Nieuwe Natuur

In Flevoland vind je natuurgebieden die niet alleen in Nederland uniek zijn, maar in heel (West-)Europa. Zo hebben we niet alleen het grootste man-made natuurpark ter wereld, maar ook één van de grootste aaneengesloten loofbossen van Europa. En hoewel alle natuur in Flevoland op de tekentafel is uitgedacht, is het toch heel divers. Nergens in Nederland kun je op één dag zoveel verschillende natuurgebieden bezoeken als in Flevoland. Dus trek je stoute schoenen aan en ga op pad. 

Nationaal Park Nieuw Land

Grootste man-made park ter wereld

Nationaal Park Nieuw Land is het grootste man-made natuurpark ter wereld. Het park bestaat uit de natuurgebieden Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, Marker Wadden en het Markermeer. Het gebied van 29.000 hectare zou nooit hebben bestaan zonder de inpoldering van Flevoland. Het is een waar vogelparadijs met als icoon de zeearend. In de moerassen kom je kuddes heckrunderen en konikpaarden tegen. 

Meer over NP Nieuw Land
meisje Oostvaardersplassen NPNL Almere Lelystad

LAAT JE VERRASSEN

De mens gaf de eerste aanzet, maar de natuur schiep vervolgens zelf het unieke landschap.

Marker Wadden

Bezoek Nederlands nieuwste stukje land

Ken je Marker Wadden al? Het jongste stukje Nederland is onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land en ligt midden in het Markermeer. Het is een uniek project dat bijdraagt aan het natuurherstel van het Markermeer. Je vindt hier een natuurhaven, wandelroutes, vogelijkhutten en een strand. Het is een heerlijke plek om uit te waaien, te wandelen en om vogels te spotten. De Marker Wadden bereik je per veerboot vanaf Bataviahaven-Lelystad of met je eigen boot.  

Meer over de Marker Wadden
Markerwadden eiland nieuwe natuur Lelystad water bootjes in verte

Natuurpark Lelystad

Wandelen tussen bijzondere dieren

Heb jij wel eens een eland, wisent of moefflon van dichtbij gezien? In Natuurpark Lelystad kan het. Hier vind je een aantal bijzondere dieren die met uitsterven bedreigd worden. In 2016 is in Natuurpark Lelystad het "Wisentpad'' geopend. Als je je op dit pad begeeft, loopt je letterlijk in het gebied van de wisenten en de Przewalskipaarden. Een avontuurlijk route dus! Houd je wel aan de regels om het veilig te houden.

Meer over Natuurpark Lelystad
Wisent Oostvaardersplassen

Horsterwold

Op Safari

Stap samen met de boswachter van Staatsbosbeheer in een stoere terreinwagen en ga mee op safari. Onderweg vertelt de boswachter je van alles over dit bijzondere gebied en de dieren die hier leven. 

Meer over het Horsterwold

Waterloopbos

Natuur en techniek

In het Waterloopbos vind je de schaalmodellen van zo’n dertig grote waterwerken uit de hele wereld. Het waterloopkundig laboratorium deed hier in de jaren '50 en '60 onderzoek naar de invloed van stromend water op deze bouwwerken. Nu wordt er geen onderzoek meer gedaan en heeft de natuur bezit genomen van de restanten van de schaalmodellen. Dieren zoals de ijsvogel en libellen voelen zich met al dat stromende water prima thuis in het Waterloopbos. Een uniek bos door de wisselwerking van natuur en techniek.

Meer lezen over het Waterloopbos

kom en ontdek - meer Flevolandse nieuwe natuur

Flevolandse natuurtips op de kaart gezet

Tulpen uit Flevoland

Kakelbont

Denk je aan tulpen, dan denk je natúúrlijk aan Flevoland! Wist je dat Flevoland één van de grootste tulpengebieden van Nederland is?
Als je in het voorjaar door Flevoland rijdt, dan kun je het met eigen ogen zien: de velden van Lelystad, Dronten, Zeewolde en Noordoostpolder kleuren kakelbont dankzij de kleurrijke tulpenvelden.

Meer over tulpen

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!