Flevoland, de provincie die bekend staat om Bataviastad en de Bataviawerf. Maar er is zoveel meer te beleven dan dat. Waanzinnige wereld neemt je mee op avontuur door de groene en jongste provincie van Nederland. Laat je inspireren door leuke tips om te doen in Lelystad en de omgeving.
Het is 11 uur als we de dag beginnen met een TukTuk tour langs de highlights van Lelystad en omgeving. We starten bij buitencentrum de Oostvaarders, waar de gids van Flevoland TukTuk al op ons staat te wachten. Samen rijden we langs de 26 meter hoge hurkende man en door het historische werkeiland. We komen uit bij de grootste jachthaven van de stad, waar de Noordersluis te bewonderen is. Het valt ons gelijk op hoe laag Lelystad eigenlijk onder zeeniveau ligt. De sluis laat namelijk heel goed het hoogteverschil zien tussen de zee en de stad.
Na de lunch is het tijd om de tocht voort te zetten naar het centrum. De gids vertelt ons over Cornelis Lely, de man waar Lelystad haar naam en bestaan aan te danken heeft. Door de vele overstromingen en de Eerste Wereldoorlog maakte meneer Lely in 1891 een plan. Een plan dat leidde tot afsluiting en droogmaking van de Zuiderzee. Het is niet voor niks dat er in de stad twee standbeelden van Cornelis Lely te vinden zijn. Zonder hem zou Lelystad misschien niet bestaan hebben.
Niet alleen is de TukTuk-tour leuk voor volwassen, maar ook voor kinderen. Ga samen op pad en krijg alles te weten over het ontstaan en de geschiedenis van Lelystad tijdens de informatieve kennis quiz. Eén tip: trek warm kleding aan. Het kan hier nogal fris zijn door de Ijsselmeerwind.
Meer over LelystadNa ons avontuur op de TukTuk komen we aan bij onze overnachtingsplek voor vanavond. Wanneer we het terrein op rijden, valt ons gelijk de grote kas op. Vandaar ook de naam van de voormalige horecagelegenheid Onze Kas, die helaas de energiecrisis niet heeft overleefd. Wel bestaat de B&B 'Onze Kamers' nog. De accommodatie is omringd door groene natuur en heeft de uitstraling van een luxe oase. Het grenst aan een tuinbouw- en wandelgebied en heeft zelfs een eigen buitenzwembad. We mogen heerlijk vertoeven in één van de vier B&B kamers, die met veel liefde voor licht en groen zijn ingericht.
Meer over Onze KasNog een reden om naar Lelystad te gaan, is vanwege de gezellige eettentjes die hier te vinden zijn. Zeker in en rondom de Bataviahaven. Nadat we onze spullen hebben neergezet bij de overnachtingsplaats schuiven we aan voor het diner bij MJ Café. Een nieuw restaurant waar het personeel je graag in de watten legt tijdens een unieke gastronomische beleving. We genieten van een avond vol heerlijke gerechten die eruit zien als kunstwerkjes. Hier beleef je het concept fine dining zeker weten.
Zoek je nog een leuke plek voor de lunch? Bezoek dan zeker eens Club Port Side, waar je op het water eet. Of ga naar Restaurant de Rede en probeer een keuze te maken uit de uitgebreide menukaart.
De volgende ochtend zijn we al vroeg uit de veren. Vandaag gaan we mee met de Vroege Vogelwandeling van Staatbosbeheer bij de Oostvaardersplassen. Om 8 uur worden we verwacht door de gids voor een 2,5 uur durende tocht. Onderweg vertelt hij alles over het gebied en de vogels die hier bijtanken of een broedplek vinden. En dat snappen we wel, want overal waar je kijkt zie je riet, water, moeras, ruige grasvlaktes en wilde dieren. Grote kans dat je hier haviken of zelfs zeearenden spot!
De Oostvaardersplassen vormt samen met de Marker Wadden, de Lepelaarsplassen en het Markermeer het jongste nationale park van Nederland, namelijk Nationaal Park Nieuw Land. Wist je dat dit het grootste man-made natuurgebied ter wereld is? In 1968 werden de grote plassen water, die bleven staan na de aangelegde Flevopolder, ingezaaid met riet. Er werd verder niks mee gedaan, dus de natuur nam het over en ontwikkelde zich tot een walhalla voor iedere vogelliefhebber en wandelaar.
De Vroege Vogelwandeling is echt een aanrader om te doen, ook als vogels spotten niets voor jou is. De enthousiaste verhalen en kennis van de gids zorgen ervoor dat je geboeid blijft en meer wil weten over het gebied. Het is prachtig om zo vroeg op de ochtend de natuur te zien ontwaken. Alle informatie is te vinden op de website van Staatsbosbeheer.
Meer over Nationaal Park Nieuw LandVoordat we weer naar huis gaan staat ons nog iets heel leuks te wachten. We gaan namelijk langs bij De Polderkol, een grote kruidentuin net buiten Lelystad. Hier kun je terecht voor leerzame cursussen, workshops of rondleidingen. Zo kan je bijvoorbeeld zelf geurzakjes maken van verse kruiden en kruiden plukken voor je eigen thee of massageolie.
Bij aankomst ontmoeten we Marlies, een ontzettend gepassioneerde kruidenvrouw. We worden verwelkomd met een kopje verse kruidenthee en duiken daarna gelijk de kruidentuin in. Hier valt van alles te zien. Van de bekende verse munt en Sint-Janskruid, tot een heleboel andere kruidensoorten. Wat groeien hier veel verschillende soorten zeg! Marlies vertelt wat kruiden voor ons kunnen betekenen, bijvoorbeeld bij lichamelijke klachten. Zelfgemaakte zalf, olie of thee kan een erg ondersteunende werking geven.
Zou je De Polderkol ook wel eens willen bezoeken? De locatie is niet het hele jaar open, dus neem vooraf even contact op met Marlies. Of boek het Green Vibes Wijn en Kruiden arrangement van Visit Flevoland. Tijdens een leuke dag leer je meer over de wonderlijke, eeuwenoude combinatie tussen wijn en kruiden.