Zonder vrijwilligers geen Floriade

Een echte uitdaging

Onder leiding van vrijwilligerscoördinator Ellen van Oosterhout en landschapsdeskundige Christiaan Pfeiffer vertrok in 2017 een bootje richting het Weerwatereiland. De dam die het terrein – ook wel bekend als Vogeleiland – met het vaste land verbindt, was er nog niet, dus was de boot de enige manier om het eiland te bezoeken. Aan boord: de eerste vrijwilligers voor Floriade Expo 2022”.

Eén van de inzittenden van het bootje was Marga Kleinenberg uit Almere. Inmiddels is zij als Manager Guide Tours coördinator van de ruim tweehonderd vrijwilligers die al bijna vijf jaar lang werken op en rond het Floriadeterrein in Almere. Kleinenberg: “In 2017 zaten we met amper tien vrijwilligers in het bootje, maar in de loop der jaren zijn daar steeds meer enthousiaste vrijwilligers bijgekomen. En we kunnen nog steeds mensen gebruiken die ons willen helpen.”

Harry de Geest

‘Van kritische volger naar ambassadeur’

De vrijwilligers worden op het terrein ingezet voor zeer uiteenlopende klussen. De werkzaamheden bestaan onder meer uit het rondleiden van gasten, besturen van het bezoekerstreintje en natuurlijk gaan de handen ook regelmatig de grond in. Ook Harry de Geest besloot zich aan te sluiten bij de vrijwilligers die allerhande werkzaamheden verrichten op en rond het evenemententerrein. En dat terwijl De Geest tot 2017 helemaal geen voorstander was van de komst naar zijn stad Almere. De Geest: “Toen ik hoorde dat Floriade naar Almere kwam, was ik sceptisch. Omdat ik niet zomaar een mening over iets wil hebben ben ik naar een informatiebijeenkomst gegaan. Daar ontdekte ik dat het totaalplan eigenlijk best goed in elkaar zit. Waardoor ik van kritische volger iemand ben geworden die graag onderdeel uit wil maken van Floriade Expo 2022 en zelfs als ambassadeur het event bij alles en iedereen aanprijs.”

Duurzaamheid

De Geest is actief als gids op het evenemententerrein en mag de bezoekers vertellen over Floriade. “Als gids werk je met een script dat ervoor zorgt dat iedereen dezelfde informatie krijgt tijdens de rondgang over het terrein. Maar als gids ben je wel vrij om zelf bepaalde accenten te leggen. Naast de mooie bloemen en planten spreekt mij duurzaamheid erg aan. Eerlijk is eerlijk: ik kan geen beuk van een eik onderscheiden, maar ik kan mensen wel enthousiast maken als het gaat om groene duurzame initiatieven. Kletsen gaat mij wel goed af, dus die rol past goed bij mij. Er zijn ook al diverse mensen uit mijn rondleidinggroepen die zich na de rondgang ook als vrijwilliger hebben aangemeld. Dat is natuurlijk wel de ultieme erkenning.”

Elsbeth van Driel

‘Ik wist meteen: daar wil ik bij zijn’

De Almeerse tuinliefhebber en Floriade-fan Elsbeth van Driel behoorde bij één van de eerste aanmelders om vrijwilliger te worden van Floriade. Meewerken aan de grootste land- en tuinbouwbeurs is voor Van Driel een droom die uitkomt: “Toen ik hoorde dat Floriade naar Almere kwam, wist ik meteen: daar wil ik bij zijn. Als tuinliefhebber met warme belangstelling voor mooie en bijzondere tuinen heb ik ook de voorgaande Floriade edities bezocht en nu het in 2022 in mijn eigen stad plaatsvindt, wil ik daar dolgraag mijn steentje aan bijdragen.”

Kritische geluiden

Van Driel verbaast zich over de kritische geluiden die ze vaak hoort als ze vertelt dat ze vrijwilliger is op Floriade: “Het eerste wat mensen zeggen: dat kost alleen maar geld. Maar als ik mensen vertel wat we doen, ze meeneem naar het terrein en laat zien wat Floriade is, dan wordt bijna iedereen net zo enthousiast als ik. Dan hebben we natuurlijk ook de tijd mee, want met de afgelopen coronajaren zijn mensen een gezond leven en een mooie omgeving nog meer gaan waarderen. Ik was persoonlijk bijzonder blij dat ik tijdens de lockdowns niet in hartje Amsterdam woonde, maar in de rust en ruimte die Flevoland en Almere bieden met de uitgestrekte bossen en parken”.

Vrijwilligersbloed

Het vrijwilliger zijn zit Van Driel in het bloed. Voordat ze aan de slag ging bij Floriade werkte de Almeerse ook al als vrijwilliger voor de Alzheimer stichting. “Eén van de dingen die mij triggerde om mij ook voor Floriade Expo 2022 in te zetten was de doelstelling van de organisatie om inclusief te zijn. Niet meedoen aan Floriade in Almere is voor mij dan ook nooit een optie geweest.”

Marga Kleinenberg

‘We moeten groener leren denken en leven’

Health, Green, Energy en Food zijn de sub-thema’s onder het hoofdthema ‘Growing Green Cities’. En dat zijn ook de thema’s die vrijwilligers aanspreken en uitdragen tijdens hun werk, maar ook in de stad Almere en zelfs daarbuiten. Kleinenberg: “Dat is het hele verhaal: we moeten groener leren denken en leven. De steden warmen te veel op en we moeten proberen zoveel mogelijk lokaal voedsel te produceren zodat we dat niet van ver hoeven te halen.”

Thema’s uitdragen

“De thema’s duurzaamheid en gezondheid passen in deze tijd. Floriade Expo 2022 laat zien wat voor mooie initiatieven er nu al op dat gebied zijn en we hopen mensen te inspireren hiermee aan de slag te gaan. En dat kan allemaal dankzij onze vrijwilligers, want zonder vrijwilligers is er geen Floriade en zonder Floriade is er geen podium om deze belangrijke thema’s uit te dragen.”

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!