5 x tips onbekend Noordoostpolder

Wanneer je aan uitjes in de Noordoostpolder denkt, denk je misschien al gauw aan de Orchideeën Hoeve, Schokland of het Waterloopbos. In deze blog geef ik je 5 tips over wellicht iets onbekendere plekken in de Noordoostpolder. Zo kun je de Noordoostpolder nog beter ontdekken. 

Pier+Horizon - Land Art

Tip #1

Flevoland telt 9 Land Art kunstwerken. In de Noordoostpolder zijn er 2 te vinden. Deltawerk// in het Waterloopbos zal velen wel bekend zijn. Echter, vlakbij bevindt zich Pier+Horizon in Kraggenburg. Pier+Horizon ligt op de grens van water en land en is ontworpen door Paul de Kort. Voordat de Noordoostpolder ingepolderd werd, lag er op deze plek een 6km lange strekdam in de Zuiderzee. Deze verbond het lichtwachtershuis Oud Kraggenburg met het vasteland bij Genemuiden. De lijn hiervan is vanuit de lucht nog goed zichtbaar in het verkavelingspatroon van de Noordoostpolder en wordt nu symbolisch doorgetrokken met een houten steiger die het water inloopt. De 20 kraggen die rond de as drijven functioneren als een soort windwijzers. Ze zijn opgesteld in een zeshoekig raster wat verwijst naar de centrale plaatsingstheorie waar de ruimtelijke indeling van de Noordoostpolder op gebaseerd is. Tot slot is de titel van het kunstwerk een ode aan Piet Mondriaan en zijn schilderijenserie Pier and Ocean (1915). Het kunstwerk is een prachtig uitkijkpunt over het water en vertelt een stuk van het verhaal van de Noordoostpolder. 

Meer over Land Art

Rotterdamse Hoek - tussen de windmolens

Tip #2

Ben je geïnteresseerd in geschiedenis? Dan is de Rotterdamse Hoek een bijzondere plek om te bezoeken. De Rotterdamse Hoek is een vuurtoren van 7,5 meter hoog op de dijk nabij Creil. Op 14 mei 1940 werd het centrum van Rotterdam gebombardeerd door de Duitsers. Dit puin is toen per schip onder andere richting de Noordoostpolder vervoerd. Het puin is gebruikt voor de afwerking van de 5,5 km dijk boven Urk en ook ter verharding van de polderwegen. De naam Rotterdamse Hoek is bedacht door de polderwerkers zelf, zodat niemand zou vergeten waar het puin vandaan kwam. De vierkante bakstenen vuurtoren is gebouwd in 1950. 

Meer info

Schokkerstrand

Tip #3

Zoek je een lekker strand om te chillen? Ga dan eens naar Schokkerstrand. Dit strand ligt aan het Ketelmeer en is de ideale plek voor watersportliefhebbers. Ook ligt Marina Schokkerstrand (jachthaven) naast het strand. Hier kun je je boot aanmeren. Het Schokkerstrand ligt in Nagele en naast restaurant Pier16. Hier kun je gelijk een hapje eten of drinken. 

Meer over stranden

Kuinderburcht

Tip #4

In het Kuinderbos te Bant bevindt zich de Kuinderburcht. Hier vindt je burchtrestanten die aan de oppervlakte kwamen toen de Noordoostpolder droogviel. Er zijn dus niet alleen scheepswrakken aan de oppervlakte gekomen maar ook vondsten van vele jaren daarvoor. De restanten zijn van het kasteel van de heren van Kuinre (ontstaan in jaar 1170). Deze heren hadden de burcht op een strategische plek bij Kuinre gebouwd. In het Kuinderbos krijg je een beeld van de omgeving van het kasteel. Ga op de Kuinderberg staan en kijk uit over het eilandje met burchtrestanten.  

Meer info over de Kuinderburcht
Kuinderburcht Kuinderbos Noordoostpolder

Streekproducten - Verhage Fruit

Tip #5

Voor de echte Noordoostpolder beleving is de laatste tip om een boerderijwinkel te bezoeken en hier échte Flevolande producten te kopen. Een perfecte tussenstop om bijvoorbeeld je picknickmand te vullen met allerlei lekkers. In de Noordoostpolder zijn er meerdere boerderijwinkels. Een daarvan is Verhage Fruit in Luttelgeest. Wat leuk is aan deze winkel is dat je er niet alleen streekproducten kunt kopen uit Flevoland, maar ook producten uit hun eigen destilleerderij. Proef bijvoorbeeld hun welbekende appellikeur. 

Meer info over boerderijwinkels

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!