Sloeproute Almere: Man-made land

2 uur 53 minuten (20,0 km)

Deze route neemt je mee langs een aantal highlights van Almere. Je geniet van nieuwe natuur, moderne architectuur en bijzondere eilandjes. Indien je een sloep wilt huren, kun je terecht bij De Kapitein, aan het startpunt van deze route.

Dit ga je zien

73
50
28
13
83
31
22
88
71
24
19
81
50
73

Beschrijving

73

Instappen en genieten (knooppunt 73)
De sloep ligt voor je klaar, je hoeft alleen maar in te stappen en te genieten. Vaar zelf, of leun lekker achterover en laat een schipper het werk doen terwijl je smult van de luxe picknickmand. De routes rond Almere zijn een mooie kennismaking met nieuwe natuur en architectuur.

La Isla Bonita (knooppunt 50)
Vanaf het startpunt, restaurant De Kapitein, vaar je zo de Noorderplassen op. Hier vind je een rijkdom aan beschermde natuur rond het water. Wanneer je de trossen losgooit vaar je direct langs La Isla Bonita, oftewel Het Prachtige Eiland. In dit kleine natuurreservaat zie je heckrunderen grazen op het schiereiland, soms waden ze vlak voor je boot door het water. En dat vlakbij het centrum – de hoogbouw van Almere Centrum steekt schitterend af tegen de achtergrond. Daar vaar je straks naartoe.

Beatrixpark (knooppunt 28)
Vanaf de Koning Willem-Alexanderwetering vaar je naar de Beatrixsluis. Verderop kom je nog een sluis tegen. Erg leuk: bij deze zelfbedieningssluizen zet je zelf met een druk op de knop het schutproces in gang. Dat gaat allemaal compleet automatisch. Vaar als een volleerd schipper rustig de sluis in of leg aan bij de wachtsteiger totdat het licht op groen springt.

Wanneer de sluisdeuren voor je openen vaar je de groene oase van het Beatrixpark in. Met de vele bruggetjes voelt het als een moderne versie van Giethoorn. Namen als Krijgertjebrug, Wipbrug en Touwspringbrug verklappen dat dit het domein is van spelende kinderen. Langs de brede promenade is het heerlijk flaneren in je sloep. Lekker mensen kijken en bekeken worden. Dit is dé plek om aan te leggen voor een picknick. Pik meteen de speeltuin mee, of midgetgolf Almere.

Growing Green Cities (knooppunt 13)
De Olstgracht brengt je dieper de stad in. Bij de Pier vaar je het Weerwater op. Plotseling zie je het imposante Floriade-terrein in volle glorie. Een bezoek aan de Floriade 2022 is een echte aanrader. Deze Wereldtuinbouwtentoonstelling heeft dit jaar het thema Growing Green Cities. Nog te zien tot en met 9 oktober 2022. Leg aan bij strandpaviljoen Strand 22 aan de Esplanade, geniet van een hapje en een drankje en wandel even over het terrein. Liever alleen even langsvaren? Meer dan aan bij het haventje bij De Fantasie.
TIP! Ga waterskiën of wakeboarden bij Cablepark VIEW Almere!

>> Knooppunt 83 <<
Hier kun je kiezen: wordt het stad of natuur? De route door de stad laat je kennismaken met de inspirerende architectuur van Almere (volg knooppunt 31). Of ga buitenom, over de Lange Wetering. Hier ontdek je Kasteel Almere, waterbewoners en waterindustrie (volg knooppunten 77, 39, 17).

Gedurfd design (knooppunt 31)
Nu vaar je de Filmwijk in. Hier zijn architecten uitgedaagd om hun wildste dromen waar te maken. Je ziet er gedurfde bouwstijlen, maar ook innovatieve bouwprocessen, materialen en technieken. De Filmwijk is een voorbeeldwijk voor vernieuwing in de woningbouw.   

Ruimte voor groen
Als je onder de Veluwedreef door vaart, zit je ineens in de groene omgeving van het Ebenezer Howardpark. Je bent aangekomen in Parkwijk. De straten in deze groene wijk zijn vernoemd naar bomen, planten, parken en fruitsoorten. Geniet van het uitzicht en beweeg je kabbelend voort naar de volgende wijk.

Als je het spoor voorbij bent, kom je in de Verzetswijk. Hier zijn de straatnamen een mooie ode aan Nederlandse verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. Onder de Vrijheidsdreef door vaar je langs het Bos der Onverzettelijken. Voor iedere verzetsstrijder die zijn of haar leven heeft gegeven staat er één boom.

Vlakbij ga je de Leeghwaterplas op. Vanuit de boot ervaar je de weidsheid pas goed. Aan stuurboordzijde (rechts) duikt de tweede en laatste sluis van deze route op: de Leeghwatersluis. Na het passeren van de sluis kun je even aanmeren bij de steiger om een wandelingetje te maken. Bij knooppunt 22 ga je de Hoge Vaart op (vervolg de routebeschrijving bij knooppunt 22).

Almeerderhout (knooppunt 77, 39, 17)
Via knooppunt 77 vaar je richting Boswachterij Almeerderhout. Nog even de Kromme Weteringsluis door en dan kun je volop genieten van al het groen. Het gebied bestaat uit verschillende bossen en er komen zelfs bevers voor. Vanuit de sloep zie je misschien wel beversporen. Leg even aan in de havenkom van Recreatieterrein Waterlandse bos. Maak een wandelingetje of ga even een balletje trappen op het grote grasveld. Op de splitsing bij knooppunt 39 ga je de Lange Wetering op richting knooppunt 17.

Kasteel en woonboten
Iets verder doemt een bijzondere verschijning op aan bakboordzijde (links): Kasteel Almere, de jongste ruïne van Nederland. Na het viaduct word je verrast door een variatie aan waterwoningen. Deze huizen op het water vormen een vrolijk geheel met hun afwisselende formaten, bouwstijlen en interieurs. Wat is jouw favoriet?

Bijzondere woonschepen
Aangekomen bij de Hoge Vaart (knooppunt 17) vaar je richting knooppunt 22. Houd hier stuurboord (rechts) aan, op deze vaart kun je vrachtverkeer tegenkomen. Op je tocht richting de Noorderplassen kom je langs een bijzondere haven aan het Escherpad, in de wijk Tussen de Vaarten. Je ziet er zo’n twintig (vracht)schepen die permanent worden bewoond. De woningnood in de jaren negentig maakte creatief: elke bewoner is hier eigenaar van een stuk water en een tuintje met schuur.

Bos der Onverzettelijken
Je vaart onder de Vrijheidsdreef door langs het Bos der Onverzettelijken. Dit bos is een nationaal monument voor de vrijheid. Voor elke verzetsstrijder is een boom geplant, in totaal 2.142. Je bent nu gearriveerd op knooppunt 22.

Onder zeeniveau (knooppunt 22, 88, 71 eventueel doorvaren naar knooppunt 51)
Hiervandaan zet je koers naar de Noorderplassen. Let in het kanaal op het vaarverkeer en houd je aan de stuurboordkant (rechts). Aan het einde van deze vaart vind je het gemaal De Blocq van Kuffeler, met de gelijknamige sluis die toegang biedt tot het Markermeer. Heb je de tijd? Laat je 5 meter omhoog schutten in de sluis om het verschil in waterhoogte te ervaren! Flevoland is ontstaan door het droogpompen van een stuk van de voormalige Zuiderzee, alles is gebouwd op de voormalige zeebodem. Bij het gemaal is dit hoogteverschil goed te zien.

Schatzoeken op eilandjes (knooppunt 24, 19, 81, 50, 73)
Eenmaal terug op de Noorderplassen vaar je langs eilandjes met namen als Schateiland, Muiterseiland, Pirateneiland en Zeeroverseiland. Het verhaal gaat dat zeerovers de dienst uitmaakten op het water in de tijd dat hier de woeste Zuiderzee nog kolkte. Met kinderen kun je hier leuk avonturen, meer ergens aan voor een ontdekkingstocht. Of pik even een terrasje voor je met de sloep terugvaart naar het startpunt. Brasserie Tien (bij camping Waterhout op Schateiland), Boathouse of De Kapitein zijn mooie plekken om na te genieten van een mooie dag op het water.

73
  • 73
  • 50
  • 28
  • 13
  • 83
  • 31
  • 22
  • 88
  • 71
  • 24
  • 19
  • 81
  • 50
  • 73

Kenmerken

Heb je een tip over Flevoland die je graag wilt delen?

Meld je tip hier aan

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!