Beleef groen Lelystad op de step

Steppen

Voel de wind door je haren. De zonnestralen op je gezicht. Hoor hoe prachtig de vogels fluiten. ‘Op de step beleef je de natuur heel intens’, zegt Liselot Gerritzen van Steppin Lelystad enthousiast. Haar missie? Jou Lelystad laten beleven op de step! Ze deelt haar 5 favoriete plekken met je.

#1: IJsselmeerdijk

Step vanaf het gezellige Houtribhoekstrand, de haven vol bootjes zo door over de IJsselmeerdijk. Over het superbrede en spiegelgladde fietspad step je zo een eind weg. Kijk zover je wilt. Geniet van het water. Omarm de stilte. Tip: ga op een mooie zomeravond en pak nog even een adembenemende zonsondergang mee.

#2: Zuigerplasbos

Dit natuurgebied aan de rand van Lelystad heeft een mooie, grote waterplas. Heerlijk om langs te steppen. Je stept afwisselend door het bos, het grasland en langs rietoevers. Geniet van de mooie doorkijkjes. Leuk weetje: de plas ontstond spontaan tijdens de drooglegging van Oostelijk Flevoland, net als veel natuur op de voormalige zeebodem. Rondom de plas werden bomen geplant en een bos ontstond: het Zuigerplasbos.

#3: Bossen, bossen en nog eens bossen

Zeg je Lelystad, dan zeg je bos. Weet je wat het mooie is? De gemeentebossen zijn allemaal aan elkaar verbonden. Als je in het Gelderse Hout begint, step je over goed verharde paden door naar het Oostrandbos, Paardenbos, Oostvaardersbos en tot slot het Bergbos.

#4: Hollandse Hout

In dit bos van maar liefst 895 hectare step je vooral tussen de loofbomen door. Het Hollandse Hout ligt ten zuidwesten van Lelystad en werd aangelegd als buffer voor de nabijgelegen rustieke Oostvaardersplassen. Ook hier is water altijd dichtbij en geniet je van weidse uitzichten.

#5: Knardijk en Knarbos

Op zoek naar een beetje historie? Step dan eens over de Knardijk en duik nog even het Knarbos in. Je komt langs de inmiddels niet meer bestaande haven De Knar. Deze heuvel in het landschap is een stille getuige van hoe deze nieuwe polder, het man-made land, tot stand kwam. Water werd land. Een samenleving ontstond. Steppen op de bodem van de voormalige Zuiderzee? Dat doe je hier.

Iedereen kan steppen

Van jong tot oud en van super sportief tot te lang op de bank gezeten, iedereen kan steppen. Het is gewoon een kwestie van opstappen en proberen. Een speciale training of outfit is niet nodig. ‘Steppen vraagt fysiek niet veel van je lichaam. Het is een makkelijke beweging en je zult merken dat je conditie en kracht al snel vooruitgaan’, legt Liselot van Steppin Lelystad uit.

Maak kennis met Liselot

Liselot richtte in 2019 Steppin Lelystad op om mensen kennis te laten maken met steppen. Dat doet zij op verschillende manieren: door het verhuren van steps zodat je zelfstandig of onder begeleiding op pad kunt, door wekelijkse trainingen op zaterdagochtend en leuke evenementen. Wat te denken van een combinatie van steppen, yoga en hardlopen?

‘Je hebt in Lelystad zoveel mooie gebieden, ik vind het leuk om die te promoten. Ik woon hier ruim 20 jaar en ik ben echt van de stad gaan houden. Het is hier fijn wonen, met de vele ruimte en het prachtige groen.’

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!