Nieuwe Natuur

De natuur van Flevoland is grotendeels door mensenhanden aangelegd. Het zal je verbazen hoe goed dat is gelukt. Dus doe je kaplaarzen aan en ontdek onze big five. Konikpaard, edelhert, heckrund, zee-arend en vos wonen hier heerlijk. 

Man-made natuur

© Randy van Domselaar Het Flevo-landschap
meisje Oostvaardersplassen NPNL Almere Lelystad

meisje Oostvaardersplassen NPNL Almere Lelystad

© Visit Flevoland

Op de tekentafel bedacht

Hoewel alle natuur in Flevoland op de tekentafel is bedacht, is het toch heel divers. Veel ongerepte natuur is spontaan ontstaan in deze bedachte natuurgebieden. Bijvoorbeeld het grootste wetlandgebied in het Nationaal Park Nieuw Land of het grootste aaneengesloten loofbos van Nederland. In het weidse water dat Flevoland omringt maken we nu de Marker Wadden. We zien dat ook hier de natuur al haar eigen gang gaat.

Meer over de Flevolandse Natuurgebieden

LAAT JE VERRASSEN

De mens gaf de eerste aanzet, maar de natuur schiep vervolgens zelf het unieke landschap.

Marker Waddden

Markerwadden eiland nieuwe natuur Lelystad water bootjes in verte

Markerwadden eiland nieuwe natuur Lelystad water bootjes in verte

© Visit Flevoland
© Natuurmonumenten

Bezoek Nederlands nieuwste stukje land

Ken je Marker Wadden al? Het jongste stukje Nederland is onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land en ligt midden in het Markermeer. Het is een uniek project dat bijdraagt aan het natuurherstel van het Markermeer. Je vindt hier een natuurhaven, wandelroutes, vogelijkhutten en een strand. Het is een heerlijke plek om uit te waaien, te wandelen en om vogels te spotten. De Marker Wadden bereik je per veerboot vanaf Bataviahaven-Lelystad of met je eigen boot.  

Meer over de Marker Wadden

Natuurpark Lelystad

Wisent Oostvaardersplassen

Wisent Oostvaardersplassen

© Visit Flevoland
© Jasper Pluim

Wandelen tussen bijzondere dieren

Heb jij wel eens een eland, wisent of moefflon van dichtbij gezien? In Natuurpark Lelystad kan het. Hier vind je een aantal bijzondere dieren die met uitsterven bedreigd worden. In 2016 is in Natuurpark Lelystad het "Wisentpad'' geopend. Als je je op dit pad begeeft, loopt je letterlijk in het gebied van de wisenten en de Przewalskipaarden. Een avontuurlijk route dus! Houd je wel aan de regels om het veilig te houden.

Meer over Natuurpark Lelystad

Horsterwold

© Gemeente Zeewolde

Op Safari

Stap samen met de boswachter van Staatsbosbeheer in een stoere terreinwagen en ga mee op safari. Onderweg vertelt de boswachter je van alles over dit bijzondere gebied en de dieren die hier leven. 

Meer over het Horsterwold

Flevolandse natuurtips op de kaart gezet

Tulpen uit Flevoland

Kakelbont

Denk je aan tulpen, dan denk je natúúrlijk aan Flevoland! Wist je dat Flevoland één van de grootste tulpengebieden van Nederland is?
Als je in het voorjaar door Flevoland rijdt, dan kun je het met eigen ogen zien: de velden van Lelystad, Dronten, Zeewolde en Noordoostpolder kleuren kakelbont dankzij de kleurrijke tulpenvelden.

Meer over tulpen