Augustus: water

Waar Flevoland nu ligt, lag ooit de Zuiderzee. Maar er moest meer land komen. Land voor bevolkingsgroei en land voor de voedselvoorziening van het volk. Maar vergis je niet: ook water speelt nog steeds een grote rol in het nieuwe land. De Flevopolder is volledig en de Noordoostpolder voor de helft door water omgeven. En ja, waar water is, is een kust. En waar een kust is, zijn strand en watersportmogelijkheden. Die hebben we dus in overvloed in Flevoland.

Meer? Meer!

Sinds de aanleg van de Afsluitdijk heeft Nederland geen binnenzee meer. Maar meren hebben we des te meer. Het IJsselmeer, natuurlijk, maar ook het Markermeer, Gooimeer, Veluwemeer, Eemmeer, IJmeer, Drontermeer, Ketelmeer, Zwarte Meer en het Wolderwijd; allemaal grenzen ze aan Flevoland. En allemaal bieden ze diverse vormen van watersport en waterpret. Je kunt hier naar harte lust varen of zeilen, wind- of kitesurfen, wakeboarden of waterskiën, hydrofoilen of flyboarden en suppen of kanoën.

Speciaal watersportstrand

Zwemmen en watersporten gaan niet altijd makkelijk samen aan hetzelfde stuk strand. Zeker niet wanneer de watersporter snel gaat en zijn richting niet helemaal zelf kan bepalen. Daarom is er bij Lelystad een strand speciaal ingericht voor de kleine watersport. Dit 400 meter lange Bataviastrand ligt direct aan het Markermeer en profiteert van een meestal gunstige windrichting, waardoor het sindsdien een echte hotspot is geworden voor kitesurfers.

Meer over Bataviastrand

Pootje- of zonnebaden

Ben je in een iets minder sportieve stemming? Kom dan lekker zwemmen, dobberen, pootjebaden en zonnebaden aan één van de vele andere Flevolandse stranden. Die zijn rustig in vergelijking met die aan de Noordzee en files kennen we hier niet. Dus wil je een ontspannen dagje op of aan het water doorbrengen, kom dan naar Flevoland!

Meer over onze stranden

Binnenmeren en sloepvaren

Stranden zijn er trouwens niet alleen aan de Flevolandse kust. Ook in het binnenland vind je meren met strandjes. Bij Almere heb je er al twee: aan de Noorderplassen. Die Noorderplassen bieden trouwens een prachtig landschap met uitgestrekte meren, weelderige groene oevers en een overvloed aan flora en fauna. Ideeal om eens rustig vanuit een sloep te bewonderen. En die kun je daar uiteraard huren, dus niets houdt je tegen!

Meer over sloepvaren

Genieten van het strandleven

De Wellerwaard bij Emmeloord, Schokkerstrand bij Nagele en Netl bij Kraggenburg zijn perfecte bestemmingen voor een zomers dagje strand. Bij De Wellerwaard kun je tijdens het zwemmen even uitrusten op een houten vlonder midden in het meer, bij Netl kun je kano’s en sups huren en je best doen om droog te blijven terwijl je het water op gaat. Vanaf het Schokkerstrand zie je aan de ene kant de Ketelbrug over de A6 en aan de andere kant de Ramspolbrug tussen Emmeloord in de polder en Kampen in het 'oude' land. Bij alle drie de locaties is horeca aanwezig, dus op tijd naar huis om te koken en te eten is niet nodig. Geniet in plaats daarvan lekker lang van de zomerse dagen en het strandleven in Flevoland.

Varen op een vaart

Vind je een meer iets te intimiderend om in te zwemmen of om op te varen, dan kies je toch gewoon voor één van de vele vaarten die Flevoland doorkruisen?! Ook daarop kun je heerlijk varen, suppen en kanoën. Dat kan natuurlijk op eigen gelegenheid, maar ook onder begeleiding van een gids van bijvoorbeeld Staatsbosbeheer. Die vertelt je vanalles over de planten en dieren die je onderweg ziet, zodat je optimaal geniet van wat de Flevolandse natuur te bieden heeft.

Deze maand kanovaren met gids

Ontspannende inspanning

Weet je trouwens wat ook heerlijk ontspannend is en op meerdere plaatsen in Flevoland kan? Vissen! En nee, dan hebben we het niet over het aanschaffen van een vispas en zelf maar langs een willekeurige sloot gaan zitten. Nee, vissen kan veel leuker en gezelliger. Bij Toms Creek in Lelystad vind je op een terrein van 8 hectare maar liefst 15 visvijvers met diverse vissoorten. Ga jij in de forelvijver vissen of kies je toch liever voor de avonturenvijver vol steur, karper en meerval? Voor welke soort je ook kiest, een hapje en drankje van het restaurant maken jouw dagje vissen compleet.

Meer over Toms Creek Fishing Adventure

Indoor- en nachtvissen

Ook in Luttelgeest kun je recreatief vissen en dat zowel outdoor als indoor, dus ook ideaal voor die minder mooie zomerdag. Bij Forelwereld vang je, de naam zegt het al, forel. Maar je kunt er ook op paling, steur en meerval vissen. Ook nachtvissen kan hier, want je kunt op het terrein ovenachten in een tent, caravan of trekkershut. En uiteraard staan er stookplaatsjes rondom het water om jouw vangst op te bereiden.

Meer over Forelwereld

Kom je met je eigen boot? - Of wil je hier iets huren?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!