• Nagele


    Nagele is een dorp met een unieke ontwerpgeschiedenis. Het dorp is namelijk ontworpen door architectencollectief ‘De 8' en 'De Opbouw’. Er zijn in Nederland weinig plekken waar hun moderne kijk op de toekomst zo goed te bewonderen is. Kenmerkend voor de architectuur van Nagele zijn de platte daken van de huizen en gebouwen en de rechte lijnen van de wegen. In Museum Nagele ontdek je alles over het ontwerp van dit unieke dorp. Tijdens de fietsroute 'Zuiderzee-eilanden' kom je door dit dorp.

  • Urk


    Het voormalige eiland Urk is een levendig en karakteristiek vissersdorp. Een pittoresk dorp waar je nog steeds het eilandgevoel beleeft met een wandeling door een doolhof van steegjes in de oude dorpskern. Ieder huisje is hier anders en je kijkt je ogen uit naar de verrassende doorkijkjes, knusse pleintjes, karakteristieke geveltekens en vele sierlijke decoraties met ankers en scheepjes.

  • Oud Kraggenburg


    Oud-Kraggenburg is een voormalig (schier-)eilandje in de Zuiderzee, met een lichtwachterswoning gebouwd op een terp. Aan de voet van die terp lag een kleine binnenhaven, ook wel vluchthaven genoemd. Hier konden ooit zeilschepen en stoomboten schuilen bij mist en storm. De lichtwachterswoning is nu privé-eigendom, maar als je er langs fietst, voelt de zee nog steeds dichtbij. Ben je tijdens Open Monumentendag in de buurt? Dan heb je geluk en mag je Oud-Kraggenburg van binnen bekijken.

  • Oude Haven Schokland


    De Oude Haven van Schokland op de noordpunt van het voormalige eiland was het thuis voor een vloot van meer dan 200 binnenvaart- en vissersschepen. Op Schokland zijn bijzonder weinig gebouwen bewaard gebleven. Alleen de kerk van Middelbuurt, het lichtwachtershuisje en het misthoornhuisje mochten blijven staan na de ontruiming van Schokland in 1859. Je komt er langs wanneer je een fiets- of wandeltocht langs de contouren van het vroegere eiland maakt.

  • Bezoekerscentrum De Gesteentetuin


    In Bezoekerscentrum De Gesteentetuin maak je een reis door de tijd. Die reis begint zo'n 200.000 jaar geleden. In de Gesteentetuin is een aantal zwerfkeien te zien. Deze zijn door de gletsjers van de voorlaatste ijstijd in de Noordoostpolder achtergelaten. In het bezoekerscentrum kun je een tentoonstelling bekijken over het ontstaan van de aarde. Kinderen vermaken zich met spelletje op de zolder of door de rugzakroute door het bos rondom het bezoekerscentrum te lopen.