En hoe nu verder...

| Jop Fackeldey

Een beetje bewegen

"Het is misschien wel de meest gestelde vraag de afgelopen periode. Dichtbij, wanneer vier ik nu die trouwdag of die verjaardag ? Hoe moet dat nu verder….met…. met….  Als je alle verhalen hoort uit de verpleeghuizen, van vrienden of familie dan weet je het even niet meer. Of de frontberichten op TV, je kunt je bijna niet voorstellen dat dat hier, bij de buren of om de hoek is. 

"En dan hebben we het nog niet eens over al die ondernemers. Die, vooral in onze sector, gehoopt hadden op een beetje lucht, op uitzicht, op iets om naartoe te leven. Het eerlijke antwoord is, we weten het gewoon niet. We gaan wel weer een beetje bewegen, maar met de handrem er op. We wachten steeds maar weer 3 of 4 weken, totdat Mark het verlossende woord spreekt. En dat woord was nog niet zo verlossend. Het evenementenseizoen is verkeken en voor horeca en de gastvrijheidssector in het algemeen nog niet veel perspectief. Met het besef dat dat niet anders kan. En met het besef dat we met 10% zekerheid 100% beslissingen moeten nemen."

Land Art Exposure Gormley van opzij Lelystad zeilbootjes

Coronacalculator

"Nou ja wachten, ondertussen gebeurt er natuurlijk heel veel. Allereerst doen we met zijn alles ons best om zo goed en zo kwaad als het kan steun te bieden. Via de Coronacalculator kun je als ondernemer snel zien waar je voor in aanmerking kunt komen. En doe dat ook. Ik sprak vorige week een ondernemer die aangaf: “ik red het nog wel”. Dat is mooi, zo zitten ondernemers in elkaar, maar je moet ook straks weer op kunnen starten. Dus als je voor een regeling in aanmerking komt, overweeg dan serieus of je het echt niet nodig hebt.  Andersom is ook waar, er zijn altijd bij algemene regelingen ondernemers die tussen wal en schip vallen. Gezamenlijk proberen we daar landelijk aandacht voor te vragen en te kijken wat we kunnen doen."

Dijk Lelystad Emmeloord Natuur Flevoland

Anderhalve meter opstart

"Ondertussen bereiden we ons voor op de anderhalve meter opstart. Met een aantal bedrijven hadden we er een digitale bijeenkomst over. En dan zie je dat er heel veel gebeurt. Bezorgservices, nieuwe producten, aanpassingen…. Maar ook Coronakunstwerken in Tulpenvelden, moederdagboxen en online concerten en evenementen. Zoals een van de deelnemers aangaf: op deze manier bezig zijn met de toekomst geeft energie. En dat is volgens mij de kern. Zelf perspectief scheppen en weer vooruit kunnen kijken. Maak je vooruitzicht… Dat maakt ons minder afhankelijk van de verlossende woorden van Mark. Dus trekken we onszelf aan onze haren op uit de Corona-modder. Maar dat kunnen we. Dat kan Flevoland. Dat liet dit gesprek zien. Kortom het wordt anders. Maar om met Loesje te spreken: waarom zou je terug willen waar je net vandaan kwam…"

"Ik wens iedereen veel gezondheid, trek-kracht en vooruitzicht komende weken. En waar we kunnen, komen we helpen."

Jop Fackeldey
Gedeputeerde Toerisme en Recreatie

Markermeer met sluizen Lelystad op achtergrond

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!