Tulpentijd!

Het is zondag 23 april, de derde dag van het Tulpenfestival Noordoostpolder. Wat hebben we hier lang naar uitgekeken… Kom, we gaan de tulpen bewonderen!

Uiteraard hebben we vóór vertrek de weersvoorspelling bekeken: 79% kans op regen. En op tulpenfestival.nl geeft de bloeimeter aan dat er vandaag nog maar zo’n 25% van de langs de tulpenroutes geplante tulpenbollen tot bloei is gekomen. Tsja, we zouden nog een weekje kunnen wachten, maar we hebben er gewoon zo’n zin in, dat we alle waarschuwingen in de wind slaan en toch op pad gaan.

Dat klinkt allemaal wel heel sportief van ons, maar toch gaan we meteen al een beetje smokkelen. We gaan namelijk de tulpenfietsroute van 36 kilometer lang doen, maar dan niet op de fiets. Aan de rand van Emmeloord, onze thuisbasis, en net voor het begin van de tulpenfietsroute, ligt Van der Valk Hotel Emmeloord en laten ze daar nou net van die stoere E-Choppers verhuren: elektrisch aangedreven en dus milieuvriendelijke scooters met hele brede banden. Dat lijkt ons wel wat! En dat je sinds begin dit jaar een helmplicht hebt op zo’n ding, dat nemen we graag voor lief.

Ook een E-Chopper huren bij Van der Valk Hotel Emmeloord? Bekijk hier de mogelijkheden.

Na even onwennig oefenen op de toegangsweg van het hotel, hebben we de smaak snel te pakken en zoeven we met zo’n 30 kilometer per uur over het fietspad richting het eerste bordje dat aangeeft dat we ons op de tulpenfietsroute bevinden. Links en rechts kijkend is het wel even zoeken voordat er een felgekleurde akker opdoemt en we van de eerste tulpen kunnen genieten. Maar ach, de rest van de omgeving is ook zeker de moeite waard.

Regelmatig zien we bij de toegangsweg tot zo’n tulpenveld een groot bord staan, waarop bezoekers worden gevraagd om de velden niet te betreden. Zo wordt het vertrappen van de tulpen en vooral ook het verspreiden van plantenziektes voorkomen. Toch zien we vaak dat mensen zich niet kunnen bedwingen en wel midden tussen de tulpen gaan staan. Zouden ze niet weten dat er diverse locaties in de Noordoostpolder zijn waar dat wel mag en juist wordt aangemoedigd? We hopen maar dat de meeste tulpenliefhebbers er wel voor kiezen om het tulpenbelevingsveld in Creil, de tulpensoortentuin in Espel of de tulpenpluktuin in Marknesse te bezoeken om zich door tulpen te omringen.

Dat bloeipercentage van 25% snappen we trouwens wel, nu we langs de akkers rijden. De ene tulpensoort staat al volop in bloei, bij de andere soort zijn nog nauwelijks kopjes met kleur te ontdekken tussen al het groen. Nou ja, denken wij dan maar, des te langer valt er langs de tulpenroutes van de kleurenpracht te genieten. Het tulpenfestival duurt uiteindelijk ook nog tot en met 7 mei.

Onze E-Choppers gaan met een volle accu zo’n 50 kilometer mee, dus de tulpenfietsroute van 36 kilometer kunnen ze met gemak aan. Maar ja, zelf hebben we na een paar uurtjes toch wel wat nieuwe brandstof nodig. Gelukkig zagen we dat er een gezellig restaurant pal aan de tulpenfietsroute ligt: Bij Ons in de Wellerwaard. De Wellerwaard is het jongste recreatie- en natuurgebied in de Noordoostpolder, waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen en zwemmen. Ja, dat laatste dan bij voorkeur met warm weer, lijkt ons, al moeten we zeggen dat we ook vandaag nog geen spatje regen hebben gehad en de zon zich veelvuldig laat zien. Het terras van het restaurant zit dan ook gezellig vol.

Het concept van Bij Ons in de Wellerwaard is simpel, maar zeer doeltreffend: de lunchgerechten zijn klein van stuk, zodat je er des te meer kunt proeven. En geloof ons maar, dat is zeker de moeite waard! Wij gaan voor de lunch deluxe: een mini soepje vooraf (de soep van de dag is vandaag linzensoep, die erg lekker is), gevolgd door een plank vol met kleine broodjes, een wrap, een bruschetta en een kommetje met salade. Het miniatuurboterhammetje met kaaskroket erop is gewoon te schattig voor woorden. Bijna zonde om op te eten...

Alles ziet er heerlijk uit en smaakt erg goed. En het is ruim voldoende om er weer een paar uurtjes tegenaan te kunnen. Dat is ook wel nodig, want we gaan nu nog een klein deel van de tulpenautoroute doen. Waarom? Omdat het tulpenbelevingsveld en de tulpensoortentuin aan die route liggen. En ja, ook wij willen graag nog even (legaal) tussen de tulpen door dwalen.

Ook bij Bij Ons in de Wellerwaard lunchen? Klik hier voor info.

Na het inleveren van de E-Choppers stappen we in de auto, die we hadden geparkeerd op het grote gratis parkeerterrein van Van der Valk Hotel Emmeloord. Door naar Creil, waar we midden in het dorp een tulpenmozaïek zien staan. Ieder dorp in de Noordoostpolder heeft er tijdens het tulpenfestival eentje staan, gemaakt door vrijwilligers en met als thema ‘natuurlijke energie’. In het kunstwerk van Creil herkennen we in ieder geval de zon en bliksem als natuurlijke energiebronnen, maar we weten niet zeker of de vormen onderaan tulpen of vlammen voorstellen. We gaan voor vuur, maar het is qua compositie en kleurgebruik sowieso mooi, wat het ook moet voorstellen.

Hm, nu zijn we eigenlijk wel een beetje benieuwd geworden naar de kunstwerken van de andere dorpen. Maar de lucht begint te betrekken, dus die voorspelde regen laat niet lang meer op zich wachten en daarom houden we het vanmiddag toch maar bij onze oorspronkelijke doelen: het tulpenbelevingsveld en de tulpensoortentuin. Onderweg daar naartoe zien we overal en nergens auto’s en mensen in de berm staan, genietend van de bloeiende tulpen in (bijna) alle kleuren van de regenboog.

Net als langs de tulpenfietsroute is het ook in het tulpenbelevingsveld overduidelijk dat nog lang niet alle tulpen in bloei staan. Grappig hoe de ene soort zoveel eerder bloeit dan de andere. Wel is het er gezellig druk en zijn er tulpen in ontzettend veel vormen en kleuren. Maar om heel eerlijk te zijn kijken we regelmatig ergens anders naar dan tulpen, want pal naast het veld vertrekt en arriveert om de paar minuten een helikopter voor een vlucht boven de tulpenakkers. We hadden vooraf al gehoord dat deze vluchten heel snel volgeboekt waren en dat snappen wij wel: hoe mooi moet het zijn om al die kleurenpracht van bovenaf te kunnen bekijken en fotograferen?!

Wij blijven vandaag met beide benen op de grond (en her en der in de modder, maar dat hoort er bij als je door de berm en tussen de tulpen door loopt) en vervolgen onze eigen tulpenroute naar de tulpensoortentuin in Espel. Deze is door één enthousiasteling met hulp van enkele vrijwilligers aangelegd en bevat maar liefst 1.850 verschillende tulpensoorten. Het is een lust voor het oog, ondanks dat ook hier meerdere tulpensoorten nog niet bloeien. Net als in het tulpenbelevingsveld fotograferen we er flink op los, met in de soortentuin de bonus van een naastgelegen tulpenakker als achtergrond.

Een dagje tulpen kijken: we kunnen het iedereen aanraden. Wie wordt er nou niet blij van al die kleurenpracht?

Hier vind je meer info over het Tulpenfestival in de Noordoostpolder.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!