September: agro & food

In Flevoland gaan wonen, werken en recreëren hand in hand gaan en dat zie je nergens beter dan bij de vele land- en boerderijwinkels, die het hele jaar door verse streekproducten verkopen aan zowel inwoners van als bezoekers aan Flevoland. Ontdek de lekkerste verse producten en ervaar hoe je een leuk dagje uit kunt maken van het ontdekken van al het lekkers dat hier gemaakt wordt!

Strenge selectie

Eén van de doelen van de inpoldering van Flevoland was de voedselvoorziening van het alsmaar groeiende Nederlandse volk. In totaal werd er ruim 2.400 km² aan zeer vruchtbaar land opgeleverd, waarvan boeren in eerste instantie de belangrijkste bewoners waren. Zij konden zich inschrijven voor een perceel en werden daarna aan een zeer strikte selectie onderworpen. Alleen de boeren die volgens de selectiecommissie een positieve bijdrage aan zowel de landbouw of veehouderij als aan het sociale leven in de nieuwe polders zouden toevoegen, werden met een rechthoekig stuk land beloond.

Appels en peren

Tegenwoordig gaan wonen, werken en recreëren in Flevoland hand in hand en kun je op ontelbare locaties terecht om zelf te zien en te ervaren hoe ons voedsel wordt gemaakt en, afhankelijk van het seizoen, zelf je eigen verse producten te plukken. September is bijvoorbeeld de ideale maand om je eigen appels en (stoof)peren te plukken. Lekker met de kinderen en een kruiwagen de boomgaard in en plukken maar! Er is altijd wel een fruitbedrijf bij jou in de buurt, zoals Fruithal Smits in Zeewolde of Vink Fruitboerderij in Kraggenburg.

Bekijk waar je nog meer vers fruit kunt plukken of kopen

Flevolandse wijn

Ook oktober is nog een drukke oogstmaand in Flevoland. Dan worden bijvoorbeeld de druiven op de diverse wijngaarden van de provincie geplukt. Ja, echt, je hoeft niet naar zonnigere en warmere landen om wijn te maken, dat kan gewoon hier, in Flevoland. Over de hele provincie verspreid zijn er meerdere wijngaarden en bij veel daarvan kun je gewoon op bezoek (al dan niet op afspraak) om meer te leren over de druiventeelt en het wijnmaakproces. En natuurlijk om de Flevolandse wijnen te proeven en een flesje te kopen om mee naar huis te nemen!

Ontdek onze wijngaarden

Boerderijwinkels

Ook buiten de maanden september en oktober om wordt er volop verbouwd en geteeld in Flevoland. Bij de diverse land- en boederijwinkels kun je terecht voor rijp geoogst fruit, ambachtelijke boerenzuivel, kakelverse eieren, eerlijk vlees, smakelijke aardappelrassen, dauwverse seizoensgroenten, lokale wijnen en bieren en natuurlijk verse vis. Dus hop, stap op de fiets of in de auto en maak eens een rondje langs diverse boerderijwinkels en verkoopstallen op boerenerven. En heb je kinderen, neem ze dan vooral mee, zodat ze met eigen ogen kunnen zien dat voedsel niet 'in de supermarkt wordt gemaakt'... 

Ontdek onze boerderijwinkels

Voedselbossen

Bij een opsomming over voedselproductie in Flevoland mogen onze voedselbossen natuurlijk niet ontbreken. Hier worden, vaak door vrijwilligers, voedingsgewassen aangeplant en onderhouden. De voedselbossen zijn toegangekelijk voor iedereen die graag meer wil weten en ontdekken over de natuur, maar vooral over voedsel direct uit de natuur, zo in je mond. Sommige voedselbossen organiseren ook regelmatig workshops, waarbij bijvoorbeeld een recpept met minder bekende gewassen wordt gedeeld. Leuk, lekker en leerzaam!

Ontdek de voedselbossen van Flevoland

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!