5 x must see op Urk

Wie aan Urk denkt, denkt vaak aan vis, vis en nog eens vis. Maar wist je dat Urk ook een heel schattig pittoresk dorp is? Het is echt heel leuk om door Urk te wandelen. En doordat Urk al zo lang bestaat, is het een leuke afwisseling met andere nieuwere steden en plekken in Flevoland. In deze blog vertel ik je 5 must see locaties op Urk. Ja het is OP Urk, want Urk was vroeger een eiland. Meer over het verhaal van Urk lees je hier. Je kunt Urk het beste bezoeken van maandag t/m zaterdag. Want op zondag houden de Urkers rust. 

Tip #1

De oude haven

Start je bezoek bij de oude haven op Urk. Hier zijn ook veel parkeerplaatsen, dus je kunt je auto makkelijk kwijt. Bij de oude haven zul je veel kotters zien liggen. Dit is het meest gebruikte type vissersboot op Urk. Een kotter die voor de visserij wordt gebruikt kun je herkennen aan de lettercode van de thuishaven en een volgnummer. Ook is de achterkant lager dan de voorkant van de boot. Vlakbij de haven aan de kade vind je heel veel leuke visrestaurants. Je kunt niet op Urk geweest zijn zonder een lekker visje geproefd te hebben!  

Tip #2

Rijksmonument: De Oude Bakkerij

Loop vervolgens het dorp in. Laat je verrassen door de authentieke huisjes en de steegje oftewel ginkies op Urk. Typisch Urkers. Het is ook leuk om een ginkiestocht te boeken waarin een echte Urker je rondleidt over Urk. Aangekomen bij De Oude Bakkerij? Dit is het perfecte moment om even pauze te nemen en een kopje koffie met Urker dikkoek te bestellen. Vroeger stond dikkoek bekend als armeluiseten. Op Urk waren ingredienten schaars en de mensen arm. Om dikkoek te maken heb je alleen meel, rozijnen en spek nodig. Het rijst zo'n 10 centimeter, vandaar de naam. En het is enorm machtig, als een visser dikkoek meekreeg van z'n vrouw kon hij daar wel even op vooruit. 

De Oude Bakkerij

Tip #3

Het kerkje aan de zee & Het Vissersmonument

Loop verder richting de kust. Je komt langs 'Het kerkje aan de zee'. Dit is een herbouwde kerk. De oorspronkelijke kerk is gebouwd in 1600, maar na verloop van tijd werd dit een eilandje voor de kust van Urk. Urkers konden het kerkje alleen per boot bereiken. In 1786 is de kerk herbouwd op het vasteland, destijds als geschenk van de gemeente Amsterdam aan wie Urk toen toebehoorde. Het is het oudste gebouw op Urk. De kerk wordt tegenwoordig niet meer gebruikt voor de zondagse dienst, maar wel voor trouw en rouwdiensten. Iets verder vind je vlak aan de kust het Vissersmonument. Dit monument is voor de in zee omgekomen visser van Urk. Het standbeeld is een vissersvrouw die nog een keer kijkt naar de zee waar haar geliefde vandaan had moeten komen. Rondom het standbeeld staan de namen van de omgekomen vissers op marmeren platen. 

Tip #4

De vuurtoren

De 18 meter hoge vuurtoren van Urk staat op het meest westelijke stukje van het dorp. De vuurtoren is hét baken voor vissers om de weg naar huis te vinden. In de zomermaanden is de vuurtoren tegen betaling te beklimmen. Vanaf deze plek heb je ook prachtig uitzicht over het IIsselmeer en kun je een heerlijke wandeling maken langs het water. Houdt de Westhavenkade aan om weer bij de oude haven uit te komen. 

Tip #5

Urkersluis & Het Vissering Gemaal

Maak op de terugweg naar huis nog een laatste stop bij de Urkersluis en Het Vissering gemaal. Hier ervaar je pas écht wat Flevoland is. Aan je linkerhand zie je de Urkervaart, die staat laag. Dit komt omdat Flevoland gemiddeld 4 meter onder NAP ligt. Gemalen houden Flevoland droog en door middel van Sluizen kunnen boten Flevoland in en uit varen. Aan je rechterhand zie je de sluis die naar het IIsselmeer leidt. Uniek! En écht Flevolands. Flevoland heeft in totaal zeven gemalen. 

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!