5 x must see in Dronten

Dronten geeft je de ruimte. Dat is de slogan van gemeente Dronten. En dat is ook zo. Ruimte voor mooie bossen, voor kunstwerken in het landschap, voor de lekkerste streekproducten. Heb ik je nieuwsgierig gemaakt? In deze blog geeft ik je 5 tips om je bezoek aan Dronten compleet te maken. 

Tip #1

Het Wisentbos

Dit bos is een plek waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen of paardrijden. In het bos spot je diverse vogelsoorten en in het bijzonder de reigerkolonie die al jaren in dit bos woont. Na je wandeling kun je een bezoek brengen aan de Dorpsboerderij Dronten, die vlakbij ligt aan de Wisentweg. Dit is een kinderboerderij, theehuis en houtkloverij in één. Leuk om even te bezoeken! 

Meer over het Wisentbos
bijenhuisjes Roggebotstaete Dronten streekeigen streek

Tip #2

Land Art Riff, PD#18245

In Dronten staat een bijzonder Land Art object, namelijk Riff van Bob Gramsma. Dit monument is gecreëerd ter ere van de 100 jaar zuiderzeewet die op 14 juni 1918 van kracht werd, waardoor de Flevolpolder kon worden ingepolderd. Riff is een afdruk van het door Gramsma uitgegraven spoor in de Flevolandse grond en staat daarmee voor de ontginning en kunstmatigheid van de polder. Erg indrukwekkend om zowel van veraf als van dichtbij te bekijken. 

Meer over Land Art Riff

Tip #3

De Blauwe Dromer

Dit kunstwerk behoort niet tot de Land Art objecten van Flevoland, maar is daardoor niet minder de moeite waard om te bezoeken. De Blauwe Dromer, ontworpen door Jacqueline Verhaagen, is een ringdijk zonder functie. Het refereert aan de dromerdijken die gebruikt worden in Nederlandse polders en aan de Nederlandse kust. Een dromerdijk staat achter de waker- en slaperdijk. Het is dus eigenlijk een reserve reservedijk. In ons polderlandschap weten we maar al te goed wat het belang is van de Nederlandse dijken. Daarom is dit kunstwerk extra passend in onze polder. 

Meer over De Blauwe Dromer
Blauwe Dromer Dronten

Tip #4

Gemaal Lovink

In Dronten bevinden zich twee krachtige gemalen die ervoor zorgen dat Oostelijk Flevoland droog blijft. Ze pompen water weg die dijken niet kunnen tegenhouden zoals regenwater en 'kwelwater' wat onder de dijken doorkomt. Wel zo fijn dat je hierdoor Dronten met droge voeten kunt bezoeken. Eén van deze gemalen, Gemaal Lovink, ligt aan het Veluwemeer. In 2010 is het gemaal aangewezen als rijksmonument. Bijzonder! 

Meer over Gemaal Lovink
Gemaal Lovink Biddinghuizen Dronten erfgoed

Tip #5

Kaasboerderij de Polderzoom

Kaasliefhebbers opgelet! In Dronten zijn verschillende boerderijwinkels te vinden. Eén van die leuke plekken is kaasboerderij de Polderzoom. Deze winkel is onderdeel van het melkveebedrijf van familie Van Wees. Dit bedrijf bestaat al meer dan 100 jaar! Inmiddels is de vierde generatie met passie aan het werk om de lekkerste kaas te maken. Deze kaas is te koop in hun boerderijwinkel. Let wel even op de openingstijden zodat je niet voor een dichte deur staat. Meer leuke boerderijwinkels vind je hier.    

Meer over de Polderzoom

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!