Hoe gaat het met de Flevolandse vrijetijdssector

| Jop Fackeldey

'De vrijetijdssector is één van de sectoren die het hardst geraakt is door de Corona maatregelen. Vandaar dat ik graag deze zomer op pad ging om een kijkje te nemen bij onze recreatiebedrijven. Ik ben met ondernemers in gesprek gegaan over de afgelopen periode, de impact van de Corona maatregelen en hoe zij naar de toekomst (durven) kijken'.

Attractieparken - Walibi & Klimpark Fun Forest

'De reeks werkbezoeken startte met een bezoek aan Walibi waar een slim nieuw systeem is geïntroduceerd om wachtrijen te voorkomen. Bij binnenkomst boek je een tijd in voor jou favoriete achtbaan en wanneer het tijd is kun je direct doorlopen. Zo voorkom je lange wachtrijen en is er minder kans op contact met andere bezoekers. Er heerst een totaal andere dynamiek in het park omdat mensen niet in een lange rij bij hun favoriete achtbaan staan te wachten maar relaxed op het gras of op een terras hun tijd afwachten'.

'Bij mijn bezoek aan Fun Forest Almere klommen en gleden de waaghalzen door de hoge populieren boven ons hoofd. Ook zij hebben hun maximale capaciteit aan moeten passen, maar zaten gelukkig bijna iedere dag volgeboekt deze zomer met mensen uit de directe omgeving of die op een camping of bungalowpark in de buurt verbleven'.

LostGravity Walibi 2 Dronten Attracties Almere Fun Forest boom

Jachthaven - Marina Muiderzand

'Bij aankomst bij Marina Muiderzand in Almere zag ik een jachthaven, overvol met recreatiebootjes. De vrijheid van het varen op Flevolandse wateren is de ideale manier om aan de drukte te ontsnappen en vrijwel vrij van Corona maatregelen. Varen is daarom populairder dan ooit en zelfs bootaanschaf heeft een stijgende lijn laten zien de afgelopen periode, aldus de bedrijfsleider. De drukte is meer dan welkom, want de afgelopen maanden hebben de verschillende ondernemers in de jachthaven het zwaar gehad'.

Attractiepark - De Orchideeën Hoeve

 'Ook bij de Orchideeënhoeve zat de schrik er goed in toen het bericht kwam dat ze hun deuren volledig moesten sluiten. Tijdens de sluiting is er niet stilgezeten; er is een nieuwe routing gemaakt door het park en ook de ingangen zijn door verbreding verplaatst of aangepast. Ze merken bij de Orchideeënhoeve een grotere drukte in de anders voor hen wat rustigere zomermaanden. Een groot aantal mensen is tijdens de vakantie thuisgebleven en zijn, na lang thuis gezeten te hebben, toe aan een dagje uit. Een geluk in deze corona tijden is dat Orchideeënhoeve aan de vooravond stond van een grote investering in een nieuwe uitbreiding. Helaas hebben ze deze reserves nu voor andere doeleinden in moeten zetten maar hopen ze alsnog volgend jaar de uitbreidingsplannen te kunnen starten'.  

Vakantieparken - in Flevoland

'De vakantieparken in Flevoland hebben te maken met topdrukte door de aanhoudende zomertemperaturen. Landal, RCN en Vakantiepark ‘t Urkerbos gaven aan veel gasten uit eigen land te ontvangen, maar ook onze oosterburen weten ons gelukkig nog goed te vinden. Aan het begin van het seizoen werden nog veel boekingen geannuleerd of omgezet, inmiddels is er geen leeg huisje of campingplek meer te vinden. Bij Netl in Kraggenburg is vanwege het afgelaste festivalseizoen een geweldige pop-up camping uitgestald. Een leuke verzameling van creatieve verblijfsaccommodaties staat verspreid over de wilde tuin en tussen de bamboebossen. Verblijfsgasten kunnen genieten van diverse horecapuntjes en optredens in de buitenlucht'.

 

Horeca - BeachClub NU

'De huidige maatregelen vraagt veel flexibiliteit van de horeca. Grotere restaurants en evenementenlocaties richten hun bedrijven in zodat de 1,5 meter regels goed gehanteerd kunnen worden en gelukkig hebben vele ondernemers in Flevoland die ruimte. Bij Beachclub NU aan het Veluwemeer is gelukkig een enorm terras waar men heerlijk kan genieten tijdens de lange zomeravonden. Ook hier is de afgelopen periode zwaar geweest. De eigenaar was dankbaar voor het warme weer en het feit dat veel van zijn vaste klanten dit jaar niet op vakantie gaan en daardoor vaker een hapje bij hem komen eten'.

Attractiepark - Hans & Grietje

'Na  een officiële registratie volgens nieuwe aangekondigde maatregelen, mochten we het domein van Hans & Grietje en de heksen betreden. Pannenkoekenhuis Hans & Grietje kan de pannenkoeken niet aanslepen. Wat opvalt is een gezellige drukte en mensen die aan tafel zitten voor een pannenkoek zo midden op de middag. Kleine kinderen rennen en vliegen overal naar toe en je ziet dat het houden van afstand niet in hun systeem zit en voor hun van toepassing is. De terrassen zijn ruim opgezet waardoor er voldoende ruimte is voor een ieder met het inachtnemen van de 1,5 meter. Tijdens ons bezoek zien we handhaving binnen komen die met grote tevredenheid een kleine 10 minuten later weer afzwaait. De heropening in de drukke zomermaanden maakt een hoop goed, echter laat een nieuw speelattribuut dat gepland stond,  door langere levering uit China nog wel even op zich wachten'. 

'Het gaat dus naar omstandigheden best goed met de Flevolandse vrijetijdssector en de bedrijven weten op een creatieve manier de nieuwe 1,5 meter economie toe te passen. Toch zijn er ook zorgen voor de toekomst. De verloren maanden zijn niet meer terug te winnen en eerder geplande investeringen worden of uitgesteld of wordt het komende jaar nog eens goed over nagedacht'.  

'Maar voor nu was iedereen redelijk optimisch en tevreden met het prachtige zomerseizoen en geniet de Nederlander (en de buitenlander) nog volop van onze prachtige provincie. Hopelijk komt er nog een lange mooie nazomer en herfst voor hen aan…'

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!