Sloeproute Almere & Zeewolde: Eilandhoppen en poldervaren

8 uur 53 minuten (62,0 km)

Sloepvaren onder zeeniveau

Vanaf Almere Haven, Naarden of Huizen vaar je over de Randmeren, langs land dat nog niet zo lang geleden door mensenhanden is gemaakt. Toch heeft dit gebied een eeuwenoude geschiedenis. Leg aan bij uitnodigende eilandjes en steden, vaar door statige sluizen en ervaar rust en ruimte in de polder. Trek een paar dagen uit om deze route echt te beleven!
Start je in Almere Haven? Dan kun je bij Ally Bootverhuur of BinkBoot terecht voor het huren van een sloep.

Dit ga je zien

34
78
48
86
26
17
39
34

Beschrijving

34

De eerste cappuccino in Almere Haven (knooppunt 34)
Start je sloeptocht vanuit Almere Haven. De Havenkom is een fijne uitvalsbasis met een boulevard vol terrasjes, pal aan het Gooimeer. Na je eerste cappuccino van de dag neem je het roer in handen. Je verruilt het vaste land voor het ruime sop.

Onbewoond eiland
Over het Gooimeer vaar je richting de Stichtse Brug. Je bent nog maar net onderweg of het eerste onbewoonde eilandje komt al in zicht. Huizerhoef is groen en met zo’n twintig aanlegplaatsen een intieme locatie waar de bewoonde wereld even heel ver weg lijkt. Voor een kleine vergoeding kun je hier de nacht doorbrengen.

Vogeleiland
Na de Stichtse Brug vaar je een waar vogelparadijs in. In dit deel van het Eemmeer vinden tal van vogelsoorten beschutting tussen de brug en de verschillende eilandjes. Eiland De Dode Hond* staat in het nabijgelegen vissersdorp Bunschoten-Spakenburg niet voor niets bekend als ‘Voegeleilangd’, oftewel ‘Vogeleiland’. Hier kun je in de zomer de rietzanger, kleine karekiet of baardman zien – of in ieder geval horen. *De Dode Hond is een kunstmatig eiland, omstreeks 1964 opgespoten tijdens de aanleg van de polderdijk van Zuidelijk Flevoland. Lees hier verder hoe dit eiland zijn naam heeft gekregen…

Côte d’Azur van Flevoland
Ter hoogte van Spakenburg vaar je het Nijkerkernauw op. Aan bakboordzijde (links) zie je de Côte d’Azur van Flevoland; een moderne, luxe jachthaven in een mediterraan decor. Een leuke plek om even aan te meren en te flaneren langs de haven. Pik een terrasje bij brasserie Zuiderzoet of de Beachclub.

Eerste sluis
Als je verder doorvaart komt de eerste sluis in zicht, de Nijkerkersluis. Meld je aan via marifoonkanaal 18 of bel naar 088-7974333 en meer aan bij de wachtsteiger totdat de lichten op groen staan voor de volgende schutting.* Is het al laat? Breng dan de nacht door in de jachthaven bij EuroParcs Bad Hulckesteijn vóór de sluis. Als je de sluis al door bent kun je terecht bij Camping Erkemederstrand of Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer.

Hét waterrecreatiegebied van Flevoland
Na de sluis vaar je zo het Nuldernauw op: hét waterrecreatiegebied van Flevoland. Het loopt helemaal door tot aan het Veluwemeer. ‘s Zomers is het hier gezellig druk met watersporters en mensen die genieten van de oevers. Je vindt hier veel leuke plekjes om even aan te meren of te ankeren bij een strandje. TIP! Bij de jachthaven van RCN Vakantiepark Zeewolde vind je Brasserie ’t Wolderwijd, een fijn adres voor een hapje en drankje.

Eiland De Zegge
Het eiland De Zegge in het Wolderwijd komt in zicht. Een gezellig familie-eiland vlak voor de kust van Zeewolde, met een strandje en klimtoestel. Je mag hier een vuurtje stoken in de vuurkorf. Ook leuk: aanmeren in de Aanloophaven van Zeewolde. Handig als je even boodschappen wilt doen, gaat winkelen of zin heb in een hapje eten aan de havenkade.

Tulpeiland – bijzondere blikvanger
Als je de route vervolgt richting het Tulpeiland blijf je rechts van de boeienlijn varen die ondieptes aangeeft. Even verderop passeer je de ingang naar het Tulpeiland,een bijzonder schiereiland in de vorm van een tulp. De bloem, het hoofdeiland, heeft de grootte van een voetbalveld. De langgerekte natuureilanden vormen de steel. Een strekdam van 200 meter verbindt het eiland met het vasteland. In de bloem vind je 80 ligplaatsen. Ieder voorjaar staat het eiland vol met bloeiende tulpen, het is een van de hotspots van de Tulpenroute Flevoland.

Schutsluis De Spieghel (knooppunt 78, 48, 86)
Net na het Tulpeiland vaar je door schutsluis De Spieghel en de keersluis (knooppunt 78). Dit is de verbinding naar de vaarroute door de binnenwateren en het poldergebied van Flevoland. Bij het verlaten van de sluis sla je linksaf bij knooppunt 48. Het kanaal De Blauwe Diamant leidt je door de Polderwijk, de nieuwe woonwijk van Zeewolde. Je passeert diverse bruggetjes en vaart met de bocht mee tot aan het haventje. Daar sla je rechtsaf (knooppunt 86) onder de brug door. Je vervolgt de route rechtdoor, over de Horstertocht.

Natuurgebied Horsterwold
Welkom in het Horsterwold, met ruim 3.700 hectare het grootste aaneengesloten loofbos van West-Europa! Je vaart een half uurtje door een prachtig stuk natuur van Zeewolde. Je deelt dit bos met reeën, wilde paarden, Schotse hooglanders, damherten, vossen en vogels. Grote kans dat je een of meer dieren van deze ‘big 5’ van Zeewolde spot.

Poldervaren (knooppunt 26)
Volg de route tot aan de splitsing bij knooppunt 26 en sla dan linksaf de Hoge Vaart op richting Almere Hout. Je vaart langs Buitenplaats Horsterwold, voorlopig het laatste contact met de bewoonde wereld. De komende uren vaar je dwars door man-made land Flevoland. Langs polders en bossen en hier en daar een aanlegsteiger om eventueel de nacht door te brengen, ver van de bewoonde wereld.

De Groene Kathedraal
Aangekomen bij Almere Hout kom je aan stuurboordkant (rechts) De Groene Kathedraal tegen. Leg hier zeker even aan om een kijkje te nemen. Je vindt er geen hemelhoge stenen gewelven, metershoge glas-in-lood ramen met goddelijke taferelen of galmende koorgangen, maar een kathedraal gevormd door een groep Italiaanse populieren. Kunstenaar Marinus Boezem ontwikkelde in 1978 dit idee volgens de plattegrond van de Notre-Dame van Reims. Hij ziet de gotische kathedraal als hoogtepunt van het menselijk kunnen, vergelijkbaar met de inpoldering van de voormalige Zuiderzee. De schelpencirkels rondom de bomen verwijzen naar de zee die hier ooit lag.

Woonboten (knooppunt 17, 39)
Op de splitsing bij knooppunt 17 ga je de Lange Wetering op, richting knooppunt 39. Aan de Weteringkade zie je een mooie variatie aan waterwoningen die je aandacht trekken. Deze rij vrijstaande woningen met afwisselende formaten, bouwstijlen en interieurs vormen een vrolijk geheel op het water. De een is nog mooier dan de ander.

Kasteel (knooppunt 39)
Op de splitsing bij knooppunt 39 ga je de Lange Wetering op. Als je tijd hebt, vaar dan eerst een stukje richting knooppunt 17 (Hoge Vaart) voordat je terugvaart naar Almere Haven (knooppunt 34).
Na het viaduct doemt aan stuurboordzijde (rechts) Kasteel Almere op: de jongste ruïne van Nederland. Als je wilt kun je hier aan de bakboordzijde (links) de nacht doorbrengen aan een van de vrije ligplaatsen (maximaal 3x 24 uur).

Havenaren en Havenkomsluis (knooppunt 39, 34)
Bij knooppunt 39 vaar je door op de Lange Wetering. Houd knooppunt 34 aan richting Almere Haven.

Op dit laatste stuk van de route vaar je door het oudste stadsdeel van Almere. De woonwijken zijn omringd door groen. Het voelt als een dorp op zich. Niet voor niets noemen de bewoners zich hier Havenaren. Na een aantal bruggetjes kom je in een half uurtje uit bij de laatste uitdaging van deze tocht: schutten in de Havenkomsluis. Altijd leuk en spannend!

Havenkom (knooppunt 34)
Geniet na van dit vaaravontuur op een van de terrasjes aan het water. Tip: haal een ijsje bij Mariola Ijssalon (Promenade Almere Haven, pal achter de havenkom)!

34
  • 34
  • 78
  • 48
  • 86
  • 26
  • 17
  • 39
  • 34

Kenmerken

Heb je een tip over Flevoland die je graag wilt delen?

Meld je tip hier aan

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!