Proef de smaak van Flevoland bij Boerkok

Flevoland, door mensenhanden gemaakt. Water werd land. Bedoeld om monden te voeden. Dé plek voor de grootschalige landbouw en voor ons voedsel van de toekomst. Midden in dat strakke polderlandschap kom je thuis… Bij Boerkok hoor je het verhaal van Flevoland en proef je de smaak van dit eigenzinnige man-made land. ‘We staan met onze poten in de klei en koken met ziel en zaligheid’, zegt Gerhard Flantua. 

Tussen de schapen

Boerkok zit in het hart van het Flevolandse platteland: tussen de talloze boerderijen. De oude aardappelschuur werd een sfeervolle evenementenlocatie, er is een moestuin en er lopen schapen rond. Lelystad Airport was bijna 30 jaar lang de thuisbasis van restaurant Flantuas van Gerhard en Wilma Flantua. ‘We kookten met lokale producten en daarvoor ging ik langs boeren in de buurt’, blikt Gerhard terug. ‘Contacten werden gemakkelijk gelegd. Ik was de schoonzoon van polderpionier Bert Smit.’

Polderpioniers

Zijn schoonouders kregen na de inpoldering het allerlaatste hoekje van Lelystad toegewezen: de kavel aan de Knarweg 44 in Lelystad. ‘De opa van mijn vrouw reed op een dag over de oude Knardijk, stopte na de sluis en zei tegen zijn zoon, haar vader: dit zou een mooie plek zijn. Hij overleed twee maanden later. De boerderij heet Prémontré, dat betekent vooraf voorzegt. Wij vinden dat heel symbolisch.’

Gastronomisch erfgoed

De dochters van Gerhard en Wilma - Sanne en Eva - groeiden op in die nieuwe polder. Hier – tussen de kaarsrechte akkers – ligt ook hun toekomst. Sanne studeerde aan de hogere hotelschool en is verantwoordelijk voor de bedrijfsleiding van restaurant Boerkok. Eva studeerde aan de Universiteit van Gastronomie in Italië en heeft een missie: het gastronomisch erfgoed van Flevoland naar een hoger podium tillen. De jongste provincie van ons land heeft namelijk meer te beiden dan de overbekende aardappels, wortels en uien. ‘Ook de sappige sojabonen, hippe quinoa en exclusieve saffraan groeien goed op de voormalige zeebodem. Proef wat onze polder te bieden heeft!’

De smaak van Flevoland

De smaak van Flevoland. Dichtbij. Puur. ‘Je proeft waarvoor het is bedoeld’, vertelt Gerhard. ‘We hebben in Flevoland ontzettende rijke landbouwgronden.’ Dus haalt hij zijn producten dichtbij huis, in een straal van maximaal 45 kilometer. En dat proef je. Flevoland werd na de Tweede Wereldoorlog drooggelegd. Nooit meer honger, dat was de gedachte. De jongste provincie van ons land ontwikkelde zichzelf tot volwaardige landbouwprovincie.

‘Hier is echt álles mogelijk’, vertelt de ondernemer. ‘Ik ben er trots op dat we in Flevoland niet alleen heel veel mogelijkheden hebben, maar dat we ze ook daadwerkelijk benutten. Iedereen wil ook heel graag delen.’

Samen experimenteren

Bij Boerkok staat vlees op het menu. Daarnaast wordt volop geëxperimenteerd met plantaardige gerechten. Libanees brood met aardappelsalade, zes uur lang in vacuüm gestoofde rode kool zelfs tulpenbollen verwerkt in de heerlijkste gerechten. Een persoonlijke favoriet is gele bietjes, eerst langzaam gegaard, dan gegrild op de veldkeuken, geserveerd met labneh (Libanese yoghurt) en een pittige appelchutney. ‘Ik ben een wat oudere kok en ik raak enorm geïnspireerd door mijn dochters Sanne en Eva. Zij zijn veel bekender met nieuwe trends. Samen experimenteren, uitproberen, proeven en finetunen. Ja, dat is een mooi creatief proces! Het allerbelangrijkste? Je hart volgen. Dat doen we iedere dag.’

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!