Pionierspad - Ontdekkingstocht te voet - dwars door verrassend Flevoland

(208,0 km)

Ontdek het Pionierspad! Na een aanloop door de waterrijke Wieden in Overijssel gaat dit Lange-Afstand-Wandelpad grotendeels over land dat tachtig jaar geleden nog niet bestond. Je wandelt in 208 km van Steenwijk naar Muiden. Het Pionierspad vertelt het verhaal van Flevoland, het grootste inpolderingsproject ter wereld. Dit gebied ademt vernieuwing en biedt ruimte aan experimentele landschapskunst, architectuur en design. Trek je wandelschoenen aan en ontdek Flevoland aan de hand van dit pad of een van de zes extra rondwandelingen. Een wandeltocht door bossen en moerassen, afgewisseld door vergezichten over oneindig laagland.

Nieuwe natuur
Plannenmakers, inrichters en doeners hebben het la…

Ontdek het Pionierspad! Na een aanloop door de waterrijke Wieden in Overijssel gaat dit Lange-Afstand-Wandelpad grotendeels over land dat tachtig jaar geleden nog niet bestond. Je wandelt in 208 km van Steenwijk naar Muiden. Het Pionierspad vertelt het verhaal van Flevoland, het grootste inpolderingsproject ter wereld. Dit gebied ademt vernieuwing en biedt ruimte aan experimentele landschapskunst, architectuur en design. Trek je wandelschoenen aan en ontdek Flevoland aan de hand van dit pad of een van de zes extra rondwandelingen. Een wandeltocht door bossen en moerassen, afgewisseld door vergezichten over oneindig laagland.

Nieuwe natuur
Plannenmakers, inrichters en doeners hebben het land gemaakt. Boerenland, waar de pioniers de zware klei hebben bewerkt tot vruchtbare bodem. Daartussen liggen grote stukken natuur. Uitgestrekte natuurgebieden als de Oostvaardersplassen, het Knarbos en het Horsterwold. Maar ook groene linten langs vaarten en kanalen. Dieren en planten hebben hun stek hier gevonden. De kans dat reeën, vossen of roofvogels je pad kruisen is groot. Ook de fraaie uitzichten, het mooie lijnenspel en de rust zullen je verbazen.

Beleef Flevoland
Maak kennis met het rijke watererfgoed van toen en nu, kom op de mooiste plekjes door Flevolands nieuwe natuur, kijk op tegen de imposante kunstwerken langs de route en pluk de vruchten van de hypermoderne en duurzame landbouwmethoden die alleen in Flevoland te vinden zijn.

Scan de QR-codes

Onderweg kom je op verschillende plekken QR-codes tegen die je kunt scannen. Zo open je de inspirerende podcasts en video’s waarin kenners uit het gebied hun verhaal van Flevoland vertellen. Laat je verrassen door de bijzondere historie, de zeer diverse natuur, de biologische en moderne landbouw en de beroemde landschapskunstwerken.

Beheer en onderhoud 
Het beheer en onderhoud van het Pionierspad wordt mogelijk gemaakt door vrijwilligers & donateurs van Wandelnet. De totstandkoming van de route, beleving en gids van het Pionierspad werd mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van provincie Flevoland en de (route)partners: Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Flevo-landschap, Batavialand en Visit Flevoland.

De route: app, gpx en wandelgids 
De totale route is 208 kilometer lang en is opgedeeld in 11 etappes. Ook zijn er 6 extra dagwandelingen. De volledige route is in beide richtingen door vrijwilligers van Wandelnet gemarkeerd met wit-rode markeringen.

Bekijk de volledige route op de website van Wandelnet. Gebruik vooral ook de Wandelnet-app als wegwijzer voor jouw wandeling op het Pionierspad. In de app vind je de mooiste wandelroutes van Nederland, met o.a. Lange-Afstand-Wandelpaden, Streekpaden en NS-wandelingen. Je kunt deze app downloaden via de Google Play en de App Store.

Wil je de gpx-bestanden van alle 11 etappes los van de hele route downloaden? Klik dan op de links hieronder:

 • Etappe 1: Steenwijk - Zuideinde (15,4 km)
 • Etappe 2: Zuideinde - Vollenhove (15,3 km)
 • Etappe 3: Vollenhove - Enservaart (13,1 km)
 • Etappe 4: Enservaart - Ketelmeer (19,7 km)
 • Etappe 5: Ketelmeer - Klokbekerweg, Lely (20,1 km)
 • Etappe 6: Klokbekerweg, - Hollandse Hout (21,7 km)
 • Etappe 7: Hollandse Hout - Knarbos (21,7 km)
 • Etappe 8: Knarbos - Zeewolde (18,1 km)
 • Etappe 9: Zeewolde - De Eemhof (20,3 km)
 • Etappe 10: De Eemhof - De Kemphaan (20,4 km)
 • Etappe 11: De Kemphaan - Muiden (21,9 km)

Liever de route op papier? Dat kan natuurlijk ook. De wandelgids van het Pionierspad is voor € 19,45 te bestellen in de webwinkel van Wandelnet.

Voor nóg meer inspriatie voordat je zelf het Pionierspad gaat lopen, bekijk je de video's over het Flevolandse deel van de route op de website van Wandelnet. Die zijn trouwens ook te bekijken als je klikt op de foto's hieronder en daarna een paar keer doorklikt naar rechts.

Dit ga je zien

Startpunt: Stationsplein
Steenwijk
Eindpunt: Lange Muiderweg
Muiden

Beschrijving

Startpunt: Stationsplein
Steenwijk

Etappe 1: De Kop van Overijssel staat bekend als waterrijke regio met enkele grote natuurgebieden als Weerribben en de Wieden. Langs rietkragen wandel je van Steenwijk naar Giethoorn. De fluisterbootjes varen geruisloos door het water onder karakteristieke bruggetjes en langs rietgedekte boerderijen.

Etappe 2: Tussen Giethoorn en Dwarsgracht gaat de route verder in de kaarsrechte Polder Giethoorn. Via het pontje Jonen kom je in het Leeuwterveld, een weidevogelgebied en onderdeel van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het is een van de meest bijzondere wetlands van Europa.

Etappe 3: Vroeger de Zuiderzee, nu is er de Noordoostpolder. Na de dijk langs het Vollenhoverkanaal wandel je door het Waterloopbos, bijzonder vanwege zijn modellen van oude waterstaatswerken, daarna door het Voorsterbos en langs Kraggenburg.

Etappe 4: Je wandelt in een landschap waar kavels, sloten, wegen en bomenrijen recht zijn aangelegd. Tot 1932 lag Schokland als een echt eiland in de Zuiderzee. Na de droogmaking van de Noordoostpolder is het eiland Schokland een eiland op het droge, dat nog altijd boven het polderlandschap uitsteekt.

Etappe 5: Je loopt via de Ketelbrug over het Ketelmeer waar het flink spookt als het waait. Op rustige dagen is het een eldorado voor vogelaars. Hierna volgt het rivierduingebied bij Swifterbant, een afwisselend landschap met grasland, bosjes, landbouw en boerderijen.

Etappe 6: Deze etappe gaat via de Zuigerplas door relatief jong bos naar Bataviastad waar de reconstructie van de Batavia trots en fier in het water ligt. Je kunt genieten van het uitzicht over het weidse Markermeer. In Lelystad streken na inpoldering van Flevoland ruim 50 jaar geleden, de eerste bewoners neer.

Etappe 7: Je wandelt richting Oostvaardersplassen. Het enorme moeraslandschap is uniek; zo ongeveer moeten grote delen van Nederland er lang geleden uit hebben uitgezien. Het gebied, bekend geworden bij het grote publiek door de film De Nieuwe Wildernis, herbergt wilde runderen, paarden en edelherten.

Etappe 8: Je loopt door het Knarbos, een mengeling van loof- en naaldbomen en open ruimten. Daarna volgt een open landschap richting Zeewolde waar je door de noordkant van het Horsterwold, het grootste aaneengesloten loofbos van West-Europa, loopt. Geniet in Zeewolde van het uitzicht over het Wolderwijd.

Etappe 9: Het grootste deel van deze etappe loop je door het Horsterwold. Flevoland is de jongste provincie en toch lijkt het of de bomen hier eeuwenoud zijn in plaats van nog maar vijftig jaar. Het grootste aaneengesloten loofbos van West-Europa gedijt goed op de klei van de voormalige zeebodem.

Etappe 10: Vanaf de Eemhof gaat de route in een rechte lijn, kenmerkend voor het landschap, richting Almere. Hier loop je door het Cirkelbos en langs de Hooge Vaart naar stadslandgoed De Kemphaan met een bijenstal, stallen voor schapen en een opvangplaats voor apen. Al wandelend maak je kennis met de natuur.

Etappe 11: Je loopt door een aaneengesloten groene zone tussen Almere-Haven en Almere-Stad, door het Vliegerbos en Beginbos naar het Kromslootpark, waar hooglanders en schapen grazen. Langs bochtige kreken gaat de route via Muiderberg en het statig aan het IJmeer gelegen kasteel Muiderslot naar Muiden.

Eindpunt: Lange Muiderweg
Muiden

Heb je een tip over Flevoland die je graag wilt delen?

Meld je tip hier aan

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!