Land Art in Flevoland

In Flevoland vind je op verschillende locaties Land Art. Dit is een vorm van ecological of enviromental art, waarbij de kunstvorm tot je verbeelding spreekt. De hele omgeving maakt deel uit van het kunstwerk.

Landschapskunst

Verborgen schatten

De beroemde landschapskunstwerken in Flevoland vind je op verrassende plekken. Middenin, én omgeven door het landschap van Flevoland. Bij Land Art speelt dan ook het landschap een grote rol bij de verschillende kunstobjecten. Zie hoe de het kunstwerk wordt opgenomen in de ruimte én andersom. Ontwikkelen zit in de genen van de Flevolander, vandaar dat er nog altijd kunstwerken bijkomen. Flevoland heeft ruimte, en ‘the sky is the limit’.

Polderland Garden Of Love Fire

Onbegrensde buitenruimte

Verborgen parels

Kunstwerken van wereldberoemde kunstenaars liggen verscholen in het passante landschap van Flevoland. ‘Landschapskunst in onbegrensde buitenruimte’. Van verborgen parels tot onontkoombare kunst. Wereldberoemde kunstenaars als Daniel Libeskind, Robert Morris en Richard Serra, hebben hun creativiteit losgelaten op Nederlands natuurschoon.

Groene Kathedraal

Uniek in de wereld

Ontdek het zelf

De landschapskunstwerken in Flevoland zijn uniek in de wereld, want nergens ter wereld vind je zoveel landschapskunstwerken bij elkaar als in Flevoland. Ga zelf op pad met de auto (of met de fiets), of laat je meenemen op een georganiseerde trip. Ontdek de kunstvorm die tot je verbeelding spreekt. Weer of geen weer, de kunstwerken zijn altijd te bezoeken. Elk seizoen geeft zijn eigen charme aan de kunstwerken. Om geen genoeg van te krijgen! Ontdek hieronder de prachtige Land Art die Flevoland rijk is.

Riff PD#18245 Land Art

PIER+HORIZON - Paul de Kort

Gebaseerd op de indeling van Noordoostpolder

Op deze plek lag vroeger een zes km lange strekdam. Een klein deel hiervan is door Paul de Kort in ere hersteld en tot centrale as van zijn kunstwerk gemaakt. Hier omheen drijven, als een soort windwijzers, lange kraggen. Bij sterke wind en stroming wijzen ze allemaal in dezelfde richting. De palen staan opgesteld in een zeshoekig raster. Dit raster is gebaseerd op de ruimtelijke indeling van de Noordoostpolder.

Meer info
Bezoekers bij PIER+HORIZON Paul de Kort iets lichter FOTO Geert van der Wijk

Exposure - Anthony Gormley

De hurkende man

Op een strekdam aan de kust van Lelystad staat een beeld van bijna 26 meter hoog: Exposure. Het bestaat uit 1800 staven metaal. Het kunstwerk is ontworpen door de Britse kunstenaar Antony Gormley. De hurkende man kijkt uit over het Markermeer. En overziet zo het weidse landschap.

Meer info
Land Art Exposure Gormley Lelystad

Aardzee - Piet Slegers

Golven door het landschap

Aardzee is één van de grootste kunstwerken in Nederland. Het is vijf hectare groot, net zo groot als de omliggende landbouwkavels. Tussen de glooiende taluds, die als opstuwende golven door het landschap rollen, lopen paadjes bedekt met blauwgrijze schelpen, een verwijzing naar lucht en water. Als een gestolde beweging van de zeebodem ligt het tussen de vlakke akkers in. De waterspiegel van de waterpartij is het enige horizontale oppervlak tussen de hellingen. Het kunstwerk is ontworpen door Piet Slegers.

Meer info
Piet Slegers Aardzee FOTO Jordi Huisman

De Groene Kathedraal - Marinus Boezem

Een kathedraal van bomen

Deze ‘gotische’ kathedraal kent geen stenen gewelven, glas-in-lood ramen of koorgangen, maar wordt gevormd door een groep populieren. Kunstenaar Marinus Boezem plantte deze populieren volgens de plattegrond van de Notre-Dame van Reims.Tussen de bomen liggen betonnen paden die de ribben van de kruisgewelven weerspiegelen. De schelpencirkels rondom de bomen verwijzen naar de zee die er 50 jaar geleden nog lag. 

Meer info
Marinus Boezem De Groene Kathedraal FOTO Gert Schutte

Polderland Garden of Love and Fire - Daniel Libeskind

Lijnen die verbinden

Bij het kunstwerk Polderland Garden of Love and Fire liggen vijf elkaar kruisende lijnen als een vreemd schriftteken in het landschap. Deze  lijnen verbinden mensen in andere plaatsen en tijden met elkaar. De drie kanalen staan symbool voor de imaginaire verbinding van drie steden: Salamanca, de stad waar Juan de la Cruz studeerde, Berlijn, waar Libeskind op dat moment woonde en werkte en Almere, de plaats waar het kunstwerk ligt.

Meer info
Daniel Libeskind Polderland Garden of Love and Fire FOTO Gert Schutte

Sea Level - Richard Serra

Leven beneden zeeniveau

De twee betonnen muren van Sea Level zijn tweehonderd meter lang en staan diagonaal in elkaars verlengde aan weerszijden van een kanaal. Aan de uiteinden vloeien de muren nauwelijks merkbaar over in het landschap, terwijl ze in het midden, op het diepste punt van het park, enkele meters hoog zijn. Sea Level geeft fysieke betekenis aan het begrip zeeniveau: zonder de dijken zou het waterniveau tot aan de bovenste rand van de muren staan. 

Meer info
Land Art Sea Level Zeewolde architectuur Serra

Observatorium - Robert Morris

De Zonnewende

Dit kunstwerk verwijst naar (prehistorische) plekken waar de zon en de planeten geobserveerd werden. Observatorium bestaat uit twee cirkels. Hierin zitten drie v-vormige uitsparingen waardoor je polderlandschap kunt zien. Door het middelste stalen vizier kun je aan het begin van de lente en de herfst, wanneer de dag en de nacht even lang zijn, de zonsopkomst zien. De stenen wiggen laten de zonsopgang zien op 21 juni en 21 december. 

Meer info
Robert Morris Observatorium FOTO Gert Schutte

Riff, PD#18245 - Bob Gramsma

Weerspiegelt de maakbaarheid van het landschap

Het ontwerp van Riff, PD#18245 herinnert aan 100 jaar Zuiderzeewet en de inpoldering. Gramsma gebruikte een gegraven ruimte in de Zuiderzeegrond als tijdelijke mal voor zijn kunstwerk. Het resultaat vormt een nieuw uitkijkpunt over het ingepolderde landschap en herinnert als een opgegraven archeologische vondst aan zowel heden als verleden: de ontginning van het land en de continue verandering van het door mensen gemaakte landschap.

Meer info

Deltawerk// - Ronald Rietveld en Erick de Lyon

Ode aan onze waterbouwkunde

Het Deltawerk// is een prachtig en kolossaal kunstwerk in het Waterloopbos in Marknesse. Het is gemaakt door de kunstenaars RAAAF | Atelier de Lyon. Zij maakten van de Deltagoot -een reusachtig bassin waarin getest werd hoe de Deltawerken zouden reageren op bepaalde natuurkrachten- een meer dan 200 meter lang kunstwerk.

Meer info
Deltawerk Waterloopbos Marknesse NOP Natuur Architectuur

Kom de Land Art ontdekken - Opties genoeg

Waar ligt de Land Art?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!