Land Art Flevoland Route

10 uur (190,0 km)

Wist je dat Flevoland ook wel een 'openluchtmuseum' voor Land Art (landschapskunst) wordt genoemd?  Nergens ter wereld is op zo'n relatief klein oppervlak zoveel landschapskunst te vinden; het is zelfs mogelijk om alle kunstwerken in één dag te bezoeken.

Verspreid over heel Flevoland staan monumentale kunstwerken van gerenommeerde kunstenaars. Als je de route rijdt, zie je niet alleen mooie kunstwerken, maar leer je ook het landschap van Flevoland kennen.

De route langs negen kunstwerken is 190 km lang. Het is steeds 20 tot 35 minuten rijden van de ene naar de andere locatie. Deze route begint en eindigt in Almere. Dit is ook de route die de bus rijdt tijdens de georganiseerde bustours.

De route opslaan? Voeg deze toe aan jouw favorieten!

Dit ga je zien

Startpunt: Polderland Garden of Love and Fire
Pampushavenweg
1309 BB Almere
1

Exposure (de hurkende man) - Antony Gormley

Strekdam
8242 PA Lelystad
Exposure (de hurkende man) - Antony Gormley
2

Observatorium - Robert Morris

Swifterringweg
8219 PG Lelystad
Observatorium - Robert Morris
3

PIER+HORIZON - Paul de Kort

Zwartemeerdijk,
8317 PD Kraggenburg
PIER+HORIZON - Paul de Kort
4

Sea Level - Richard Serra

De Verbeelding 25
3892 HZ Zeewolde
Sea Level - Richard Serra
5

Aardzee - Piet Slegers

Vogelweg
3897 LH Zeewolde
Aardzee - Piet Slegers
Eindpunt: Marinus Boezem, De Groene Kathedraal
Kathedralenpad
1349 CX Almere

Beschrijving

Startpunt: Polderland Garden of Love and Fire
Pampushavenweg
1309 BB Almere

Voor navigatiesysteemgebruikers: de postcodes van de locaties staan hieronder vermeld achter de titel van het landschapskunstwerk. Let er op dat de meeste locaties geen exact adres of huisnummer hebben en je dus alleen 'bij benadering' op de juiste plek komt. Om ter plekke de juiste ingang of afslag te vinden raden we aan een printje mee te nemen van de exacte locatie (zie Google Maps-kaart hieronder).

Naar Polderland Garden of Love and Fire (postcode 1309 BB)

Vanaf de A6 (uit beide richtingen) neemt u de afslag S101 Almere Stad-West. De weg verandert in de Hogering (N702). Deze volgt u, voor de tweede stoplichten bij Manege Pampushout ziet u het kunstwerk al aangegeven. U slaat linksaf de Botterweg op. In de bocht de Botterweg rechtsaf blijven volgen. De Botterweg eindigt in een T-splitsing, sla dan linksaf de Pampushavenweg op. Een stukje verderop ligt aan uw rechterhand Polderland Garden of Love and Fire, met parkeerterrein.

Van Polderland Garden of Love and Fire naar Exposure (postcode 8242 PA)

Van parkeerterrein rechtsaf over de Pampushavenweg richting de dijk. Sla rechtsaf de Oostvaardersdijk (N701) op richting Lelystad. Volg in Lelystad de borden naar Enkhuizen, via de Houtribweg. Neem de afslag naar Enkhuizen via de Markerwaarddijk over de Houtribsluizen. Zodra de Houtribsluizen gepasseerd zijn, de bocht volgen rechts naar beneden. Let op: In deze bocht de afslag nemen naar de parkeerplaats. Onder de brug parkeren. (NB: niet na de bocht linksaf slaan, want dan kunt u pas halverwege de dijk naar Enkhuizen weer keren)

Van Exposure naar Observatorium (postcode 8219 PG)

Ga weer terug richting Lelystad via de Markerwaarddijk over de sluizen heen. Vervolgens linksaf slaan bij de rotonde na de sluizen naar de Houtribweg (N302). Ga de eerste rotonde rechtdoor. Neem op de tweede rotonde de tweede afslag linksaf de Binnenhavenweg op en vervolg rechts omhoog de brug op. Sla op de volgende rotonde linksaf de Steenstraat op. Deze weg volgen over de A6 heen. De weg verandert in de Edelhertweg. Sla bij de Swifterringweg linksaf. Onder het spoor door en linksaf in de bocht van de weg naar het Observatorium.

Van Observatorium naar PIER+HORIZON (postcode 8317 PD)

Vanaf de parkeerplaats linksaf slaan en de Swifterringweg vervolgen. Bij de Kamperhoekweg linksaf slaan over de N711. Verderop de oprit 12 naar de A6 nemen richting Emmeloord. Over de brug van het Ketelmeer volgt dan afslag 13 naar Urk en Nagele (N352). Ga rechtsaf richting Nagele en volg de N352 over het kruispunt met de N50 en door Ens. Kies op de rotonde in Kraggenburg de richting Vollenhove (Kraggenburgerweg, nog steeds N352). Draai bij de T-splitsing rechtsaf de Kadoelerweg op. Na ca. 2,5 km rechtsaf de Zwartemeerweg op. Na huisnr. 64 is een parkeerhaven voor de ingang van het fietspad naar het kunstwerk.

Van PIER+HORIZON naar Riff, PD#18245 (postcode 8256 RD)

Rij verder op de Zwartemeerweg. Bij de T-splitsing rechtsaf naar Ens, vervolg de weg en rij de N50 op richting Kampen. Bij Kampen de N50 verlaten en rechtsaf slaan de N307 op richting Dronten. Bij de rotonde na de Roggebotsluis linksaf de N306 op over de Drontermeerdijk richting Biddinghuizen. De weg gaat over in de Spijkweg. Even verder op de Spijkweg linksaf slaan bij de Bremerbergdijk alwaar in de bocht de locatie van het landschapskunstwerk van Bob Gramsma ligt.

Van Riff, PD#18245 naar Sea Level (postcode 3892 HZ)

De Spijkweg (N306) vervolgen. Rechtdoor de weg vervolgen over de Knardijk/N307. Begin bebouwde kom Zeewolde op de rotonde tweede afslag naar de Kwartiermakerslaan, op de volgende rotonde rechtsaf de Gelderseweg op; verderop linksaf bij de Schepenveld en daar links aanhouden en dan weer rechtsaf op de Muiderweg. Verderop linksaf de Sportlaan op. Bij de tweede rotonde linksaf de Horsterweg op en bij de volgende rotonde rechtsaf de Dasselaarweg op. Deze vervolgen en dan rechtsaf bij de Kastanjelaan. U rijdt nu door het park heen. Ga rechtsaf op de Eikenlaan en meteen weer rechtsaf naar De Verbeelding. Hier kunt u parkeren.

Van Sea Level naar Aardzee (postcode 3897 LH)

Ga terug naar de Kastanjelaan en ga rechtsaf bij de Dasselaarweg, bij de rotonde linksaf over de Horsterweg en rechtsaf bij de Spiekweg. Houd links aan bij de kleine rotonde. Bij de stoplichten oversteken over de N705, linksaf bij de Schollevaarweg en dan rechts aanhouden over de Roerdompweg. Bij N706, de Vogelweg, rechtsaf. Even verderop linksaf slaan naar de Aardzee.

Van Aardzee naar De Groene Kathedraal (postcode 1349 CX)

Sla rechtsaf bij de Vogelweg N706 richting Almere. Rij over de A27 en sla verderop linksaf bij de Tureluurweg. Sla rechtsaf het Kathedralenpad op. Aan het eind parkeren.

Vertrek van De Groene Kathedraal naar de A6 / A27

Ga terug naar de Tureluurweg en sla daar linksaf. Bij de Vogelweg (N706) weer linksaf. Bij de Waterlandseweg (N305) kunt u ofwel rechtsaf slaan terug naar Almere Centrum en de A6 (richting Amsterdam of Lelystad), ofwel linksaf naar de A27 (richting Utrecht).

Eindpunt: Marinus Boezem, De Groene Kathedraal
Kathedralenpad
1349 CX Almere

Kenmerken

Heb je een tip over Flevoland die je graag wilt delen?

Meld je tip hier aan

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!