Ontdek in Food Forum hoe bijzonder Flevoland is

Food Forum

Flevoland. Man-made land. Meters onder zeeniveau. Dat zie je pas goed als je naar het paviljoen Food Forum kijkt. ‘Het gebouw weerspiegelt op een bijzondere manier het verhaal van Flevoland, maar dat niet alleen,’ zegt Ellen Tijkotte, senior projectleider Food Forum. ‘We vertellen drie verhalen. Het verhaal van Flevoland, innovaties op het gebied van bouw en het verhaal van een duurzamere voedselvoorziening. Paviljoen Food Forum is dé inzending van de provincie Flevoland voor Floriade Expo 2022. Architectenbureau DoepelStrijkers laat hiermee een duidelijke handtekening achter, zoals beroemde architecten (Rem Koolhaas, René van Zuuk, Herman Hertzberger) al eerder deden in deze jonge, hypermoderne stad. En het mooie is: Almere krijgt er na afloop van Floriade een nieuwe woonwijk bij. Als blijvende herinnering. Tot die tijd kun je je als bezoeker laten inspireren door dat bijzondere jonge land dat water werd. Food Forum is de plek waar je hét voorbeeld van duurzaam bouwen ziet en waar je het menu voor de toekomst proeft.

Opgetilde aarde

‘We beelden met de architectuur van ons paviljoen uit wat er zo bijzonder is aan Flevoland’, legt de projectleider uit. ‘Dat we hier meters onder zeeniveau leven. De benedenverdieping bestaat volledig uit glas (licht en transparant als water) en boven begint de aarde. Wist je dat tientallen jaren geleden hier de ruige Zuiderzee kolkte?’ Niet alleen de architectuur is bijzonder, ook de manier van bouwen. ‘Dat hebben we zo duurzaam mogelijk gedaan. Het (houten) skelet stond in een paar weken, de vloer op de begane grond is van gerecycled beton, en boven zitten er door de vloer oude straatstenen vermalen, en dit is versterkt met olifantsgras (Miscanthus). ‘Het mooie is dat dit veel lichter is dan traditioneel beton.’ De gevel beeldt de Flevolandse bodem uit.

Flevoland en voedsel

Flevoland is aangelegd om een belangrijke rol te spelen in voedselproductie. Voedsel en Flevoland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De wereldtuinbouwtentoonstelling vindt maar eens in de tien jaar in Nederland plaats en dat biedt dit keer volop kansen voor ’s lands jongste provincie. Een halfjaar lang is Almere het toneel voor heel veel internationale handelsdelegaties en gasten. ‘Wij willen als provincie zakelijke gasten en bezoekers inspireren. Door te laten zien dat je duurzaam kunt bouwen en dat je gezond en lekker kunt eten, zonder de aarde verder uit te putten.’ Een totaalbeleving, dat krijg je als je het paviljoen bezoekt. ‘We willen bezoekers inspireren om samen onze planeet gezond te houden. Maar ook: dat bezoekers ontdekken hoe bijzonder Flevoland is. Hoeveel ruimte we hier hebben en hoe vruchtbaar de grond is.’ Het kan. Juist op dat nieuwe land!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!