Ontdek Stadsbos Almeerderhout

Bianca Kramer

De Flevolandse natuur verbindt

'Nergens anders zijn stad en nieuwe natuur zo met elkaar verweven als in Flevoland. Elke stad of elk stadsdeel is zo ingericht dat er altijd groen in de buurt is. Dit is dan ook een van dé redenen dan mensen naar Flevoland trekken. Zelf ben ik geboren en getogen in Almere, en opgegroeid aan de rand van het bos van het Almeerderhout. Wist je dat dit een van de grootste stadsbossen van heel Nederland is? Het natuurgebied verbindt Almere Haven met Overgooi, een stuk van Almere Stad en Almere Hout. Ik ken het bosgebied als geen ander en kom er vrijwel dagelijks. Het stadsbos is in vele opzichten anders dan anders en een ware beleving'.

Eén van de grootste stadsbossen van Nederland

'Meer dan veertig jaar geleden is Almeerderhout aangelegd met onder andere eikenbomen, populieren, essen en beukenbomen. Door de vruchtbare bodem groeide het snel waardoor het er nu uitziet als een rijk en volwassen bos. Het bijzondere aan het natuurgebied is dat het diverse stedelijke gebieden met elkaar verbindt. Bijvoorbeeld Nobelhorst, Oosterwold en stadsdeel Almere Haven. Dit zorgt voor veel betrokkenheid, zo zie ik bijvoorbeeld vaak vrijwilligers die helpen het bos mooi en gezonder te maken!'

 

Inwoners groeien mee

'Dat vind ik zo mooi aan Flevoland, iedereen ziet hoe nieuwe natuur ontstaat en letterlijk ziet groeien. Op veel andere plekken in Nederland staat een bos er al honderden jaren. In Flevoland heb ik echt het gevoel dat inwoners met de natuur meegroeien. Flevoland is van alleen maar water uitgegroeid tot een gevarieerd stuk land en is al vanaf het begin continue in ontwikkeling. Door de zuivere en kalkrijke bodem groeien struiken, bomen en planten in Flevoland veel sneller dan elders. Dit is nergens anders in Nederland of misschien wel in Europa zo'.

De Flevolandse natuur zorgt voor meer betrokkenheid

Mijn achtertuin

'Dat het Almeerderhout veelzijdig is kan niemand ontkennen. Zo is er een heuse berg, een klimbos, een stadboerderij, natuurcamping, zijn er mountainbikeroutes, is er LandArt en zelfs een ruïne. En natuurlijk de bossen en het water. Wanneer ik ga hardlopen door het stadsbos kan ik kiezen uit verharde paden, maar er zijn tevens bospaadjes. Kies ik ervoor om rond schemer te gaan wandelen dan kun je er haast zeker van zijn dat er reeën te zien zijn. Ik spiek even tussen de bosjes richting het open veld en ja hoor, daar staat een groep van vijf. Ik loop rustig door om ze niet te storen'.

 

Rijke natuur

'Bij het Bosuilenpad richting de Kemphaan hoor ik in het donker verschillende nachtvogels (is het een bosuil?) en ook de bever zwemt rond in dit natuurgebied. Net als dat je de ijsvogel kunt zien als je goed oplet. Tijdens het suppen over een smal slootje zie ik er zelfs twee en ik blijf het magisch vinden! Vrijwel mijn hele leven woon ik aan de rand van bos (ik kocht het huis van mijn ouders over) en heb zo ik veel aspecten leren kennen. Zomers zie je mij op een SUP-board door de vaart paddelen en vroeger toen het nog echt vroor op de schaats. Soms besef ik niet hoe dankbaar ik mag zijn om deze natuur dagelijks van zo dichtbij mee te maken'.

Meer hart voor mens en natuur

'Momenteel wordt het Almeerderhout opnieuw ingericht, gericht op de toekomst en het nieuwe klimaat. Iets wat je vooral in Flevoland ziet en (nog) niet zo snel op andere plekken in Nederland. Het is voor mij inspirerend dat er altijd wordt gestreefd naar een betere leefomgeving voor mens en natuur. Een voorbeeld daarvan is ook de wijk Oosterwold. Oosterwold is een woonwijk waar mensen hun eigen huis bouwen en zelfvoorzienend en duurzaam kunnen wonen. Een innovatief project waarbij mensen dichtbij de natuur leven'.

Eindeloos veel mogelijkheden

'Het kán in Almere, en dat is betreft nieuwe natuur zeker zo. Er wordt gekeken naar de toekomst, naar duurzaamheid en innovatie. Dat is wat mij betreft de kracht van natuur in Flevoland. Hierdoor denk ik als persoon ook dat er meer kan, al is het maar in eigen tuin. Door middel van een wilde tuin of een mini-voedselbos bijvoorbeeld. En je krijgt veel meer waardering voor de natuur. Voor mij is het haast normaal dat ik regelmatig een ijsvogel zie, vanuit de achtertuin het water op kan en ik bramen kan plukken in het park. Uit gesprekken met anderen buiten Flevoland merk ik pas dat die dingen niet altijd vanzelfsprekend zijn'.

 

Meer verhalen - over Flevoland

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!