Verder kijken zonder te zien

| Jop Fackeldey

Baf, opnieuw op slot...

Op 15 september keek ik nog terug op een serie werkbezoeken. Samen met de Coronapeiling ontstond er een positieve flow. Ja, de meeste ondernemers waren hard geraakt. Maar tegelijkertijd merkten ze dat (ook) Flevoland weer opnieuw ontdekt was. Het was op de meeste plaatsen goed druk geweest en er was de hoop van een verlengd naseizoen. En toen: baf, opnieuw op slot...

Die dreun is veel harder aangekomen dan menigeen voorvoelde. Het is niet alleen het afkappen van de opgaande lijn, het is ook opnieuw onzekerheid. Hoe lang gaat het duren? Wat betekent het voor de kerstperiode? Wat betekent het voor het volgend seizoen? Blijft de overheid wel (in deze mate) steunen? Terechte vragen, en ik wilde dat ik het antwoord had.

Zoals onze Commissaris het zegt in zijn laatste videoboodschap: “Als provincie helpen we waar we kunnen om de pijn van de crisis te verzachten. Dat doen we in het besef dat niet alle gevolgen van de crisis gecompenseerd kunnen worden. Maar we doen wat we kunnen”.

3 verrekijkers Oostvaardersplassen NPNL almere lelystad winterfoto

Gastvrijheidssector verlengd

Zo hebben we onze regeling voor de Gastvrijheidssector verlengd tot 1 december en iets verruimd. Binnenkort voeren we onze tweede impactanalyse uit, waarbij we hopen een beetje een beeld te krijgen hoe ondernemers in de gastvrijheidssector nu tegen de komende periode aankijken. Mede op basis daarvan kunnen we lobbyen en input leveren voor de landelijke maatregelen.

Maar – eerlijk gezegd – het voelt allemaal een beetje als lapwerk. We doen wat we kunnen – maar  we kunnen niet zoveel. We willen graag verder kijken, maar we zien de toekomst niet. En toch… die toekomst is er. Maar – om het maar eens in scheepstermen te zeggen – om de kracht van het anker te voelen moeten we de storm trotseren.

Flevoland is een parel

Opnieuw moet Flevoland zijn kracht laten zien, de kracht van samen, de kracht van ondernemers, inwoners en overheid. Want we hebben geleerd dat we veel te bieden hebben. En we hebben geleerd dat we veel te vertellen hebben. Daarom ben ik blij dat we er toch voor gekozen hebben om aan de buitenwereld te laten zien wat Flevoland allemaal te bieden heeft. We hebben extra financiële middelen gevraagd – en gekregen – om de campagne te intensiveren. Niet om mensen te vragen om nu te komen, maar wel om ervoor te zorgen dat als we straks weer binnen Nederland mogen reizen en als we weer vakantieplannen maken, dat Flevoland dan “top of mind” is. Dat als al die andere Nederlanders denken, waar kan ik naar toe, het antwoord boven komt drijven: Naar Flevoland. Daar is ruimte. Daar is prachtige natuur. Daar worden eeuwenoude tradities verbonden met nieuw gebouwde steden. Daar is meer aantrekkelijke watersport te vinden dan in vele andere gebieden. Kortom Flevoland is een parel. Een stralende parel die we met zijn allen druk aan het oppoetsen zijn.

Alleen… die weerschijn moet wel weer gezien worden, en dat kan nu nog niet. Er hangen teveel wolken voor onze zon. En die moeten we eerst met zijn allen verjagen. Door binnen te blijven. Door ons aan maatregelen te houden, hoe zwaar dat ook is. En door plannen te maken en door te bedenken hoe we – ook al blijven er straks beperkingen – kunnen overleven en kunnen shinen.

Samen voor anker

Want als we die Flevolandse zon weer kunnen laten stralen, dan komen die bezoekers weer, ook al wacht de consument nu nog af. Dat is prima. Nu kan er ook niets. Maar als straks die Nederlander wel weer de vakantie in eigen land gaat plannen, of die Duitser, of die Belg die graag dichtbij en toch bijzonder op vakantie wil, dan gaan wij er voor zorgen dat we er klaar voor zijn. En dan doen ook wij als overheden wat we kunnen.

In die tussentijd wens ik u vooral gezondheid, creativiteit en uithoudingsvermogen toe. En we houden elkaar vast in deze storm. Samen voor anker.

Jop Fackeldey
Gedeputeerde Toerisme en Recreatie

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!