Ontdek groen Flevoland - met Esmeralda van On a Journey

Het eerste wat opvalt als je Flevoland inrijdt, zijn de vele windmolens, ruimte en natuur. Maar Flevoland beschikt over meer ‘Green Vibes’. De jonge provincie biedt veel mogelijkheden voor een groener leven.

Esmeralda van On a Journey werd uitgenodigd om de groene provincie te ontdekken en neemt jullie in dit blog mee naar de leukste, mooiste en groenste plekken. In Flevoland is schitterende natuur te vinden, denk aan bossen, graslanden, plassen en moerassen. Maar ook zijn er veel duurzame initiatieven aanwezig. Laat je verrassen door de jongste provincie van Nederland.

Met Esmeralda’s tips ontdek je groen Flevoland #GreenVibes

The Black Cockatoo

Lekkere vegan lunchgerechten

Klinkt dit niet interessant? Een Australisch vegan lunchtentje in Almere. Bij binnenkomst zie je meteen de black cockatoo op meerdere plekken verschijnen. Met de leuke inrichting voelt het zeker Australisch aan.

The Black Cockatoo is een vegan hotspot in het centrum van Almere. Alle gerechten op de kaart zijn 100% plantaardig. Ook wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van ingrediënten die lokaal en biologisch geproduceerd worden. Er is keuze genoeg aangezien er veel lekkere gerechten op het menu staan.

Vegan Kapsalon

Van een granola bowl tot avocado toast en van een chili cheese burger tot loaded fries rendang. Esmeralda genoot van de vegan kapsalon. Een lekkere en aardig grote lunch waar je de rest van de (mid)dag goed op vooruit kan. Ook proefde ze de heerlijke mango lassie.

Wil je liever een lekkere koffie drinken? Neem er dan zeker een stuk huisgemaakte vegan taart, brownie of bananenbrood bij. In de schattige gift shop die te zien is op de foto, koop je voor thuis ook lekker vegan prodcuten.

@theblackcockatoonl
Bottelaarpassage 89, Almere

New Town Almere

Duurzame architectuur

Esmeralda bezoekt graag karakteristieke dorpen en steden met een gezellig stadshart en mooie historie. Almere past niet in dit lijstje en stond daarom in eerste instantie niet hoog op haar lijstje. Echter was Almere een positieve duurzame verrassing. In stad staat veel bijzondere architectuur. Wist je dat Almere op de derde plaats staat van architectuursteden in Nederland? In de stad staat werk van verschillende toonaangevende architecten en bewonder je diverse duurzame initiatieven.  Maak een wandelroute met een gids door Almere-centrum of ontdek een van de vele fiets- en wandelroutes langs de architectonische hoogtepunten van Almere bij VVV Almere.

Met gids

Benieuwd naar Esmeralda’s favorieten op de route? Dit zijn The Wave, Side by Side, De Nieuwe bibliotheek en het Schippersplein. Normaal gesproken maakt Esmeralda alleen een wandeling met een gids door de jungle maar ze vond het ook in Almere absoluut de moeite waard.

“De gids wijst je op de meest bijzondere plekken en initiatieven in de stad” – Esmeralda van On a Journey

Ook leuk: je kunt ook op pad met een fotograaf die jou op de tour gelijk vertelt hoe jij alles het beste vastlegt.

@visitalmere
De Diagonaal 199, Almere

Wijngoed Wilgenhorst

Bijzondere wijnen uit de Flevopolder

Voor wijnproeven in een wijngaard hoef je niet de grens over. In Nederland staan op meerdere plekken wijnhuizen. Zo ook in Flevoland, om precies te zijn in Zeewolde. Mdden in de polder ligt Wijngoed wilgenhorst op ruim 3,8 meter onder de zeespiegel. Al 10 jaar (in september vierden ze hun jubileum!) maken ze hier duurzame kwaliteitswijnen. In 2012 begonnen ze met negenhonderd wijnstokken op de kalkrijke kleibodem. Inmiddels hebben ze al ruim vijfduizend wijnstokken.

Bij de keuzes die gemaakt worden binnen het bedrijf wordt altijd de focus op duurzaamheid gehouden. Den aan resistente druivenrassen, gewasbescherming en waterdoorlatende verharding op het erg en de oprijlaan.

Wijnproeverij

Je bent van harte welkom bij Wijngoed Wilgenhorst op vrijdagen en zaterdagen. Neem plaats op het terras en geniet van een heerlijk glas wijn of kies leuke artikelen in de wijnwinkel. Benieuwd naar het verhaal achter de wijn? Op afspraak is het mogelijk om deel te nemen aan wijnproeverijen en rondleidingen door de wijngaard met eigenaar Geert. Boek dit leuke arrangement en kom wijn van Nederlandse bodem proeven.

@wijngoedwilgenhorst
Helling 1 en 3, Zeewolde

Caribbean Vibes bij Neighbours Kitchen

Caribisch en vegan? In Almere vind je deze combinatie bij Neighbours Kitchen. Bestel het lekkerste street- en comfortfood, 100 % plantwaardig en ook nog biologisch. Alle gerechten worden met veel liefde en aandacht bereidt door eigenaresse Maxime. Ze kookt alleen met lokaal en duurzaam geteelde seizoensgroenten. Hierdoor wisselen de gerechten op haar menu met regelmaat. In dit kleine restaurantje hangt een grote huiskamersfeer. Mensen komen van buitenaf speciaal om te genieten van de kookkunsten van Maxime. Esmeralda genoot van samosa’s (grote aanrader!), een goed gevulde salade én gefrituurde cassave. Naast heerlijk eten, hebben ze ook lekkere sapjes.

@neighbourskitchencaribbeanfood
Marie Curiestraat 3, Almere

 

Omringd door stilte en natuur bij Terra Wolde

Besteed jij graag in de natuur en zoek je graag leuke plekken die buitenaf liggen op? Bij Terra Wolde voel je je één met de natuur. Kom tot rust en geniet van het goede leven. Buitenhotel Terra Wolde is een bijzonder concept middenin Hosterwold, één van de grootste aaneengesloten loofbossen van Nederland in Zeewolde. In het bos staan bijzondere accommodaties van glamping tenten tot boshuisjes, een restaurant en moestuin. In de lente en zomer is het extra genieten. Het terrein wordt omringd door water waardoor het leuk is om op avontuur te gaan met de sup. Ben jij dol op yoga? Bij Terra Wolde volg je een yogales op het speciale yogadeck midden in het bos.

Bij Terra Wolde boek je een arrangement inclusief accommodatie, ontbijt, lunch en diner.

Restaurant Pomponius

Bij Restaurant Pomponius koken ze volgens het farm-to-table principe. Uit de moestuin van 250 m2, boomgaard met fruit en noten, kippen die verse eieren leggen en varkens die voor eerlijk vlees zorgen, komen duurzame ingrediënten. Bij Restaurant Pomponius geniet je van pure gerechten. Bij de voorkeur voor vegetarische of vegan gerechten, wordt hier rekening gehouden. Maar mocht je liever vlees eten, heb je keuze uit duurzame opties. Ook zorgen ze voor een minimalisatie van voedselverspilling en conserveren en fermenteren ze delen van de oogst voor later.

@terrawolde
Groenewoudseweg 70, Zeewolde

Knuffelen met buffels bij The Buffel Company

The Buffel Company is pas een jaar open en nu al een begrip in Flevoland en omstreken. Hier haal je de lekkerste zuivelproducten gemaakt van buffelmelk uit de boerderijautomaat. Proef lekker burrata, yoghurt, mozzarella en buffelmelk.

Esmeralda van On a Journey bracht een bezoekje en werd vrolijk ontvangen door dochter Janniek. Janniek geeft een uitgebreide rondleiding over de boerderij en verteld alles over de waterbuffels. Op de boerderij vind je waterbuffels van verschillende leeftijden, van kalfjes tot volwassen dieren.

Nieuwsgierig

Esmeralda ontdekte al snel dat buffels nieuwsgierige dieren zijn die graag contact zoeken. Ze willen graag geaaid worden en zijn erg rustig. De dieren hebben op de boerderij veel ruimte. Afhankelijk van hun leeftijd kunnen ze besluiten om naar buiten te gaan, een waterbad te nemen of lekker warm in het stro te liggen.

Bij The Buffel Company staat duurzaamheid en passie voor dieren centraal. In dit mooie bedrijf worden met deze kenwaarden kwaliteitsproducten gemaakt.

@thebuffelcompany

Ossenkampweg 16, Zeewolde

Fika

Dineren in een urban jungle

Zeewolde heeft een eigen strandje waar een hele leuke hotspot met héél véél planten ligt. Bij Restaurant Fika wordt de kleur groen heel goed vertegenwoordigd. Fika Beach verandert in de winter in Fika Lodge en is daarom heel het jaar leuk om te bezoeken. Geniet in de zomer met de voeten in het zand van het zonnetje en warm in de winter op bij een knus haardvuur. Nippend aan je Pornstar waan je je in de tropen omringd door de vele planten.

Lokale Producten

Fika is 7 dagen per week geopend voor lunch, diner en een borrel. Ook bij Fika wordt zoveel mogelijk gekookt met lokale producten. Zo komt de burrata die op de kaart staat bijvoorbeeld van The Buffel Company.

Esmeralda genoot van de watermeloen tartaar en het dessert met gember. Bij deze groene hotspot word je goed geholpen door vriendelijk personeel.

@restaurantfika
Strandweg 165, Zeewolde

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!