Januari in Flevoland: - we overnachten in een yurt en nemen een verplichte koffiepauze

Na de decemberdrukte is het tijd voor rust en ontspanning. Het liefst middenin de natuur. Even helemaal ontsnappen aan het drukke alledaagse leven. En waar kan dat beter dan bij buitenhotel Terra Wolde? Een fantastische bostuin middenin het bos Hosterwold bij Zeewolde, waar je kunt slapen, eten, wandelen en bovenal ontspannen. We gaan een weekend off-the-grid bij sfeervol en duurzaam buitenhotel Terra Wolde, waarna we bij restaurant fika. een verplichte koffiepauze nemen.

Voor onze unieke off-the-grid ervaring boekten we het Winterarrangement bij Terra Wolde. Twee nachten - want dan kom je volgens Terra Wolde pas echt tot rust - middenin de natuur. Enthousiast door de fijne plaatjes op de website van Terra Wolde en tegelijkertijd nerveus vanwege het weerbericht (koud en nat), vertrekken we naar Zeewolde.

Vooraf hebben we met eigenaresse Lisette veel contact gehad. Ze wil het ons naar de zin maken, zegt dat het koud wordt en adviseert ons de For-Rest kamer (een luxe canvas glamping tent) in te ruilen voor een traditionele yurt. De yurt is namelijk iets makkelijker warm te krijgen en te houden. We gaan voor de yurt.

Bij aankomst komt Lisette ons tegemoet lopen. Ze is mega enthousiast, heel spontaan en vertelt ons gelijk over het ontstaan van Terra Wolde vanuit haar droom naar een simpelere en meer duurzame manier van eten, leven, logeren en recreëren. Ze gaat ons voor over het terrein. De bostuin is uiteraard wat kaal in de winter, maar we zien hoe sfeervol alles is opgezet. Organisch en in contact met de natuur.

We lopen over een pad langs de kas, het pop-up restaurant (dat in de winter dicht is), de schapenweide, de kippen, het houthok en het veldje voor de varkens en arriveren uiteindelijk bij onze yurt. We zijn nu al enthousiast, ondanks dat het blubberig en ietwat koud is. Lisette heeft oog voor detail en dat zie je terug in de opzet van de bostuin, op de website, in haar toekomstplannen en in de yurt.

We betreden ‘onze’ yurt en zijn gelijk verliefd. Wat een gezellige, sfeervolle plek! Het hout brandt, het is warm en de styling is on point. Terra Wolde houdt van natuur en outdoor, maar zoals ze zelf zeggen: spartaans hoeft het natuurlijk niet te worden. Om ons winterverblijf lekker comfortabel te maken heeft Lisette voor ons een mandje hout, een mandje met kruiken, zachte handdoeken en thee neergezet.

Er staat een Nespresso apparaat én we maken gebruik van de maaltijdservice. Dat houdt in dat er voor ons een box klaar staat met seizoensproducten uit eigen moestuin, waarmee we op onze houtkachel een lekker diner kunnen maken. Nadat we nog wat meer te weten komen over de werking van het sanitair en het Horsterwold, pakken we onze spullen uit en ploffen we op het zachte bed.

We merken meteen dat we rustiger worden, onthaasten en dat we moeten wennen aan de stilte. Langzaamaan, want onthaasten, beginnen we met het bereiden van ons eten. We maken een curry met allerlei groenten uit de moestuin. De braadpan heeft even nodig om warm te worden en ook dat draagt weer bij aan het onthaasten. Leuk om te merken dat de natuur en een simpeler leven een dergelijk effect heeft. Na anderhalf uur genieten we van onze zelfgemaakte curry, heerlijk! Helemaal losgekomen van ons stadse bestaan zijn we nog niet; we besluiten een film op de door ons meegebrachte laptop te kijken. Gezellig, warm en knus in de yurt; wat een top avond!

We maken ons klaar voor de nacht; een speciaal briket moet ons qua warmte de nacht door helpen. We vullen onze kruiken en trotseren de kou om naar de wc te gaan. Middenin de bostuin staan we stil bij de stilte om ons heen. Het is magisch. Uitgeslapen en een beetje koud worden we wakker. Allebei hebben we heerlijk geslapen Het is de natuur, de kou en de stilte waardoor we echt fijn hebben geslapen. We starten langzaam op met een kop koffie, maken het vuur weer aan, verwarmen onze overnight oats op de houtkachel en maken ons klaar voor de dag.

Benieuwd naar Terra Wolde? Klik hier voor meer info.

We gaan vandaag de omgeving verkennen. Lisette tipte ons koffie en lunch bij fika., de nabijgelegen wijnboerderij, een wandelroute en de The Buffel Company. We besluiten de wandelroute later te doen en gaan op weg naar warme koffie bij restaurant fika.

Fika is een sociaal gebruik in Zweden en staat voor een verplichte koffiepauze vol zoet en lekkers. Na ons nachtje bij Terra Wolde gaan we naar restaurant fika. (ja, zónder hoofdletter en mét een punt in de naam) in Zeewolde voor een fika.

Dit mooie en ruime strandpaviljoen ligt aan het prachtige Woldstrand. Het strand ligt er in de winter wat verlaten bij, maar eenmaal binnen bij fika. maakt ons hart een vreugdedansje. Wat is het hier leuk! Sfeervolle inrichting, hip, eigentijds en gezellig druk! Dit wil je.

We worden spontaan ontvangen door jong, vlot personeel. Bestellen een havercappu en een heerlijk kopje koffie. We kwamen rond lunchtijd, dus we namen iets lekkers van de lunchkaart; de wentelteefjes met warme bosvruchtensaus (niet twijfelen, gewoon doen!) & carpaccio salade.

Wat een fijne plek. Je kunt hier terecht voor een fika (koffie met iets lekkers), lunch, borrel of diner. Op warme dagen zit je heerlijk op het terras aan het water en in de winter geniet je binnen van warmte en gezelligheid.

Het menu is net een beetje anders. Zoals fika. zelf zegt: wij serveren de klassieker met een twist. Er wordt gebruik gemaakt van verse seizoensproducten en waar het kan worden lokale ingrediënten gebruikt. Bijvoorbeeld de buffelburrata van The Buffel Company in Zeewolde. Heerlijk!

Op het strand kun je in de winter heerlijk uitwaaien, wandelen en spelen. Langs de, toch wel lange, kustlijn bevinden zich diverse speel- en sporttoestellen. In de zomer is het strandje heerlijk om van het warme weer te genieten. Met recht een topplek én - pluspunt - gratis parkeren. Deze staat in onze top 3!

Benieuwd naar restaurant fika.? Klik hier voor meer info.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!