Juni: outdoor

Als thema voor de maand juni hebben we gekozen voor ‘outdoor’. Maar wat is dat eigenlijk? Letterlijk betekent het ‘buiten’. In een bredere context hebben we het dan over dingen die buiten plaats vinden en activiteiten die je buiten kunt doen. In juni, de maand waarin de zomer begint, gaat het bij veel mensen steeds meer kriebelen: naar buiten willen we! De zon in. Buiten spelen, buiten sporten, naar festivals en buitentheaters, maar ook naar de camping. Nou, we hopen maar dat je geen last van keuzestress hebt, want het aanbod aan outdooractiviteiten in Flevoland is ontzettend groot.

Buitentheater en festivals

Laten we beginnen met festivals en buitentheater. Theatergezelschap Vis à Vis uit Almere maakt al tientallen jaren uniek theaterspektakel op locatie. ’s Winters maken ze gebruik van binnenlocaties, ’s zomers spelen ze in de open lucht. Deze zomer spelen ze naast het Almeerderstrand van 24 mei t/m 30 juli de voorstelling ‘Poppy’. Het is een muzikaal spektakel, waarin de toeschouwers meereizen naar een wereld waarin niets meer is wat het lijkt en we een beeld krijgen voorgeschoteld van hoe vakantie er in de nabije toekomst uit zou kunnen zien. Wij zijn benieuwd!

Meer over Poppy

Festivals vallen ook onder de noemer outdoor en zijn er in juni te over in Flevoland. Zo heb je in Zeewolde van 9 t/m 11 juni het Beachfestival, dat, zoals de naam als zegt, op het strand plaatsvindt. Duizenden mensen komen hier jaarlijks samen om te genieten van bekende artiesten, van leuke muziek en van snacks en drankjes van de diverse aanwezige foodtrucks.

Nog een festival dat zijn locatie in de naam weggeeft: Havenpleinfestival in Dronten op 10 juni. Maar vergis je niet in de naam Summerpark Festival, want dat vindt op 18 juni niet plaats in een park, maar op het Almeerder strand. En hoewel Summerpark Festival maar één avond betreft, treden er maar liefst 40 artiesten op, verspreid over zes podia. Niet te missen, dus!

Meer over Summerpark Festival

Ook op het Almeerder strand, maar dan op 17 juni, is het Free Festival. Dat festival doet helaas zijn naam geen eer aan, want gratis is het niet. Maar ook hier mag je ruim 40 artiesten verwachten in vier muziekstijlen, dus je krijgt wel waar voor je geld!

Meer over Free Festival

Als je fan bent van het Nederlandstalige levenslied, dan is Jordaan in de Polder echt een aanrader voor jou. Op 16 en 17 juni zie en hoor je rasartiesten als Xander de Buisonjé, Wolter Kroes en Danny de Munk in Lelystad optreden. De aanwezige foodtrucks zorgen voor de nodige versnaperingen en het publiek zorgt voor een gezellige sfeer. Jordaan in de Polder is een feest voor jong en oud, dus kom eten, kom dansen en kom meezingen.

Meer over Jordaan in de Polder

Is een hardstyle dancefestival meer jouw ding? Dan ben jij vast één van de 50.000 fans die van 22 t/m 26 juni uit hun dak gaan tijdens Defqon.1 op het evenemententerrein van Walibi in Biddinghuizen.

Meer over Defqon.1

Kamperen

In naam ook een festival, maar toch net iets anders dan de vorigen is het Uit-jeTent Festival. Het gaat hierbij niet zozeer om muziek of horeca, maar met name om kamperen. Het is namelijk een jaarlijks terugkerend uniek kampeerfestival dat bijzondere kampeerlocaties eenmalig openstelt voor haar bezoekers. Gewoonlijk mag je niet zomaar je tent opzetten bij een houtzagerij, in een wijngaard of op de dijk, maar van 9 t/m 11 juni mag dat wel op de locaties van Uit-jeTent, die over de hele Noordoostpolder verspreid liggen en waar vaak tijdens het festivalweekend leuke activiteiten worden georganiseerd.

Meer over Uit-jeTent Festival

Nu we het toch over kamperen hebben: daar is Flevoland met zijn uitgestrekte natuur en vele bossen uitermate geschikt voor. De keuze in campings is dan ook zeer ruim. Ga jij voor een verblijf op een minicamping op het erf van een boerderij, of toch liever voor een wat grotere en drukkere camping aan het water? Speciaal voor campers zijn er zelfs aparte camperplaatsen, terwijl plezierjachten altijd wel een plekje in onze havens vinden.

Veel campings bieden trouwens ook huuraccommodaties aan, dus je hoeft niet per sé over je eigen tent of caravan te beschikken om te komen kamperen. Wat denk je van overnachten in een (huur)tent op een drijvend vlot? Of in een tipi op een onbewoond eiland? Of is slapen in een boomhut, een zeecontainer, een pipowagen of een riooolbuis meer iets voor jou? Je kunt het bijna zo gek niet bedenken, of het kan wel in Flevoland.

Bekijk een overzicht van alle campings in Flevoland

Outdoor sport en spel

Onder het thema outdoor vallen natuurlijk ook vele vormen van bewegen, sport en spel, zo lang ze maar in de buitenlucht plaatsvinden. Flevoland is vaak en graag de locatie voor nationale en internationale sportevenementen. Zo vindt van 27 mei t/m 4 juni de Dutch Water Week plaats op drie Nederlandse locaties, waarvan twee in Flevoland. Het is een watersportfestival met o.a. demonstraties van nieuwe urban watersporten, clinics voor jong en oud en zeilwedstrijden.

Meer over Dutch Water Week

Ook het jaarlijkse NK Sup weet Flevoland te vinden. Het Weerwater en de Noorderplassen in Almere vormen op 24 en 25 juni het decor voor het NK Sup, dat drie categorieën kent: technical, sprint en long distance. Suppers van alle leeftijden en niveaus zijn welkom en het wordt ongetwijfeld een spetterend watersportweekend.

Meer over NK Suptour

Van een hele andere orde is de Internationale Modderdag. Deze vindt op 29 juni plaats bij Outdoorpark SEC Almere, waar kinderen naar harte lust vies mogen worden terwijl ze rennen, klimmen, kruipen en glijden over een met opzet flink modderig gemaakt survival parcours. Ook als het niet internationale modderdag is kun je je trouwens uitleven bij Outdoorpark SEC Almere. En dat hoeft niet meteen een stoere survival te zijn, hoewel dat daar wel kan, maar ook een potje boerengolf spelen of leren handboogschieten zijn leuke outdoor-activiteiten.

Meer over Internationale Modderdag

Vies worden op een modderglijbaan kan trouwens de hele zomer ook bij Netl De Wildste Tuin in Kraggenburg, waar deze los te bezoeken is of je hem als onderdeel van een vier kilometer lang obstacle parcours kunt bedwingen. Viezigheid én plezier gegarandeerd! Doe je het liever iets rustiger aan? Huur dan een kano of een sup en ga lekkere het water op, doe mee met een yogasessie op het strand of ga op avontuur in de grootste bamboejungle van de Benelux. Als je hier geen outdoor-activiteit vindt die bij jou past, dan weten wij het niet meer…

Meer over Netl De Wildste Tuin

Aan sportieve evenementen ontbreekt het niet in Flevoland. Naast de al genoemde evenementen zijn er deze maand o.a. nog de Festool Omloop Flevoland (fietsen/wielrennen), de Zeewolde Endurance (triathlon), de Yanmar Almere City Run (hardlopen), de Urban Sports Games en, om naar te kijken i.p.v. aan deel te nemen, het Windmill Classic Slowpitch Tournament (softbal). Bekijk een overzicht van diverse outdooractiviteiten en -events in de maand juni op onze inspiratiepagina.

Ook locaties waar je het hele jaar door, of in ieder geval de hele zomer, buiten kunt sporten en spelen zijn er te over in Flevoland. Zo heb je in Lelystad het gratis te bezoeken Belevenissenbos, dat het grootste speelbos van heel Nederland is. Hier vind je ruim 140 speeltoestellen langs en over het water. Fun Forest in Almere is niet alleen hét klimpark van Flevoland, maar ook het langste ziplinepark van Nederland. Durf jij met een flinke vaart tussen de bomen door te zweven? Ook aan de kleintjes is gedacht: die hebben de dag van hun leven met de kabelbaan en de reuzenglijbaan van Natuurspeeltuin Klauterwoud in Zeewolde. Wil je nóg meer outdoor-inspiratie? Neem dan een kijkje op onze pagina over ‘outdoor & adventure’ in Flevoland.

Oh, en als je denkt dat het na deze maand is afgelopen met alle outdoor fun, dan heb je het mis. Maar ja, dan beginnen we met een nieuw thema en met activiteiten die daar bij passen. Maar wees gerust: in onze agenda vind je ook na juni nog heel veel leuke outdoor events.

Bekijk de agenda

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!