Mei: fietsen

Nederland is een echt fietsland. Er zijn hier meer fietsen dan mensen. Niet heel vreemd, als je bedenkt dat veel Nederlanders naast hun ‘gewone’ of elektrische fiets ook een racefiets of een mountainbike hebben. Al dit sportieve en recreatieve fietsen is op zich al een leuke (én gezonde!) bezigheid voor jong en oud, maar het wordt nog veel leuker wanneer je een mooie omgeving hebt om onderweg van te genieten. En die hebben we in Flevoland!

Natuurlijk, dat zal iedere provincie beweren. En dan hebben ze ongetwijfeld nog gelijk ook, want ieder landschap heeft zijn eigen charmes. Maar waar anders dan in Flevoland kun je nog kilometers fietsen zonder iemand tegen te komen over de vele dijken, door de diverse bossen en langs de uitgestrekte akkers? En het voordeel van fietsen: je doet het heerlijk in je eigen tempo. En dus ook: op de fiets mis je niets!

Dat houdt uiteraard niet in dat je ook alles zelf moet uitvogelen. Flevoland lijkt wel gemaakt te zijn om de fietser op zijn wenken te bedienen: er zijn ontelbare uitgezette routes en er is een uitgebreid knooppuntennetwerk om het je makkelijk te maken. De diverse routes laten je de rust en de ruimte van het weidse landschap ervaren, terwijl je langs verrassend veel nog relatief nieuwe natuur fietst.

Ontdek al onze fietsroutes

Eerst met de auto naar een toeristisch overstappunt rijden om daar vandaan eens een nieuw deel van Flevoland te ontdekken is trouwens ook een goede optie. Bij zo’n TOP is parkeergelegenheid en horeca, dus jouw dagje fietsen is meteen van A tot Z geregeld. Maar ja, het staat je natuurlijk ook vrij om toch maar gewoon zonder plan op je fiets te stappen en maar te zien waar de wind je brengt…

Ontdek alle TOPs

Een kleine waarschuwing: ieder voorjaar is het met de rust eventjes gedaan wanneer je met de auto en op de fiets langs akkers vol met bloeiende tulpen kunt rijden. De Tulpenroute Flevoland en het Tulpenfestival Noordoostpolder vinden gewoonlijk in april en/of mei plaats, dus als je van rust houdt, dan zoek je in die periode een mooie fietsroute uit die juist níet langs de tulpenvelden leidt. Maar ja, dan mis je wel al die kleurenpracht…

Is racefietsen meer jouw ding? Ga dan lekker die spieren aan het werk zetten, tempo maken en met de wind in je rug over de dijk sjezen. Aan tegenwind zul je trouwens nooit helemaal kunnen ontsnappen, maar een beetje buffelen met de wind in je gezicht hoort er ook bij, toch? Overigens zijn de meeste wielrenroutes beschikbaar voor twee verschillende windrichtingen, dus je kunt nog kiezen ook welke route het beste bij het weer en jouw humeur past.

Je kunt in Flevoland keren langs de meren, gassen langs de plassen en eilandhoppen, om maar drie aansprekende racefietsroutes te noemen. Kies zelf of je langs weids water wilt fietsen, de nieuwe natuur en landschapskunst van Flevoland wilt ontdekken of de voormalige eilanden als terpen in de polder wilt zien liggen. Iedere route geeft aan langs welke bezienswaardigheden je fietst en waar je een tussenstop kunt maken voor een hapje en een drankje, zodat je dat zelf niet hoeft uit te zoeken.

Ontdek onze wielrenroutes

Mountainbikers, tenslotte, kunnen hun hart ophalen op de vele MTB-routes in Flevoland. Je kunt hier eindeloos crossen door de bossen, zoals in Lelystad, Almere, Zeewolde, Bant en Kraggenburg. Van stevige technische uitdagingen tot een ontspannen ritje, deze routes bieden het allemaal. Kies jij voor een makkelijke of voor een pittige route?

Ontdek onze mountainbikeroutes

Je ziet het: fietsen kan in vele vormen en door diverse aspecten van het polderlandschap. En zoals met alles geldt "jong geleerd is oud gedaan", dus hup: voeten op die pedalen en fietsen maar!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!