Carlton (WTC-2)

Contact

Carlton (WTC-2)
P.J. Oudweg 4
1314 CH ALMERE
Plan je route

vanaf jouw locatie

Meer over het gebouw

Carlton is een opvallende toren in het stadssilhouet van Almere door de verticale geleding en de aluminium lamellen die felrood van kleur zijn.

Een jonge stad als Almere vraagt om een mooie skyline. Daarin wordt voorzien door hoge torens op te trekken aan de noor…

Carlton is een opvallende toren in het stadssilhouet van Almere door de verticale geleding en de aluminium lamellen die felrood van kleur zijn.

Een jonge stad als Almere vraagt om een mooie skyline. Daarin wordt voorzien door hoge torens op te trekken aan de noordzijde van de spoordijk. Door deze op te vatten als coulissen voor de bebouwing in het stadshart worden twee dingen bereikt: architecten hebben een vorm-uitgangspunt voor hun werk en het stadshart krijgt een logisch aandoende begrenzing. De Carltontoren zorgt met zijn imposante hoogte en omvang voor een bijzonder contrast met de omgeving. Hij is 120 m hoog en telt 32 verdiepingen. De hoge piek op het dak is van veraf te zien en geeft mensen overal in de stad een oriƫntatiepunt. Carlton vertoont op afstand een interessant, veranderlijk beeld door de decoratieve bekleding van de glasgevel met rode aluminium lamellen in verspringende verticale patronen. Als de zon schijnt is het rood erg intens, maar bij grijzer weer neemt de heftigheid af. Het gebouw is opgetrokken uit glas, metaal en natuursteen. Het volume bestaat uit drie bouwdelen: een hoge schijf met aan weerszijden een iets lager deel. Het middelste van de drie volumes wordt aan de basis ondersteund door slanke zuilen, waardoor een doorgang ontstaat tussen het wijde stationsgebied aan de voorzijde en het daar achter liggende Mandela-park. Onder het park liggen 505 parkeerplaatsen. Op de begane grond kunnen te zijner tijd winkels of een restaurant gevestigd worden.

Locatie

Heb je een tip over Flevoland die je graag wilt delen?

Meld je tip hier aan

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!