is het hier. Stap vooral ook eens binnen bij Museum Het Oude Raadhuis, waar je alles leert over de Urker geschiedenis en de visserij. Ook in Museum Schokland op het voormalige eiland Schokland zijn nog restanten van eeuwenoude bewoning te vinden, zowel in de vorm van archeologische vondsten als de overblijfselen van de Schokker bevolking, die na de zoveelste overstroming in de 19e eeuw het eiland verplicht moest verlaten. Wil je nog meer weten over de vroegere Zuiderzee en de inpoldering om ruimte te maken voor Flevoland, dan ga je naar Batavialand in Lelystad, dat niet voor niets de slogan 'ontdek het land van water' voert.
Als je eenmaal hele lappen grond hebt drooggelegd, wat doe je er dan mee? Nou, vullen met o.a. gebouwen en mensen. In het dorp Nagele hebben ze dat op een wel heel bijzondere manier gedaan: hier kreeg een groep architecten de vrije hand om het complete dorp, inclusief het groenplan, te ontwerpen. Dat resulteerde in een werkelijk uniek dorp, waar alle daken plat zijn. In Museum Nagele word je stap voor stap door de ontwikkeling en inrichting van het dorp geleid. Van een hele andere orde is het hypermoderne Almere, een stad waarvan de bouw pas in 1975 startte. Geen wonder dat je er zoveel hypermoderne gebouwen vindt.en je er diverse mooie architectuurwandelingen kunt doen.
Natúúrlijk ken je festival Lowlands wel. En van Defqon1 heb je vast ook wel eens gehoord. Naast deze grote festivals is er in Flevoland ook ruimte voor heel veel wat minder grote festivals. Denk maar eens aan de culturele festivals Wijland, Free Festival Almere, Festival LOF en het poëziefestival Sunsation. Ga je liever met je blote voeten dansen in het zand? Dan bezoek je natuurlijk strandfestival ZAND in Almere Strand.
Meer over festivalsFlevolanders zijn innovatief. Ze maken graag gebruik van de mogelijkheden die dit man-made land biedt. Zo organiseert een aantal theatergezelschappen prachtig locatietheater, waarbij de omgeving de inspiratie voor de voorstelling vormt. Ontdek in onze agenda alle aanstaande theatervoorstellingen en evenementen en plan je bezoek.
Plan je bezoek