5 x must see in Zeewolde

Ontdek Zeewolde, puur plezier! Zeker waar. Zeewolde heeft het namelijk allemaal: een lange kustlijn met veel strandjes en campings aan het water, uitgestrekte natuur waar je nog eindeloos kunt struinen en volop recreatiemogelijkheden. Hierbij mijn 5 tips om Zeewolde zeker eens te bezoeken. 

Tip #1

Het Horsterwold

Ik moet je zeggen, ook ik ontdekte dit gebied pas een aantal jaar geleden. En ik merk om me heen dat ik niet de enige ben. Het Horsterwold dat bijna net zo groot is als Lelystad, is tevens het grootste aaneengesloten loofbos van Nederland. En het is speciaal omdat je er van de gebaande paden af mag. Je mag dwars door de natuur struinen. Spannend, want wie weet sta je plotseling oog in oog met een kudde Konikpaarden. Ben je wat minder avontuurlijk aangelegd, dan kun je er ook gewoon heerlijk fietsen of wandelen over uitgezette routes. Of boek een excursie met de ecokar van Staatsbosbeheer en ontdek alles over de flora en fauna in het gebied. En wist je dat er kabouters wonen in het Horsterwold? Je kunt ze vinden in het Speelbos De Zevensprong.

Meer over het Horsterwold

Tip #2

Het Erkemederstrand

Zeewolde heeft een lange kustlijn met maar liefst 5 strandlocaties. Door het ondiepe water zijn ze ideaal voor gezinnen en om te watersporten. En sommige stranden hebben zo hun eigen specialiteit. Neem bijvoorbeeld het Erkemederstrand, ook wel het hondenstrand genoemd. Het Erkemederstrand bestaat uit een 1,5 km lang hondenstrand en een 5 km lange dijk (ook losloopgebied) tot aan Zeewolde. Honden mogen hier lekker rennen, zwemmen en ravotten. Er zijn wc's, (gratis) poepzakjes, hondendouches en bij strandpaviljoen de Jutter, op de naastgelegen camping, zijn honden ook van harte welkom. Niet voor niets is het Erkmederstrand in 2018 uitgeroepen tot het hondvriendelijkste strand van Nederland.

Meer over het Erkemederstrand

Tip #3

Het Tulpeiland

Voor de kust van Zeewolde in het Wolderwijd ligt een heus Tulpeiland. Van bovenaf is deze vorm goed te zien. Op het Tulpeiland kun je in de toekomst horeca, toerisme en watersport vinden. De kelk van de tulp, het hoofdeiland, is ongeveer zo groot als een voetbalveld en biedt straks plek voor ongeveer 80 ligplaatsen voor zeilers en pleziervaart. Een dam van 200 meter verbindt het eiland met het vaste land, zodat het eiland ook voor voetgangers en fietsers toegankelijk is.

Meer over het Tulpeiland

Tip #4

Wijngaard Wilgenhorst

Puur Zeewolde. Nou inderdaad. De gemeente Zeewolde bestaat voor een heel groot gedeelte uit landbouwgrond. Niet voor niets vind je hier dan ook veel streek- en boerderijwinkels waar je eerlijke, vaak biologische streekproducten kunt kopen. Of het nu gaat om vlees, groente/fruit, brood of zelfs wijn. Want ook Zeewolde heeft een eigen wijngaard. Wijngaard Wilgenhorst. Op de kalkrijke kleibodem zijn in 2012 de eerste negenhonderd wijnstokken aangeplant en inmiddels staat de teller op ruim vierduizend wijnstokken. Je kunt hier terecht voor een rondleiding door de wijngaard en een wijnproeverij van de enige echte wijnen uit Zeewolde.

Meer over Wijngaard Wilgenhorst

Tip #5

Pannenkoekenhuis Hans & Grietje

Wie aan Hans & Grietje denkt, denkt natuurlijk meteen aan het sprookje. Maar wist je dat de eigenaren van Hans & Grietje ook echt Hans en Griet heten? Grappig toch? En ook leuk om te weten. De naam Zeewolde is afkomstig van de naam van het vroegere dorp Seaewald dat naast Harderwijk lag, toen de Zuiderzee nog niet bestond. Hekserij had een belangrijke invloed in het vroegere Seaewald, zo blijkt uit bronnen. Hoe toepasselijk is het dan ook dat Hans & Grietje in de gemeente Zeewolde ligt. Hoe dan ook, Hans & Grietjes is een belevenis op zich. Met name voor de allerkleinsten. Bewegende tafels, behekste vloeren, kamers ondersteboven en magische machines. En ook buiten is van alles te doen. Lekker ravotten in de grote hooiberg, of tegen elkaar racen op de supergrote skelterbaan. Kom maar langs als je durft. 

Meer over Hans & Grietje

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!