Route Touristique

(66,2 km)

Neem de Route Touristique, een alternatieve autoroute door de polder. Ontdek al het moois dat verborgen blijft als je Flevoland alleen doorkruist via de A6.

Ken jij de diverse toeristisch recreatieve mogelijkheden van Flevoland? Onbekend maakt onbemind, en dat is jammer. Flevoland is een provincie met een bijzonder verhaal; het is de grootste polder ter wereld! Neem daarom eens een keer de Route Touristique, een alternatieve route door de polder. Zo ontdek je al het moois dat je anders nooit gezien zou hebben.

Dit ga je zien

Startpunt: 1309 Almere
1

Almeerder strand

IJmeerdijk 1
1361 AA ALMERE
Almeerder strand
2

Sail-Today

IJmeerdijk 20
1361 AA ALMERE
Sail-Today
3

Poortdok

Strandrestaurant Poortdok
IJmeerdijk 1 a
1309 BA ALMERE
Poortdok
4

Bezoekerscentrum van Het Flevo-landschap

Bezoekerscentrum de Trekvogel
Oostvaardersdijk/Oostvaardersdiep 16
1309 AA ALMERE
Bezoekerscentrum van Het Flevo-landschap
5

Gemaal De Blocq van Kuffeler

Gemaal Blocq van Kuffeler
De Blocq van Kuffelerweg 1
Almere
Gemaal De Blocq van Kuffeler
6

Buitencentrum Oostvaardersplassen

Kitsweg 1
8218 AA Lelystad
Buitencentrum Oostvaardersplassen
7

Jachthaven Lelystad Haven

Oostvaardersdijk 59 a
8244 PB Lelystad
Jachthaven Lelystad Haven
8

Club Port Side

Club Port Side
Oostvaardersdijk 59 e
8244 PB LELYSTAD
Club Port Side
9

Gemaal Wortman

Gemaal Wortman
Oostvaardersdijk 32
Lelystad
Gemaal Wortman
10

Bataviahaven

Bataviahaven
Schoonzicht 404
8242 KH LELYSTAD
Bataviahaven
11

Houtribhoekstrand

Houtribhoekstrand
Strand Houtribhoek 1
8221 RH LELYSTAD
Houtribhoekstrand
12

Aan ut Water

Aan ut Water
IJsselmeerdijk 17
8221 RC LELYSTAD
Aan ut Water
Eindpunt: Lelystad

Beschrijving

Startpunt: 1309 Almere

Neem op de A6 (komende van de A1 Amsterdam/Muiderberg) de afslag Almere Poort. Ga linksaf naar de Poortdreef (N70). Aan uw linkerhand vind je het Almeerderzand (strand en uitzicht op Amsterdam). Neem de 1e afslag links om het Almeerderzand te bezoeken.

STOP 1: ALMEERDERZAND
Een leuk strand voor gezinnen. Het is een breed strand aan het IJmeer. Ruim opgezet met zand en gras.

VERVOLG ROUTE:
Vervolg de route op de Poortdreef (N70). Ga bij de stoplichten rechtdoor. Neem daarna de 1e afslag links naar de Duinvalleiweg. Neem direct de 1e straat rechts (Marinaweg) richting Marina Muiderzand.

STOP 2: MARINA MUIDERZAND
Bij Strandpaviljoen Sail Today kun geniet je van een ijsje. Bij Strandrestaurant Poortdok kun je heerlijk loungen met een hapje en/of drankje terwijl de kinderen spelen. Bij de jachthaven vind je restaurant Harbor House. 

VERVOLG ROUTE:
Rij van Marina Muiderzand dezelfde weg terug om weer op de Poortdreef te komen (N70). Neem de komende 3 rotondes steeds de 2e afslag (om rechtdoor te gaan). Neem daarna de 1e afslag linksaf naar de IJmeerdijk.

STOP 3: IJMEERDIJK
Hier kun je stoppen om te genieten van een prachtig uitzicht over het Markermeer. In de verte ziet je zelfs Amsterdam.

VERVOLG ROUTE:
Rij dezelfde weg terug om weer op de Poortdreef te komen. Deze gaat over in de Oostvaardersdijk (N701). Sla na een paar kilometer rechtsaf naar de Pampushavenweg. Na een paar honderd meter zie je aan je linkerhand de parkeerplaats van Landschapskunstwerk Polderland Garden of Love and Fire.

STOP 4: LANDSCHAPSKUNSTWERK POLDERLAND GARDEN OF LOVE AND FIRE
Dit kunstwerk van architect Daniël Libeskind (Lodz, Polen, 1946) bestaat uit vijf elkaar kruisende lijnen die als een vreemd schriftteken in het landschap liggen: drie smalle kanalen, een strook zwart grind met een sculptuur van aluminium wanden erop en een voetgangerspad. Met zijn vormentaal wil Libeskind uitdrukking geven aan de loop van het leven en de geschiedenis en aan verhalen van een bepaalde plek.

VERVOLG ROUTE:
Vanaf de Pampushavenweg rijd je weer terug richting Oostvaardersdijk (N701). Sla rechtsaf in de richting van Lelystad. Links zie je het Markermeer en aan je rechterhand liggen (na ongeveer 8 km) de Lepelaarplassen. Onderweg komt je een aantal stopplaatsen (P) tegen. Hier kun je genieten van het uitzicht. Aan de linkerkant ziet u Bezoekerscentrum de Trekvogel.

STOP 5: BEZOEKERSCENTRUM DE TREKVOGEL, LEPELAARPLASSEN, ZUIDERSLUIS, GEMAAL BLOCQ VAN KUFFELER.
Parkeer de auto en bekijk de volgende plekken. Bij Bezoekerscentrum de Trekvogel Oostvaardersdiep 16, vind je veel informatie over het unieke gebied De Lepelaarsplassen. Er staan opgezette exemplaren van de vogels die in het gebied voorkomen en je kunt een film bekijken over het ontstaan van dit gebied. 

De Lepelaarplassen
Een van de mooiste plekjes van Flevoland. Het is een erg gevarieerd gebied en daardoor rijk aan vogels. Maak een wandeling en bekijk vanuit observatiehutten de vogels. Dit natuurgebied is ontstaan na het droogvallen van Zuidelijk Flevoland in 1968, op en rond drie grotendeels met klei dichtgeslibde en opgevulde zandwinputten. Nu is het een goed ontwikkeld kleimoeras met vele moerasvogels en een aalscholverkolonie.

ZuiderSluis
Modern brug- en sluiswachtershuis langs de N701 

Het Gemaal de Blocq van Kuffeler
Dit gemaal houdt Zuidelijk Flevoland droog. Het is het grootste gemaal van Europa, als gekeken wordt naar opvoerhoogte en capaciteit. Het gemaal is vernoemd naar ingenieur de Blocq van Kuffeler (1878-1963). Van oorsprong is het een gemaal met vier door dieselmotoren aangedreven pompen die vanaf 2008 vervangen werden door elektromotoren, van afstand te bedienen vanuit gemaal Wortman in Lelystad.

VERVOLG ROUTE:
Vanaf het bezoekerscentrum de Trekvogel rij je weer de Oostvaardersdijk op, richting Lelystad. Neem bij de rotonde de 2e afslag (rechtdoor) en blijf op de Oostvaardersdijk. Je blijft links het Markermeer zien. Iets verderop passeer je aan de rechterkant het begin van natuurgebied de Oostvaardersplassen, bekend van de film De Nieuwe Wildernis. Neem bij de rotonde de 1e afslag rechts naar de Knardijk. 

De Knardijk
De Knardijk is een binnendijk die als landscheiding de grens vormt tussen Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. Hij is oorspronkelijk aangelegd als de zuidelijke buitendijk van de droog te leggen polder Oostelijk Flevoland, die de eerste fase (1957) vormde in de aanleg van de grotere polder Flevoland. Doordat Zuidelijk Flevoland aanzienlijk later werd voltooid (1968), bleef de Knardijk nog lange tijd een volwaardige buitendijk, die de scheiding vormde tussen het nieuwe land en het buitenwater in het zuidelijke compartiment van het IJsselmeer. De Knardijk dankt zijn naam aan de vroegere ondiepte de Knar in de Zuiderzee. 

VERVOLG ROUTE:
Rij rechtdoor op de Knardijk. Na een paar honderd meter zie je aan je rechterkant buitencentrum Oostvaardersplassen. Parkeer hier de auto.

STOP 6: BUITENCENTRUM OOSTVAARDERSPLASSEN,
Het grootste moerasgebied van Nederland. De natuur heeft hier vrij spel. De geschiedenis van de Oostvaardersplassen is verbluffend. Toen in 1968 de Flevopolder was drooggemalen, bleef dit natte deel ongebruikt. De natuur greep haar kans en er ontstond een moeras met plassen, rietvelden en wilgenbossen. Ontelbare vogels honderden heckrunderen, konikpaarden en edelherten geven het gebied een haast on-Nederlandse aanblik.

VERVOLG ROUTE:
Na uw bezoek rij je vanaf het parkeerterrein bij het Buitencentrum Oostvaardersplassen weer terug naar de Knardijk. Vanaf de Knardijk neem je op de rotonde de 1e afslag rechts de Oostvaardersdijk op om je weg richting Lelystad te vervolgen. Neem bij de rotonde de 2e afslag richting Houtribweg. Ga naar 200 meter links de Oostvaardersdijk op. Deze weg (Oostvaardersdijk) helemaal uitrijden. Aan het einde van de weg kunt u aan de linkerkant parkeren nabij de sluis en met uitzicht op Gemaal Wortman.

STOP 7: LELYSTAD HAVEN

Lelystad Haven
De oudste wijk van Lelystad. Het is een vroegere zelfstandige kern, die in 1951 ontstond door de bouw van de eerste huizen voor de pioniers die aan de drooglegging van Oostelijk Flevoland werkten op het zogenaamde ‘Perceel P’, later ‘Werkeiland Lelystad-Haven’ .

Werkeiland Lelystad Haven:
Kleine nederzetting met een stuurhuis, een kantine die dienst deed als dorpshuis en houten barakken voor de arbeiders. Voor de ingenieurs waren er stenen huizen. Later werden er ook arbeidershuisjes gebouwd.

Gemaal Wortman
Ter hoogte van Oostvaardersdijk 32/34 ligt de sluis met daarbij Gemaal Wortman: Eén van de drie gemalen die werden gebruikt bij het droogmaken van de polder Oostelijk Flevoland. Het gemaal is genoemd naar dr.ir. Hendrik Wortman (1859-1939). Ook na het droogvallen van de polder bleef het Gemaal Wortman in bedrijf. Het bemaalt de lage afdeling van de polders Oostelijk en Zuidelijk Flevoland.

VERVOLG ROUTE:
Neem de afslag links naar de Houtribweg. Rijd rechtdoor tot bij een flauwe bocht naar rechts (Visarenddreef). Houd hier links aan. Je blijft dan op de Houtribweg . Rijd door tot aan de rotonde. Neem deze rotonde ¾ (naar links) naar de Museumweg. Neem na 174 meter de tweede afslag op de rotonde naar de VOC-weg en parkeer je auto in de VOC-garage.

STOP 8: BATAVIALAND, BATAVIA STAD, BATAVIA HAVEN, BATAVIAWERF, BATAVIA HAVEN MET HORECA

BATAVIALAND
Vertelt het verhaal van Flevoland – de grootste polder ter wereld – in vaste en tijdelijke tentoonstellingen, en studiecentrum, evenementen en educatieve programma’s.
Nieuwland Erfgoedcentrum
Oostvaardersdijk 113, 8242 PA Lelystad, 0320-225900

Batavia Stad Fashion Outlet
Het eerste fashion outlet center in Nederland. De outlet is genoemd naar het schip de Batavia uit 1628, waarvan een replica is afgemeerd bij de Bataviawerf. Het winkelcentrum is een imitatie van een vestingstad, compleet met een zware stadsmuur, drie stadspoorten, autovrije klinkerstraten en een reeks
individuele houten winkelgebouwtjes met een quasiauthentieke architectonische uitstraling. De totale winkel-vloeroppervlakte bedraagt 31.000 vierkante meter.
Batavia Stad Fashion Outlet
Bataviaplein 60, 8242 PN Lelystad. 0320-292900

De Bataviawerf
Centrum voor ambachtelijke scheepsbouw, in 1985 mede opgezet als leer- en werkervaringsproject voor jongeren. Vanaf de oprichting trok de bouw van historische houten schepen zoals de reconstructie van de Batavia en De Zeven Provinciën veel aandacht van bezoekers. De werf is daardoor ook een toeristische attractie geworden. Bezoekers kunnen de Batavia bezichtigen en kennis maken met het bijzondere verhaal achter dit icoon uit de Nederlandse VOC-geschiedenis
Bataviawerf
Bataviaplein 2, 8242 PA Lelystad, 0320-261409

Batavia Haven met horeca
Batavia Haven is een moderne haven in de vorm van een kom. Ter hoogte van Schoonzicht en Bataviahaven vind je diverse horeca-gelegenheden.

Eindpunt: Lelystad

Heb je een tip over Flevoland die je graag wilt delen?

Meld je tip hier aan

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!