Waai lekker mee

Hanneke Monsma

'Mijn lieve oma en opa Morren en ook mijn pake en beppe de Haan kwamen in 1962 met hun gezinnen als echte pioniers naar Flevoland: “het beloofde land”. Zij waren één van de eerste inwoners van Dronten. Mijn ene opa werkte voor Staatsbosbeheer en heeft gewerkt aan het inplanten van de eerste bossen in Flevoland. Mijn andere opa was imker. Hij kon aan de slag in de 40.000 hectare koolzaad waaruit Flevoland destijds voor het grootste gedeelte bestond. Ik hoor mijn oma Morren nog zeggen;  Hanneke kam je haren toch eens netjes. Maar oma hier waait het altijd en ik hou van mijn haren in de wind!'

Alles groeit hier als kool

'Het onbezorgde opgroeien in deze zee van ruimte heeft me gevormd tot wie ik nu ben. Samen met mijn familie en zoveel andere mooie mensen om me heen is het hier heerlijk wonen. Hartelijk en open, zo voelt Flevoland voor mij en zo ontvang ik mijn gasten ook graag'.

'Ik ben destijds begonnen in navolging van mijn zus. Ook zij heeft een pluktuin in Noord Holland. En dat was zo’n groot succes. Ik dacht: dat moet ook kunnen in Flevoland. Dus ik wat zaadjes mee en dat hier uitproberen. Ik kwam er al snel achter dat de bloemen die daar groeiden hier minder groeiden of juist veel beter. De grond is hier immers heel anders, maar wel enorm vruchtbaar. Dus over het algemeen groeien de bloemen hier veel beter'.

Een prachtige zonsondergang

'Maar het was niet makkelijk om in het begin gasten te krijgen. Ik heb echt wel moeten doorzetten. Adverteren bijvoorbeeld haalde nauwelijks wat uit. Ik kwam erachter dat mond tot mond reclame het ’t beste deed. De mensen hier moeten eerst de kat uit de boom kijken. Maar daarna zijn ze je beste ambassadeurs'.

'Nu is het soms verbazingwekkend hoe sommigen mijn pluktuin weten te vinden. Ze komen echt overal vandaan. Je realiseert het je niet altijd, maar veel mensen zien nooit een zonsondergang! Hier op het ruime vlakke land is een prachtige zonsondergang heel normaal. Mensen uit de randstad vinden het dan ook heerlijk om hier te zijn: je eigen bouquet plukken, workshops volgen, een drankje doen. Even helemaal weg. Doordat ik een totaalpakket bied, ervaren mensen het als een heerlijk dagje uit'.

Go with the flow

'Flevoland geeft je de ruimte om constant in beweging te blijven waardoor ideeën en plannen je als het ware komen aanwaaien. Of je nu grote of kleine plannen hebt. Het kan hier! Lef en pit moet je wel hebben, noem het de pioniersgeest. Geloof erin, dan lukt het. Kijk maar naar mij, een ruime pluktuin op de zeebodem met een zee van bloemen. Neem een voorbeeld aan de polderwind, waai lekker mee! De koers heb je zo te pakken, want hier is ruimte genoeg'.

Hanneke Monsma was de eerste met een pluktuin in Flevoland. Op het 1 ha grote perceel krijg je een schaartje mee en mag je plukken wat je wilt. Naast de pluktuin heeft Hanneke ook een tulpenpluktuin die vanaf half april tot begin mei geopend is. En sinds 2018 ook een kas waarin ze workshops geeft en waarin je heerlijk een drankje kunt doen.

Meer verhalen - over Flevoland

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!