Landgoed Energy Up

Voor FlevoMade onderzoek ik maandelijks wat er allemaal in Flevoland is en wordt gemaakt. Dit keer ben ik op bezoek bij Landgoed Energy Up in Zeewolde. Hier is midden in de Flevolandse wildernis van het Hulkesteinse Bos een camping en glamping gerealiseerd, waar door zowel de eigenaren als de gasten dagelijks verbinding wordt gemaakt met de natuur.

Een oase van rust

Als ik het terrein oprijd van Energy Up overvalt mij een oase van rust. De vogeltjes fluiten en de natuur is beeldschoon. Het is hier vooral heel stil. Ik zou er bijna zen van worden. Bijna….., omdat ik weet dat er deze ochtend ook nog een ijsbad op mij te wachten staat. De gedachte aan kou zorgt ervoor dat ik mijzelf nog niet helemaal kan ontspannen.

De locatie

We zijn in Zeewolde. Flevoland dus. Op een enorm landgoed. Mijn stappenteller maakt overuren. Beach boy (mijn mening) Jochem leidt mij rond. Hij woont op het terrein in een Yurt, waar van de week ook zijn dochter is geboren, vertelt hij trots. Jochem is voor de eerste keer vader geworden. De kraamverzorgster loopt zelfs nog rond. En ondanks dat ziet hij er nog heel erg ontspannen uit. Dat is dus wat dit landgoed met je doet, denk ik meteen. 

Het idee achter Energy Up

Jochem is samen met zijn zus Juliëtte eigenaar van dit prachtige complex. Een plek waar je kunt ontspannen, persoonlijk kunt groeien, je grenzen kunt verleggen (denk aan dat ijsbad) en je kunt verwonderen over al het moois dat dit landgoed te bieden heeft. Hier kun je je weer opladen en met meer energie naar huis gaan dan je gekomen was. En ik geloof het meteen. Wat is het hier mooi! Maar echt.

Bijzondere overnachtingsmogelijkheden

Terwijl we rondlopen, weet ik niet waar ik moet kijken. De ene accommodatie is nog mooier dan de andere. Ik zie Yurts, Ecoshells (rond en duurzaam), Tipi’s en andere unieke accommodaties. En als ik even mag binnenkijken, zie ik dat ze ook nog eens heel mooi ingericht zijn. Er staan voldoende bedden en een bank die uitnodigt om op te gaan zitten. En dat laatste doe ik dan ook terwijl ik naar buiten staar en zo de natuur in kijk. Als dit niet zen is.

Energy Up omschrijft zichzelf als een glamping en een camping. Want oh ja, er is ook nog een campingterrein waar je kunt kamperen met je tent, caravan of camper of zelfs wild kunt kamperen. Back to basic met het strand en het meer als uitzicht. Ook niet verkeerd, zeg ik.

Klankschalen

Na al dat rondlopen (en de gedachte aan dat ijsbad dat nog steeds op de planning staat) is het tijd voor ontspanning. In de yogaruimte zal Juliëtte een klankschalensessie houden. Na 5 minuten voel ik mij compleet ontspannen. Ik wil hier niet meer weg! Zelfs als ze met een trom vlak bij mijn oor trommelt. Het maakt mij niet uit, ik lig heerlijk. Volgende keer wel even vragen waar dat trommelen nou voor nodig was

IJsbad

Je kunt (het hoeft niet) hier heel veel activiteiten doen. Denk aan bootcamp, yoga, suppen en ik zag ook een waterfiets liggen. Maar de productie heeft helaas bepaald dat het heel erg leuk zou zijn als ik een ijsbad neem. Nu heb ik toevallig al een keer een workshop gedaan van Wim Hof, the iceman. Dus ik weet wat ik kan verwachten en dat maakt mij ook een beetje nerveus. Want ondanks het feit dat ik het toen ook gered heb, kan ik mij ook nog herinneren dat ik het echt heel erg koud vond en moeite had om mijn ademhaling onder controle te houden.

Maar gelukkig is daar Juliëtte, die mij helpt om rustig te blijven en vol vertrouwen laat ik mij zakken in het koude water, waar net nog een bak ijs in is gegaan, want ja dat staat zo leuk op beeld. Je zou ze wat! En het blijft ondanks het (magere) zonnetje koud. IJskoud. Opnieuw voel ik hoe de kou mij letterlijk de adem beneemt. Heel even haal ik dus geen adem meer om vervolgens te beseffen dat ik door moet blijven ademen. Dat is 20 seconden (schatting) even lastig maar dan krijg ik mijzelf weer onder controle. Sterker nog: ik vertel lachend in de camera hoe het voelt om in een ijsbad te zitten. Ik zal ze krijgen. Alles is mindset.

Als ik er na ruim 2 minuten uitstap, voel ik mij euforisch. Ik ben uit mijn comfortzone gestapt en heb het geflikt. Daar wordt een mens blij van. Na enkele opwarmoefeningen trek ik mijn kleren weer aan en neem afscheid van Jochem, die inmiddels staat te popelen om weer terug te gaan naar zijn kersverse gezinnetje. Niks belangrijker dan dat en hij heeft groot gelijk.

Ik vond het een hele bijzondere ervaring op Landgoed Energy Up en ben beslist van plan om hier nog een keer terug te komen. Want een mens moet toch af en toe opladen.

Meer over Landgoed Energy Up

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!