Ode aan het landschap

Er zijn maar weinig plekken ter wereld waar het landschap zo divers is als in Nederland. Ons cultuurlandschap is grotendeels door mensenhanden gevormd. Flevoland is hier natuurlijk 'het' voorbeeld van. Flevoland was dan ook niet voor niets één van de parels tijdens het themajaar 'Ode aan het landschap' dat in 2021 plaatsvond. 

Flevoland, gemaakt land - Flevoland vernieuwt permanent

Landschap in beweging

Geen enkel Nederlands landschap is meer bepaald door de hand van de mens dan Flevoland – op de bodem van de voormalige Zuiderzee, dik vier meter onder de zeespiegel. Dit grootste inpolderingsproject ter wereld, bedacht als dé voedselvoorziening voor Nederland, is van voor tot achter ontstaan aan de tekentafel: met strakke landbouwgronden, wegen en vaarten, maar ook met landschapskunst, wilde natuur en moderne steden. Flevoland is gemaakt land, uniek en eigenzinnig. Dat herken je meteen als je de provincie binnenrijdt. Die brede horizon, de heldere lijnen, de ruimte, zoveel natuur; dit kan alleen maar Flevoland zijn.

Het verhaal over het Flevolandse landschap

Schokland

Eiland in de polder

Flevoland heeft een jonge geschiedenis. Zo zijn de oude Zuiderzee-eilanden Urk en Schokland gewoon opgenomen in de polder. Je herkent ze duidelijk in het aangelegde land. Vooral Schokland is opvallend, omdat het aan alle kanten omgeven is door nieuw land. 

Meer info over Schokland

Nationaal Park Nieuw Land

Jongste nationaal park

In het Markermeer is nieuwe geschiedenis geschreven: daar zijn onlangs de Marker Wadden aangelegd, nieuwe eilanden die de natuur van het Markermeer verbeteren. Meer veiligheid en natuurontwikkeling gaan daar hand in hand. Op beide plekken gaat de natuur al haar eigen gang. Dat is de rode draad van alle natuurgebieden in Flevoland: aangelegd, maar uiteindelijk wilde, volwaardige natuur – zoals bijvoorbeeld de weidse Oostvaardersplassen. De geplande natuurgebieden van het prille begin samen vormen nu zelfs het jongste nationaal park van ons land: Nationaal Park Nieuw Land. 

Alle info over Nationaal Park Nieuw Land

Overal Land Art

Landschapskunst

Flevoland is één groot landschapskunstwerk: alles in Flevoland wordt nog steeds bedacht en gemaakt door mensen. Er is hier altijd ruimte voor vernieuwende ideeën. Ook de uitgesproken keuze voor negen spectaculaire landschapskunstwerken is typisch Flevoland. Nergens ter wereld kun je zo dicht bij elkaar zo veel land art bewonderen. Werken als de indrukwekkende Groene Kathedraal (Marinus Boezem), Sea Level (Richard Serra) en het veertig jaar oude Observatorium (Robert Morris) vormen bijzondere bakens in het door mensen gemaakte landschap.

Lees alles over Landart

Uitgelicht - Ode aan het Landschap

Routes - Ode aan het Landschap

Locaties - Ode aan het landschap

Locaties - op de kaart

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!