Sloeproute Almere: Over land, over zee

6 uur (42,0 km)

Deze gevarieerde route is perfect voor een lange dagtocht of meerdaagse tour met een sloep. Je vaart vanuit het Gooimeer of IJmeer over open water. Je geniet er van prachtige vergezichten, uitnodigende eilandjes, statige sluizen en het groene Almere. Het is haast niet te geloven dat dit nog geen 100 jaar geleden allemaal nog water was.
Tip: Heb je geen eigen sloep, dan heeft Ally Bootverhuur een mooie luxe sloep voor je klaarliggen. Neem vooraf contact op voor een reservering. 

Dit ga je zien

34
51
15
71
24
19
50
81
28
13
83
77
39
34

Beschrijving

34

Cappuccino (vanaf knooppunt 34)
Start je sloeptocht vanuit Almere Haven Tip! Muiden (knooppunt 52) is ook een prima startpunt voor deze route. Heb je geen eigen sloep, dan heeft Ally Bootverhuur een mooie luxe sloep voor je klaarliggen. De Havenkom van Almere Haven is een fijne uitvalsbasis met een boulevard vol terrasjes, pal aan het Gooimeer. Na je eerste cappuccino van de dag neem je het roer in handen. Je verruilt het vaste land voor het ruime sop.

Mini-eilandjes
Richting het IJmeer komen aan bakboordzijde (links) al snel twee mini-eilandjes tevoorschijn, met er tussenin een beschutte baai. Samen vormen ze eiland De Schelp, bij Jachthaven Naarden. Op een zomerse dag is het net een tropisch eiland, met een schaduwrijk bos. Een mooie plek voor een paar uurtjes helemaal niets. Overdag mag je hier vrij aanleggen, maar je kunt er ook overnachten!

Natuureiland ‘t Hooft
Daarna vaar je het IJmeer op, met eiland ’t Hooft. Dit natuureiland voor de kust van Muiden is alleen tussen zonsopkomst en zonsondergang geopend voor bezoekers. Het eiland ziet er ruig en avontuurlijk uit met zandvlaktes en wilde rozen. Je ziet en hoort er veel zang- en watervogels. Meer dan aan bij de aanlegsteiger en ga er op uit voor een struintocht. Op een zomerse dag kun je bij een van de strandjes even een duik nemen.

Exclusieve zonsondergang
Vaar bij eiland ’t Hooft vanaf de groene boei IJM13 naar de hoek van Flevoland. Langs de Oostvaardersdijk vind je Pampushaven, een goed beschutte vluchthaven en ankerplek met veel ruimte en rust. Dit is volgens insiders de beste plek voor een exclusieve zonsondergang met de metropoolregio op de achtergrond. Meemaken? Meer aan bij de steiger voor een overnachting.
LET OP! Om naar knooppunt 51 te varen moet je om Pampushaven heen, er is geen doorgang in de haven.

Vogelparadijs (knooppunt 51)
Vaar verder langs de Oostvaardersdijk richting Oostvaardersdiep (knooppunt 51). Achter de dijk zie je het beschermd natuurgebied Lepelaarplassen. Dit vogelparadijs met de zeearend als icoon is onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land. Je vaart er straks langs, na het passeren van de Zuidersluis.

Zuidersluis
De Zuidersluis is een goede oefening voor het sluizen. Je komt er nog een aantal tegen op deze route, maar dit is de indrukwekkendste met maar liefst 5 meter hoogteverschil! Voor bediening van deze sluis bel je naar de centrale (telefoonnummer 0320 – 767 610 of VHF85, maximaal 1 uur van tevoren). Of gebruik de aanmeldknop bij de sluis.

Lepelaarplassen (knooppunt 15, 71, 24)
Vanuit de sluis vaar je het binnenwater van Almere op. Dit is de Hoge Vaart, met aan stuurboordwal (rechts) de Lepelaarplassen. Na het passeren van de kruispunten bij knooppunt 15 en 71 kun je aanmeren bij Schateiland/Camping Waterhout (knooppunt 24) om te voet de Lepelaarplassen in te gaan. Over het Trekvogelpad langs de Hoge Vaart ben je in een kwartiertje bij observatiehut De Lepelaar. Hier heb je een magistraal uitzicht over het natuurgebied. Met enig geluk spot je zelfs de zeearend!

Zeerovers en schatten? (knooppunt 19, 50, 81)
Bij Schateiland/Camping Waterhout zit je op de Noorderplassen. Er zijn hier meer eilandjes met spannende namen, zoals Muiterseiland, Pirateneiland en Zeeroverseiland. Het verhaal gaat dat zeerovers de dienst uitmaakten op het water in de tijd dat hier nog de woeste Zuiderzee kolkte...Als je met kinderen bent, meer dan ergens aan (maximaal 3x 24 uur) voor een ontdekkingstocht. Pik meteen een terrasje aan het water bij Brasserie Tien (camping Waterhout), restaurant Boathouse of De Kapitein.

Beatrixpark (knooppunt 28)
Vanaf de Koning Willem-Alexanderwetering vaar je naar de Beatrixsluis. Verderop kom je nog een sluis tegen. Erg leuk: bij deze zelfbedieningssluizen zet je zelf met een druk op de knop het schutproces in gang. Dat gaat allemaal compleet automatisch. Vaar als een volleerd schipper rustig de sluis in of leg aan bij de wachtsteiger totdat het licht op groen springt.

Wanneer de sluisdeuren voor je openen vaar je de groene oase van het Beatrixpark in. Met de vele bruggetjes voelt het als een moderne versie van Giethoorn. Namen als Krijgertjebrug, Wipbrug en Touwspringbrug verklappen dat dit het domein is van spelende kinderen. Langs de brede promenade is het heerlijk flaneren in je sloep. Lekker mensen kijken en bekeken worden. Dit is dé plek om aan te leggen voor een picknick. Pik meteen de speeltuin mee, of midgetgolf Almere.

Growing Green Cities (knooppunt 13)
De Olstgracht brengt je dieper de stad in. Bij de Pier vaar je het Weerwater op. Plotseling zie je het imposante Floriade-terrein in volle glorie. Een bezoek aan de Floriade 2022 is een echte aanrader. Deze Wereldtuinbouwtentoonstelling heeft dit jaar het thema Growing Green Cities. Nog te zien tot en met 9 oktober 2022. Leg aan bij strandpaviljoen Strand 22 aan de Esplanade, geniet van een hapje en een drankje en wandel even over het terrein. Liever alleen even langsvaren? Meer dan aan bij het haventje bij De Fantasie.
TIP! Ga waterskiën of wakeboarden bij Cablepark VIEW Almere!

Het grote genieten (knooppunt 83, 77)
Via knooppunt 83 en knooppunt 77 vaar je richting Boswachterij Almeerderhout. Nog even de Kromme Weteringsluis door en dan kun je volop genieten van al het groen. Het gebied bestaat uit verschillende bossen en er komen zelfs bevers voor. Vanuit de sloep zie je misschien wel beversporen. Je kunt even aanleggen in de havenkom van Recreatieterrein Waterlandse bos.

Kasteel (knooppunt 39)
Op de splitsing bij knooppunt 39 ga je de Lange Wetering op. Als je tijd hebt, vaar dan eerst een stukje richting knooppunt 17 (Hoge Vaart) voordat je terugvaart naar Almere Haven (knooppunt 34).
Na een paar minuten doemt aan bakboordzijde (links) Kasteel Almere op. Als je wilt kun je hier de nacht doorbrengen aan een van de vrije ligplaatsen.

Havenaren (knooppunt 34)
Als je zover bent om de terugtocht aan te vangen richting Almere Haven, houd dan knooppunt 34 aan. Op dit laatste stuk van de route vaar je door het oudste stadsdeel van Almere. De woonwijken zijn omringd door groen. Het voelt als een dorp op zich. Niet voor niets noemen de bewoners zich hier Havenaren. Na een aantal bruggetjes kom je in een half uurtje uit bij de laatste uitdaging van deze tocht: schutten in de Havenkomsluis. Altijd leuk en spannend!

Havenkom (knooppunt 34)
Geniet na van dit vaaravontuur op een van de terrasjes aan het water. Tip: haal een ijsje bij Mariola Ijssalon (Promenade Almere Haven, pal achter de havenkom)!

34
 • 34
 • 51
 • 15
 • 71
 • 24
 • 19
 • 50
 • 81
 • 28
 • 13
 • 83
 • 77
 • 39
 • 34

Kenmerken

Heb je een tip over Flevoland die je graag wilt delen?

Meld je tip hier aan

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!