Maart: nieuwe natuur

Ging het in het blog van februari nog over door mensen gemaakte kunst en cultuur in Flevoland, nu gaan we het hebben over door mensen gemaakte natuur. Ja, echt, dat is precies wat er in Flevoland sinds de inpoldering is gebeurd. En wat er trouwens nog steeds gebeurt.

Al voordat de eerste polder van Flevoland helemaal droog was, waren er op de tekentafel al bossen ingetekend. Het nieuwe land moest dan wel de voedselvoorziening van Nederland veiligstellen en ruimte bieden aan de groeiende bevolking van het land, maar ook toen al was men er van doordrongen dat de natuur een belangrijk onderdeel van een goed woonklimaat vormt.

Daarom zijn er diverse bossen en andere natuurgebieden aangelegd. Door mensen, ja, en ze worden ook door mensen beheerd. Maar toch kon én kan de natuur er veelal zijn eigen gang gaan en heeft ieder natuurgebied zijn eigen karakter ontwikkeld. Ook zijn meerdere Flevolandse bossen letterlijk uniek: zo is het Horsterwold het grootste aaneengesloten loofbos van Nederland en vind je in het Waterloopbos ruim dertig overwoekerde schaalmodellen van waterwerken uit de hele wereld.

Meer over nieuwe natuur in Flevoland

Natuur is meer dan alleen bossen. Ook moerassen, plassen en graslanden vormen het natuurlijke landschap. En ook die zijn er in grote aantallen in Flevoland. Een aantal ervan vormen zelfs een heus nationaal park, dat heel toepasselijk de naam Nationaal Park Nieuw Land heeft gekregen. Dit is het jongste nationale park van Nederland en met maar liefst 29.000 hectare natuur het grootste man-made natuurpark ter wereld. De Oostvaardersplassen, de Lepelaarplassen, het Markermeer en Marker Wadden vormen samen Nationaal Park Nieuw Land.

Meer over Nationaal Park Nieuw Land

En hoewel we het tot nu toe steeds over flora hebben gehad, vormt fauna uiteraard ook een belangrijk onderdeel van de natuur in Flevoland. Zo kom je in de moerassen van de Oostvaardersplassen kuddes heckrunderen en konikpaarden tegen en vormen de eilanden van Marker Wadden, ondanks dat ze nog maar een paar jaar oud zijn, nu al een waar vogelparadijs.

De zeearend is het icoon van dit vogelparadijs, maar je ziet op Marker Wadden ook ijsvogels en diverse roof- en trekvogels. Niets voor niets staan er diverse vogelkijkhutten verspreid over het enige voor mensen toegankelijke eiland. Een aanrader: stap aan boord van de veerboot en kom zelf vogels spotten op Marker Wadden!

Info over de veerdienst naar Marker Wadden

Even verderop, in Natuurpark Lelystad, kun je oog in oog komen te staan met een kudde przewalskipaarden, imposante edelherten of wroetende zwijnen. En dat terwijl je gewoon lekker aan het wandelen of fietsen bent of de kinderen zich uitleven met een speurtocht of rugzakroute. Om reeën, wilde paarden en vossen te spotten ga je naar het Horsterwold bij Zeewolde, waar je dat zelf al wandelend of fietsend kunt doen, maar waar je ook samen met de boswachter in een ecokar of zelfs per kano op safaritocht kunt gaan.

De natuur leent zich natuurlijk ook heel goed voor buiten spelen, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Want hoe oud je ook bent, wat is er nou leuker dan klimmen en klauteren tussen de bomen, via een touwbrug een sloot oversteken of al tokkelend van boom naar boom zweven?! Op diverse locaties in Flevoland kun je avontuurlijk buiten spelen in de natuur.

Meer over outdoor & adventure in Flevoland

Een paar van zulke buitenspeelparken

Netl de Wildste Tuin

Netl in de Noordoostpolder is heerlijk voor een dagje ouderwets buitenspelen, fanatiek sporten, lekker zwemmen of een stevige wandeling. Op Netl vind je duinen, zwemwater, bamboebossen, wandelroutes en natuurlijke speelmaterialen.

Meer info over Netl de Wildste Tuin

Outdoorpark SEC Almere

Outdoorpark SEC Almere biedt de leukste groepsuitjes in de natuur. Leer bijvoorbeeld handboogschieten in een leuke workshop of kies voor een stoere survival of speel een potje Expeditie Robinson.

Meer info over Outdoorpark SEC Almere

Belevenissenbos Lelystad

Met een oppervlakte van maar liefst 40 hectare heeft Lelystad het grootste, avontuurlijkste en meest leerzame speelbos van Nederland. Er zijn ruim 140 speeltoestellen langs en over het water.

Meer info over Belevenissenbos Lelystad

Klimpark Fun Forest Almere

Het Klimpark Fun Forest Almere heeft vijf verschillende parcoursen met tokkelbanen. Sommige zijn wel meer dan 150 meter lang! Door de opbouw in moeilijkheidsgraad is het klimpark interessant voor zowel jong als oud.

Meer info over Klimpark Fun Forest Almere

Nergens in Nederland kun je op één dag zoveel verschillende natuurgebieden bezoeken als in Flevoland. Dus trek je wandelschoenen aan en ga op pad in de jongste provincie van Nederland. Dat is minstens zo mooi als een buitenlandse reis en nog veel voordeliger ook!

Nu zien we je al denken: leuk, al die natuur, maar het is pas maart, echt warm is het nog niet en de bomen zijn nog grotendeels kaal. Zeker, dan heb je gelijk. Maar op maandag 20 maart begint de lente en op zondag 26 maart gaat de zomertijd alweer in, dus juist dít is de maand van de ontluikende natuur: zie alles weer groen en fris worden en geniet van de steeds langer en warmer wordende dagen. Heb jij al lentekriebels?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!