5 x onbekend Almere

Almere in met name bekend om zijn bijzondere architectuur en behoort tot de top 3 van meest bijzondere architectuur onder European New Towns. Maar er is nog veel meer te zien en beleven natuurlijk. Je kunt er heerlijk shoppen en de natuur is altijd dichtbij. Van veelzijdigde stadsbossen tot kilometers strand en ongerepte natuur op fietsafstand. 

Tip #1 - Wandel door het gevarieerde Kromslootpark

Kreken, moerasgebieden, velden en bos

Het Kromslootpark is een lange strook natuur langs de A6. Dit gebied van circa 149 hectare, wordt gekenmerkt door kreken, moerasgebieden, velden en bos. Je kunt hier prachtige wandelingen maken en een aantal bijzondere waterdieren, vogels, amfibieën en libellen zien. Onderdeel van het Kromslootpark is het Vroege Vogelbos. Wist je dat dit bos vernoemd is naar het VARA programma “Vroege Vogels”, dat in (het Eksternest) werd opgenomen? De plek om je wandeling even te onderbreken voor een kopje koffie en de lekkerste appeltaart van Almere. Een heelijke plek voor het hele gezin midden in de natuur met naast het terras een speeltuin en tegenover het terras een schaapsweide.

Meer info

Tip #2 - Bezoek Blocq van Kuffeler

Droge voeten

De gemalen in Flevoland zijn de reden dat we droge voeten houden. Door heel Flevoland vind je 7 gemalen die ervoor zorgen dat de polder droog blijft. Een van de grootste is de Blocq van Kuffeler aan de Oostvaardersdijk. Deze heeft vier identieke elektromotoren, die gezamenlijk 3,2 miljoen liter water per minuut de polder uitpompen. In 2008 werd gemaal verbouwd. De vier dieselmotoren werden vervangen door energiezuinige en onderhoudsvriendelijker elektromotoren en het gemaal werd volledig geautomatiseerd. Je kunt helaas niet binnen kijken, maar van buitenaf zie je hoe indrukwekkend het gemaal is. Het gemaal ligt vlakbij bezoekerscentrum De Trekvogel van waaruit je prachtige wandelingen kunt maken in de Lepelaarplassen. Een leuk combibezoek, toch?

Meer info
Blocq van Kuffeler  Almere Erfgoed

Tip #3 - Ontdek het Cirkelbos

Een wonderlijke combinatie van natuur en kunst

Het Cirkelbos is een bos in het Almeerderhout bij Almere Haven. Verspreid over het Cirkelbos ligt het Museumbos, dat bestaat uit tien kavels ('boskamers') van ongeveer 1 hectare. Het Museumbos is een kunstproject met verschillende landschapskunstwerken. Ontdek dit bijzondere bos en de verhalen achter de kunstwerken via het museumbospad. Wandel langs de Lindebomen van verschillende leeftijden waar flessenpost onder begraven ligt, pluk in de zomer bessen in het vlierbomenbloesembessenbos of verdwaal in het Labyrint. Bijzonder is ook de berg Almere Boven, de hoogste berg van Flevoland. Via het spiraalvormige pad slinger je omhoog naar de top van de 30 meter hoge berg. Echt uniek. Eenmaal boven heb je een weids uitzicht over het gebied.

Foto: Staatsbosbeheer

Meer info

Tip #4 - Bekijk de tiny houses in Almere Poort

Klein maar fijn

Almere is bekend om zijn spraakmakende architectuur. Prachtige gebouwen ontworpen door wereldberoemde arhcitecten zoals Rem Koolhaas, .. Maar ook architecten zoals jij en ik krijgen in Almere de kans. Zoals Oosterwold richting Zeewolde waar mensen hun eigen huis mogen ontwerpen en bouwen! Een andere leuke expirimentele wijk is het Tiny Buurtje in Almere Poort waar een aantal Tiny Houses staan. Tiny Houses worden steeds populairder. Voornaamste reden is dat er steeds meer alleenstaanden komen die wel gewoon in een huis willen wonen en niet in een appartement. Almere  schreef een wedstrijd uit wat resulteerde in een nieuwe crreatieve wijk met afwisselende tiny huisjes. Zeer de moeite waar om een keer te gaan kijken. 

Meer info

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!