5 x must see in Lelystad

Lelystad. De hoofdstad van Flevoland. Wist je dat Lelystad vernoemd is naar ingenieur Cornelis Lely, de grondlegger van Flevoland. Hij kwam als eerste met een teschnisch uitvoerbaar plan om de zuiderzee in te polderen. Meer over het verhaal van Flevoland lees je hier. Inmiddels, vele jaren later is Lelystad uitgegroeid tot een stad die je ruimte biedt. Er is ruimte voor natuur, water en lucht. Lelystad geeft lucht. En dat voel je. In deze blog vertel ik je welke 5 hotspots je niet mag missen wanneer je Lelystad komt bezoeken. 

Tip #1

Marker Wadden

Het nieuwste stukje land van Nederland: de Marker Wadden. Hier ervaar je echt wat Flevoland is. Tijdens je bezoek aan Lelystad mag je een bezoek aan de Marker Wadden echt niet overslaan. Er worden vijf nieuwe eilanden gemaakt in het Markermeer, samen vormen zij de Marker Wadden. Alleen het haveneiland is te bezoeken. Dit kan per veerboot of je eigen boot. Geniet van de rust, ruimte en weidsheid. Het Marker Wadden project draagt bij aan het natuurherstel van het Markermeer door de aanleg van eilanden met zand, klei en slib uit de bodem van het Markermeer. Het is een waar vogelparadijs, allerlei vogels strijken hier neer. Heb je aan een dagdeel niet genoeg? Je kunt zelfs overnachten op de Marker Wadden in leuke huisjes van Landal. 

Meer over de Marker Wadden
Markerwadden Expeditie Markerwadden

Tip #2

Het Belevenissenbos

Klimmen, klauteren, vies worden. Alleen voor kinderen? Zeker niet. In Lelystad heb je het grootste speelbos in Nederland: het Belevenissenbos. Hier vind je 40 hectare natuur om in te spelen. Je kunt crossfietsen, mountainbiken en er zijn verschillende survivalroutes te doen. Leuk voor jong en oud! 

Meer over het Belevenissenbos

Tip #3

Natuurpark Lelystad

Natuurpark Lelystad is een erg leuk park om samen met je gezin te bezoeken. Het park is ontstaan in 1970 omdat Artis in Amsterdam behoefte had aan meer ruimte voor de grote hoefdieren. Het park is 400 hectare groot en je kunt er verschillende dieren tegenkomen zoals otters, ooievaars en edelherten. Als je geluk hebt kom je Przewalskipaarden (wat een moeilijke naam hé!) of wilde zwijnen tegen. En wist je dat Natuurpark Lelystad de enige plek is in Nederland waar je Elanden kunt spotten? Er zijn leuke fiets- en wandelroutes waarbij je langs alle dieren in het park komt. Na afloop kun je ook een hapje eten of een drankje drinken bij Haje restaurant Natuurpark

Meer over Natuurpark Lelystad

Tip #4

Land Art Exposure

Flevoland heeft negen landschapskunstwerken ook wel Land Art genoemd. In Lelystad hebben we twee van deze kunstwerken, en één ervan heet Exposure. Het is ontworpen door Anthony Gormley. Op de grens van land en water kijkt 'de hurkende man' uit over het Markermeer. In het kunstwerk komt het idee terug van de rechte Flevolandse lijnen die je ziet bij de kanalen, akkers en windmolens. Laat je imponeren door het gigantische kunstwerk, zowel van veraf als dichtbij is het erg indrukwekkend.

Meer over Exposure
Landschapskunstwerk Exposure in Lelystad.

Tip #5

Het Werkeiland

Hier ligt de geschiedenis van Lelystad. Werkeiland Lelystad was een eiland in het Ijsselmeer. De eerste bewoonde Lelystadse huizen zijn hier te vinden. Al waren het wel arbeidershuizen voor de dijk- en polderwerkers. De arbeiders van het werkeiland hadden samen met hun gezinnen een geïsoleerd bestaan. Toen Oostelijk Flevoland in 1957 droogviel, waren ze nog tot 1967 de enige Lelystadse bewoners. Hier hebben de echte pioniers gewoond! Daarom hebben deze huizen ook wel de term: Pionierswoningen. Eén van deze woningen is omgetoverd tot B&B waar je heerlijk kunt overnachten

Meer over Werkeiland Lelystad

Nog meer inspiratie opdoen?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!