De Smaak van Flevoland

Eva Flantua

'‘God schiep de wereld en de Nederlanders schiepen Flevoland’. Ik groeide ermee op: de waardering voor onze jonge polder en haar korte maar indrukwekkende geschiedenis. Maar telkens als ik anderen over de geschiedenis van onze jongste provincie vertel, horen velen het voor het eerst. Als kleindochter van een polderpionier en dochter van twee horecaondernemers werd ik gevoed met de liefde voor het nieuwe land. Als klein meisje luisterde ik gefascineerd naar de verhalen van mijn opa en oma over opa zijn tijd bij de Rijksdienst. Hoe ze samen naar de polder verhuisde voor de kans op een boerderij en hoe ze deze pas na 16 jaar solliciteren toegewezen kregen'.

Flevoland - De groentetuin van Nederland

'Dat Flevoland is ontgonnen om ons Nederlanders te voorzien van voedsel, leerde ik als jong meisje toen ik met mijn vader, een chef en eigenaar van het restaurant op het vliegveld in Lelystad, mee langs de boeren ging om de inkopen voor ons restaurant te doen. Dan reden we samen over de polderwegen en keek ik uit het raam naar de uitgestrekte akkers. Aardappelen, uien, wortelen, spruiten.... En wat staat daar op het land pap? Ik denk dat ieder kind opgroeiende in Flevoland dit beeld en deze vraag herkent. Op deze manier maakte ik kennis met de rijkdom aan gewassen die in Flevoland geteeld worden en maakte ik kennis met de gepassioneerde boeren die dag en nacht aan het werk zijn om ervoor te zorgen dat wij toegang hebben tot lekker en gezond voedsel'.

Divers voedsellandschap - Van uien tot kousenband

'Als gastronoom zet ik me dagelijks in om inwoners van Flevoland en daarbuiten kennis te laten maken met ons Flevolandse voedsellandschap. Een maaltijd legt namelijk gemiddeld 30.000 kilometer af, voordat het op je bordt belandt. En dat terwijl ik inmiddels weet dat we het dichterbij ook kunnen vinden. Bij lokaal eten in Flevoland denk je vast aan aardappelen, uien, en wortelen. Maar Flevoland heeft een prachtig en divers voedsellandschap. Edamameboontjes, quinoa, saffraan en kousenband worden ook ‘gewoon’ in Flevoland geteeld'.

Some old, some new - Oude tradities werden nieuwe

'De eerste bewoners van Flevoland, afkomstig uit de andere elf provincies, brachten hun erfgoed, cultuur, tradities en gewoontes mee uit het ‘oude’ land en creëerden samen een nieuwe cultuur. De regionale en traditionele versies van de algemene Hollandse gerechten kruisten hun pad in Flevoland. Want families uit Gelderland voegden juist anijs toe aan de balkenbrij en een gezin uit Overijssel deed er veel meer lever in. Vandaag de dag zijn we op de hoogte van regionale tradities, maar destijds creëerde dit de mogelijkheid voor de eerste inwoners om recepten uit te wisselen, nieuwe gerechten uit te proberen en meer kennis op te doen over regionale tradities. Wat ik begreep, praatte men vroeger niet zo snel over waar je vandaan kwam. Dat maakte niet uit. Maar als je met elkaar aan tafel zat, werd dit duidelijk en werden deze verhalen juist gedeeld'.

 

Wereldse gerechten - met Flevolandse producten

'Vandaag de dag zien we dit gelukkig nog steeds gebeuren. Alleen komen deze invloeden niet meer alleen uit onze omringende provincies, maar van over de hele wereld. Kijk maar naar de steden binnen Flevoland, daar kennen we een grote diversiteit aan culturen en dit is dan ook proeven. Flevoland is een smeltkroes, het is onderdeel van onze cultuur. En ik geloof dat wanneer we ons dat allemaal beseffen, iedereen zich evenveel Flevolander voelt. En mijn bijdrage daaraan is door het verhaal van Flevoland te vertellen aan de hand van voedsel. Wereldse gerechten met lokale producten, dat is de smaak van Flevoland'.

Meer verhalen - over Flevoland

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!