December in Flevoland: - we dineren bij Het ProefLab// en beleven een magische WinterDroom bij De Orchideeën Hoeve

Ditmaal gingen we op stap in de Noordoostpolder, waar we vlakbij landschapskunstwerk Deltawerk// in het prachtige Waterloopbos dineerden, waarna we het leukste uitje van Flevoland in kerstsferen bezochten: De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest. Deze staat de gehele maand december in het teken van WinterDroom: hét winterspektakel van de polder en het ultieme moment om je helemaal onder te dompelen in kerstsferen tijdens één van de vele kaarsjesavonden. Polderplekjes ging je voor en geloof ons: hier moet je geweest zijn!

Ben je op zoek naar dé ultieme kerstvakantietip?

Lees dan gauw verder!

We beginnen onze WinterDroom-avond bij Het ProefLab// in Marknesse. Dit restaurant, gelegen in het Waterloopbos en met uitzicht op het bekende landschapskunstwerk Deltawerk//, is dichtbij De Orchideeën Hoeve en dus perfect te combineren.

Na het parkeren van de auto is het even zoeken. Best wel spannend in het donker, maar na het volgen van de borden en een verlicht pad, komen we uiteindelijk aan bij het restaurant.

Bij binnenkomst ervaren we direct de gemoedelijke sfeer, we kiezen een plek en bekijken gelijk de kaart. Het menu is niet heel uitgebreid, maar wel seizoensgebonden en zoveel mogelijk lokaal. Daar worden wij blij van! Het restaurant is iets meer gericht op bezoekers van het Waterloopbos en wandelaars en dat merk je: er is zelfs een menukaart voor honden.

We kiezen het vegan menu en de spare-ribs en spelen tijdens het wachten een potje mens-erger-je-niet. Zo leuk dat ze overal in Het ProefLab// gezelschapsspelletjes hebben liggen.

Het eten is lekker en meer dan genoeg, ook de bijgerechten zijn afgestemd op het seizoen. Wij genoten van stoofpeertjes en rode kool. Past helemaal bij onze wintersferen! We sluiten af met een kop koffie en wat lekkers. We hebben gezellig gegeten, een leuke nieuwe plek ontdekt en komen zeker nog een keer terug voor een bezoek aan het Waterloopbos!

Nu gaan we door voor het tweede deel van de avond: WinterDroom bij De Orchideeën Hoeve. Anders dan de naam doet vermoeden, is De Orchideeën Hoeve zoveel meer dan ‘slechts’ mooie orchideeën. Alleen al op een normale dag kijk je je ogen uit in de prachtige overdekte tuinen met planten, bloemen en exotische dieren. Een geweldige indoor speeltuin voor alle leeftijden en een buitenverblijf voor de aapjes, flamingo’s, eenden, alpaca’s en nog zoveel meer. Sowieso al een tip, voor wie er nog nooit geweest is. 

Tijdens de decembermaand staat het park in het teken van WinterDroom. Duizenden lichtjes en kaarsjes begeleiden je tijdens een magische winterwandeling door het park. Het is druk op de parkeerplaats, er staan diverse bussen geparkeerd en het restaurant dichtbij de entree zit vol met gasten. We laten onze kaartjes scannen – let op: koop je kaartjes vooraf – en gaan naar binnen. Voor ons horen we ‘wauw’ en ‘prachtig’ en ook zelf zijn we direct onder de indruk: wauw, wat is dit mooi! We raken niet uitgekeken, er is zoveel te zien. Alle fonteinen, tropische bloemen en vijvers zijn prachtig verlicht. Woorden schieten tekort.

De wandeling leidt ons langs duizenden kaarsjes, over hangbruggen, langs vijvers en fonteinen, door grotten en hutjes. We zien allerlei dieren, zoals diverse vissen, schildpadden, een toekan, aapjes, vlinders en nog veel meer.

Te midden van alle lichtjes bevindt zich de fameuze WinterDroom-kerstmarkt met meer dan 30 kraampjes voor snuisterijen, lekkernijen en lokale producten. We laten ons vertellen dat het aanbod van de kerstmarkt verschilt per avond om zodoende verschillende lokale ondernemers de kans te bieden deel te nemen aan de kerstmarkt.

In de bloementuin bewonderen we alle prachtige hangplanten, drinken we warme chocolademelk en luisteren we naar het koor dat lekkere kerstmuziek ten gehore brengt. De sfeer is warm, gezellig en kerstachtig. Precies wat we ervan hadden verwacht!

We vervolgen onze route naar buiten, langs de indoor speeltuin die eveneens prachtig verlicht is, naar het buitenverblijf. Ook buiten vallen we van de ene verbazing in de andere. Wat een prachtige lichtshow, helemaal compleet met betoverende luchtbellen.

Helemaal betoverd sluiten we de wandeling af met een bezoek aan de cadeauwereld, waar we nog worden verrast door een muzikale kerstact. Wat is dit leuk zeg! Echt een absolute aanrader! WinterDroom is te bezoeken van 1 t/m 31 december en vooraf online reserveren is verplicht.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!