Atelier Feddan

Voor FlevoMade onderzoek ik maandelijks wat er allemaal in Flevoland wordt gemaakt. Dit keer ben ik bij Atelier Feddan. 

Verrassing in een woonwijk
Het regent pijpenstelen als ik de Almeerse woonwijk Oosterwold inrijd. Een typisch Hollands weertje, waar ik normaal gesproken bloedchagrijnig van zou worden. Maar deze keer kan niets mijn humeur verpesten. Ik ben namelijk op weg naar Atelier Feddan, waar ze een 7-gangen diner zullen gaan serveren. En als ik de lovende Google reviews mag geloven, dan wordt dit genieten geblazen.

De locatie

Ik sta voor een moderne woning en als ik aanbel doet een vriendelijke man open. Het is de eigenaar, Jalil. Opnieuw word ik verrast als we het restaurant binnenlopen. Wat ik zie is een gezellige, kleine keuken die buitenlands aandoet door de specerijen die er hangen. Midden in de ruimte staat een bar die een U-vorm heeft en waar alle gasten rondom kunnen zitten.

Je kunt deze ruimte met een groep reserveren (8-12 personen), maar je kunt ook met z’n tweeën komen. Dan schuif je gewoon aan bij de andere gasten, dat is het leuke van dit concept. Dit maakt het anders dan een gewoon restaurant, waar je aan een tafel gaat zitten. Vanavond kennen de meeste gasten elkaar niet en ik wil weten of dat een probleem is. “Soms praten mensen met elkaar en soms ook niet”, zegt Jalil. En alles is goed.

Het valt mij als interieurliefhebber op dat de barkrukken er niet alleen heel mooi uitzien, maar ook heerlijk zitten. Dat moet ook wel, want deze smaakbeleving zal zo’n 3 uur gaan duren en dan is het wel fijn dat je goed zit. Verder is de ruimte strak ingericht (zelfs de toiletten zijn prachtig), maar voel ik evengoed de warmte die Jalil zelf ook uitstraalt.

Een ander soort kok

Jalil heeft heel bewust voor deze vorm gekozen. Als kok sta je normaal gesproken alleen in de keuken en heb je vaak geen tijd om ook nog naar je gasten te gaan. De druk is groot in de hoogstaande keukens waar Jalil jarenlang gewerkt heeft. En dat vond hij jammer, want er valt zoveel leuks te vertellen over het eten dat hij ons serveert. Dat zullen we later die avond nog ervaren.

Zelf houd ik totaal niet van koken, maar ik kijk wel graag naar koks die heerlijk kunnen vertellen over het eten dat ze bereiden. En dat kan Jalil. Het is duidelijk dat we hier met een zeer gepassioneerde kok te maken hebben, die precies weet waar hij het over heeft. Hij vertelt ons over de aardappelpuree die hij op speciale wijze maakt en de jus die hij elke keer weer verandert. Ik ben een beetje verbaasd over die aardappelpuree, omdat Jalil van oorsprong uit Marokko komt. Maar het zijn juist die combinaties van het Nederlandse met het internationale die zijn keuken zo anders maken.  

Een lade vol gesorteerde bakjes met specerijen verklapt dat we hier met een georganiseerde professional te maken hebben. Je ruikt de geur van kruiden al als je binnenkomt. Deze specerijen zijn veelal verzameld tijdens zijn buitenlandse reizen, maar de meeste producten in zijn gerechten zijn in zijn eigen tuinderij gekweekt of worden lokaal aangekocht. Daar gaat een heel creatief proces aan vooraf, want Jalil bedenkt eerst het gerecht en bepaalt dan pas wat hij ervoor nodig heeft. Het kan dus voorkomen dat hij de ingrediënten eerst nog moet gaan kweken. Er was een tijd dat deze kok beslist geen groene vingers had, maar als je meer dan de helft van je tijd met tuinieren bezig bent, leer je het vanzelf.

Verrassende smaken

En dat het eten ontzettend lekker is, zal je inmiddels niet meer verbazen. Ik heb nog nooit zulke verrassende combinaties gegeten. Combinaties waar je een ERROR van in je hoofd krijgt als je ze hoort, want uiteraard vertelt Jalil je exact wat je gaat eten. Smaken die je nog nooit bij elkaar hebt geproefd en waarvan je dacht dat het niet kon. Maar ik heb nieuws voor je: het kan en het is nog lekker ook. Zelfs het lamsvlees, waar ik normaal gesproken zelf een error van in mijn hoofd krijg, smaakt anders en best lekker. Ik geef het toe, ik moest even moed verzamelen, maar ik heb het geproefd en niet uitgespuugd. Het gaat erom dat je het probeert, aldus Jalil. En nee, je hoeft niet alles lekker te vinden.

Onze kok serveert met veel passie allerlei kleine gerechtjes die aan tafel worden bereid. Pal voor je neus, zodat je precies ziet wat er op je bord wordt gelegd. Soms op elkaar gestapeld, omdat het in dezelfde smaakcategorie valt en soms naast elkaar. Ik doe het vak van een kok vast tekort als ik zeg dat ik hier nog nooit over na heb gedacht. Maar gelukkig hebben wij Jalil, die het ons allemaal uitlegt.

Waarom Flevoland

Ten slotte wil ik natuurlijk nog wel even van Jalil weten waarom hij in Almere zit. Waarom Flevoland en niet een restaurant in Amsterdam, waar hij eerst woonde? Het antwoord is simpel. In Flevoland heb je alles. De ruimte om een restaurant te beginnen en de mogelijkheid om producten zelf in zijn tuinderij te kweken. Een plek waar hij kan creëren en waar al zijn dromen uitkomen.

Voor herhaling vatbaar
Ik heb enorm genoten van de geweldige smaakbeleving en van het gezelschap van de andere gasten. Wat een verrassend leuke avond. Met z’n allen zijn we het er roerend over eens dat we meer mensen op de hoogte moeten brengen van Atelier Feddan. Een verborgen schat in Flevoland, die wat mij betreft voor herhaling vatbaar is.
 

Ps: Ik heb niet alles verklapt. Sommige dingen moeten ook gewoon een verrassing blijven...

Meer over Atelier Feddan

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!