5x Streekproducten in Flevoland

Iets waar ik me altijd over verbaas is de lange weg die ons eten aflegt voordat het op mijn bord belandt. En dat terwijl we hier in Nederland zelf zoveel eten produceren. Vanwege de vele voordelen die streekproducten hebben koop ik ze steeds vaker. In Flevoland blijk ik hiervoor aan het juiste adres te zijn. Het voordeel van het kopen van streekproducten, dus producten die in je buurt zijn geproduceerd, hebben als voordeel dat je precies weet waar je eten vandaan komt. Daarnaast zijn streekproducten vaak eerlijker geproduceerd en zorgen ze voor veel minder vervuilende kilometers omdat het van minder ver hoeft te komen. 

De ideale landbouw provincie

eindeloos veel keus

Flevoland is de ideale provincie voor lokale producten. Dankzij de vruchtbare grond is dit van oorsprong een echte landbouw provincie. Waar er in eerste instantie vooral aardappelen, uien en wortelen werden verbouwd, groeien inmiddels ook exotischere gewassen als aubergines, quinoa, sojaboontjes en zelfs saffraan. Als het op streekproducten aankomt, heb je in Flevoland dus echt eindeloos veel keus. Dit maakte mij heel nieuwsgierig om plekken te ontdekken waar ik deze producten direct bij de producent kan kopen. Ik heb mijn vijf favorieten voor je op een rijtje gezet:

1 Verhage Fruit

Boerderijwinkel en slijterij

In deze prachtige boerderijwinkel worden zowel producten van de eigen boerderij als producten van boerderijen uit de buurt verkocht. Hier is het geen probleem om een product eerst te proeven voordat je het koopt. Van verse vruchtensappen tot de vele soorten kaas of vers vlees, alles valt te proeven in de boerderijwinkel. “Het is fantastisch om je producten, die je met veel liefde teelt en produceert, rechtstreeks aan de mensen te kunnen verkopen”, aldus Peter en Bert van Verhage Fruit. Deze liefde voor de producten is te zien en te proeven in het uitgebreide assortiment van streekproducten. Mocht je net als ik houden van een lekkere likeur, is het ook leuk om een kijkje te nemen in de slijterij van Verhage Fruit. Hier maken ze likeuren en destillaten van het fruit uit de boomgaard.

2 De Polderzoom

Kaasboerderij

Op deze kaasboerderij wordt al meer dan 100 jaar volgens het traditionele familierecept de ambachtelijke Meshanger kaas gemaakt. “Kaasboerderij De Polderzoom is de plek waar koeien lekker in de wei grazen en mooie melk maken. Op de boerderij wordt hier echte rauwmelkse boerenkaas van gemaakt”, legt de Ard van Wees uit. Deze verse weidemelk geeft de kaas een unieke smaak waar ik als echte kaasliefhebber heel blij van wordt! De Polderzoom heeft door de jaren heen ook meerdere soorten van de boerenkaas ontwikkeld: “We hebben de keuze uit meer dan tien soorten, dus voor ieder wat wils!” vertelt de Ard trots. Bij de Polderzoom ben je dus aan het juiste adres voor kaas en melk uit de regio.

3 Fruithal Smits

Fruitteeltbedrijf

De Familie Smits heeft al heel wat jaren een fruitteeltbedrijf. Sinds de jaren 90 kun je in de boerderijwinkel je hart ophalen als het aankomt op fruit. Van appels en peren tot aardbeien, het is te koop bij Fruithal Smits en het leuke is: alles komt uit eigen boomgaard. Van het geteelde fruit worden ook allerlei verse sappen geperst, heerlijk verfrissend op een warme zomerdag! De overige producten in de boerderijwinkel zijn uitsluitend streekproducten van andere lokale ondernemers zoals aardappels, uien, eieren en vlees.

Extra tip: Boek een boerenontbijtje of een fijne picknick midden in de boomgaard van Fruithal Smits. Met het geluid van fluitende vogels op de achtergrond geniet je middenin de natuur van allerlei lekkernijen zoals boerenyoghurt met fruit, sapjes en een boerenijsje.

4 De Zonnehoeve

Puur brood

Deze biologisch-dynamische boerderij in Almere besteedt veel aandacht aan duurzame voedselproductie. Als onderdeel van de boerderij werd in de jaren 90 bakkerij het Zonnelied geopend. Zo puur mogelijk brood bakken, dat is het doel van het Zonnelied. In de bakkerij maken ze uit het tarwe van de Zonnehoeve en andere biologische ingrediënten heerlijk brood. Om de volle kiemkracht van het graan te benutten, gebruiken ze de hele tarwekorrel. En dat proef je in het brood. 

5 Brouwerij de Kemphaan

lokaal bier

Lokaal bier is natuurlijk ook een belangrijk streekproduct, en dan ben je bij Brouwerij de Kemphaan aan het juiste adres. Deze kleinschalige brouwerij in Almere wordt helemaal gerund door vrijwilligers van de Almeers Biergilde Gambrinus. Het lokale bier wordt op biologische wijze gebrouwen, iets waar ik als bierliefhebber toch wel heel blij van word. Een slok lokaal bier laat je ook altijd een beetje geschiedenis van de bijbehorende stad of streek proeven. Zo ook bij Almere, iets waar de vrijwilligers in de brouwerij vast meer over kunnen vertellen. Tijdens een rondleiding of een proeverij krijg je uitleg over het bier en het brouwproces. Deze lokale ervaring met een educatief tintje is wat mij betreft echt een aanrader!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!