Nationaal Park Nieuw Land

Ontdek de natuur van Flevoland. Nationaal Park Nieuw Land is het grootste man-made natuurpark ter wereld. Wat ooit behoorde tot de bodem van de Zuiderzee, is nu een prachtig natuurpark met een grote diversiteit aan flora en fauna. Kom op bezoek en zie wat voor natuur het grootste inpolderingstraject ter wereld, ook wel Flevoland, heeft.

Man-made natuur

De veelzijdigheid van Nationaal Park Nieuw Land

Nationaal Park Nieuw Land is man-made én toch is de diversiteit flora en fauna aanzienlijk. De Lepelaarplassen, Marker Wadden, Oostvaardersplassen en het Markermeer zijn deelgebieden die behoren tot dit Nationaal Park. Een gebied van maar liefst 29.000 hectare groot ligt hier voor je open. Trek je wandelschoenen aan en ontdek de veelzijdigheid van Nationaal Park Nieuw Land!

Expeditie Markerwadden

Vogelparadijs

De Oost-Atlantische flyway

Wat is een wandeling door de natuur zonder vogelgezang op de achtergrond? Of geruis van grassprieten in de wind? Nationaal Park Nieuw Land is een waar vogelparadijs, met als icoon de zeearend. Deze arend, eerst uitgestorven in Nederland, heeft zich in Nieuw Land opnieuw gevestigd. Naast deze avontuurlijke vogel, vind je verschillende ganzen- en eendensoorten, roofvogels en trekvogels. Waarvan sommigen jaarlijks duizenden kilometers afleggen over de Oost-Atlantische flyway. Denk bijvoorbeeld aan de bijzonder gekleurde ijsvogel.

Lepelaars Markerwadden

Wetlands

Op avontuur door moerasachtige natuur

Nationaal Park Nieuw Land bestaat voor een groot deel uit wetlands. Door de moerasachtige natuur is de ecologische dynamiek en diversiteit groot. Wandel door het Oostvaarderbos op zoek naar de grote grazers (Konikpaarden en Heckrunderen), fiets door de ruige riet- en natte graslanden op zoek naar de ijsvogel of kies voor de Route Touristique Flevoland, waarbij je met de auto langs de verschillende natuurgebieden rijdt. Ontdek de gebieden hieronder!

Vos Oostvaardersplassen

Oostvaardersplassen

Spontaan ontstane natuur

De rust, ruimte en voedselrijkdom in dit gebied zorgen ervoor dat het aantal verschillende dieren in de Oostvaarderplassen nog steeds groeit. Je staat hier oog in oog met wilde runderen, paarden en edelherten die de vlaktes in de Oostvaardersplassen doorkruisen. Ontdek het contrast tussen de ruige natuur, de gemaakte polder en de wildernis dicht bij de stad.

NPNL Oostvaardersplassen riet en water winter

Lepelaarplassen

Oase voor moeras- en watervogels

De Lepelaarplassen is een oase voor moeras- en watervogels. Het hele jaar door strijken hier bijzondere vogelsoorten neer. De greppels, slootjes en poelen zijn ideaal jaaggebied voor de grote zilverreiger, blauwe reiger, lepelaar en roerdomp. In de plassen, rietvelden en natte graslanden zijn al meer dan tweehonderd soorten vogels waargenomen! 

Lepelaarplassen najaar Almere

Markermeer

Watersportgebied bij uitstek

Het Markermeer is een prachtig gebied voor de watersport. Vrijwel geen ander water in Nederland heeft zoveel mogelijkheden. De geoefende watersporter komt er zeker aan zijn trekken. Bij rustig weer kunnen ook kleinere schepen prima varen op het Markermeer.

Markermeer Markermeer schemering

Marker Wadden

Nieuw land

In het Markermeer zijn sinds 2016 onder de naam Marker Wadden diverse eilanden aangelegd. En Marker Wadden is nog niet af. Met zand, klei en slib uit de bodem van het Markermeer wordt land en ondiep water aangelegd waarop en waarin planten, vogels en vissen uitstekend kunnen leven. Ook voor mensen is hier ondertussen al van alles te beleven. Met een natuurhaven, wandelroutes, vogelkijkhutten en een strand kun je hier heerlijk uitwaaien, wandelen en vogels spotten.

Markerwadden eilanden nieuwe natuur Lelystad water Markerwadden en bezoekerscentrum in ontwikkeling Lelystad

Een gedicht

Hier kust de lucht het water
strelen wolken in spiegeling
de pas geboren eilanden.

Waar in adembenemend tempo
groen en andere kleuren oprukken
vogels van allerlei pluimage
zich vrij voelen in de weidsheid
van de historisch beladen zee.

De mens zich ontdaan voelt
van dagelijkse druk en dwang
in de ban geraakt van
de uitdagend jongste telgen
van het nieuwe land.

© Thom Ummels
www.ummelsenummels.nl

Expeditie Markerwadden

bezoekerscentra - Nationaal Park Nieuw Land

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!