Willem Barentsz - Marker Wadden @Jasper Pluim

Veerboot naar de Marker Wadden

Vaar mee naar de Marker Wadden, de nieuwe natuureilanden in het Markermeer. De overtocht is al een belevenis op zich. Eenmaal op Marker Wadden gaat het avontuur verder. Geniet van de weidsheid van de eilanden, maak een heerlijke wandeling, observeer de vogels en zie hoe de nieuwe natuur hier ontluikt. 

Vanaf 1 mei 2021 vaart de veerdienst weer. De boot vertrekt vanaf de Bataviahaven in Lelystad naar Marker Wadden. Grijp deze kans en ontdek zelf dit nieuwste stukje Nederland. Tickets zijn vanaf nu te boeken via de website van Natuurmonumenten.

Veilige overtocht
De veerdienst vaart nog niet met volle capaciteit. E…

Lees verder

Vaar mee naar de Marker Wadden, de nieuwe natuureilanden in het Markermeer. De overtocht is al een belevenis op zich. Eenmaal op Marker Wadden gaat het avontuur verder. Geniet van de weidsheid van de eilanden, maak een heerlijke wandeling, observeer de vogels en zie hoe de nieuwe natuur hier ontluikt. 

Vanaf 1 mei 2021 vaart de veerdienst weer. De boot vertrekt vanaf de Bataviahaven in Lelystad naar Marker Wadden. Grijp deze kans en ontdek zelf dit nieuwste stukje Nederland. Tickets zijn vanaf nu te boeken via de website van Natuurmonumenten.

Veilige overtocht
De veerdienst vaart nog niet met volle capaciteit. Er is ruimte voor een beperkt aantal opvarenden. Op deze manier blijft het mogelijk om voldoende afstand te houden en bieden de rederijen die de veerdienst verzorgen elke bezoeker een veilige overtocht. De boten varen voorlopig op vrijdag tot en met maandag, in de meivakantie zijn er meer afvaarten. Op de website van Natuurmonumenten staat op welke dagen en tijden de veerdienst precies vaart en zijn de tickets direct te boeken. Elsa Pater, boswachter op Marker Wadden: “Ik ben echt heel blij dat de boot weer gaat varen. We kregen zoveel vragen naar de veerdienst. Nu kunnen ook mensen zonder eigen boot Marker Wadden weer bezoeken".

Volop ontdekken 
Op de recent aangelegde natuureilanden in het Markermeer ontwikkelt de natuur zich razendsnel. Marker Wadden is een paradijs voor vissen en vogels, maar ook voor mensen is het er heerlijk vertoeven. Er zijn prachtige wandelingen te maken langs drie bijzondere vogelkijkhutten en een indrukwekkende uitkijktoren. Ook is er naast het eilandpaviljoen met een riant terras een uitgestrekt strand, bij mooi weer nodigt het water uit tot pootje paden of een frisse duik. Het voorjaar is bijzonder, het geluid van de vogelkolonies en de geur van de bloeiende moerasandijvie dragen bij aan de unieke ervaring op Marker Wadden. Bezoekers zijn alleen welkom op het haveneiland, op de andere vier eilanden wordt de natuur met rust gelaten.

Nieuwe natuureilanden
Boskalis start nog deze maand met de bouw van twee nieuwe natuureilanden, waarmee het totaal op zeven komt. Het is een mooie impuls voor het herstel van waterkwaliteit en natuur in Nationaal Park Nieuw Land. Onderzoek heeft inmiddels laten zien dat Marker Wadden van grote waarde is voor het natuurherstel in het Markermeer.

Boottijden:

Je koopt een retourkaartje voor één dagdeel. De boottocht duurt tussen de 45 en 60 minuten.

Dagdeel ochtend:
Vertrek 10:00 uur Lelystad > Retour vanaf Marker Wadden 14:30 uur, uiterlijk 15:30 in Lelystad

Dagdeel middag:
Vertrek 13:00 uur Lelystad >  Retour vanaf Marker Wadden 17:30 uur, uiterlijk 18:30 in Lelystad

De boten die Natuurmonumenten inzet voor de overtocht zijn:

In mei vaart de Abel Tasman, behalve op 1, 7, 8 en 10 mei, dan vaart de Zuiderzee.

Tarieven veerboot(inclusief gebiedsbijdrage):

 • Retour veerboot € 22,50-
 • Leden Natuurmonumenten € 17,50,-
 • Kinderen 4 t/m 12 jaar € 10,-
 • OERRR kinderen € 7,50
 • Let op: Kinderen t/m 3 jaar mogen gratis mee


Vertrekpunt veerdienst:
Bataviahaven 1, 8242 PR Lelystad

De haven is goed bereikbaar met openbaar vervoer, vanaf station Lelystad rijden er bussen.

Wanneer u op de kade bent, loopt u over de kade met de bocht mee naar links langs de muur met boogjes (U ziet KNRM aan uw rechterhand). De veerdienst voert een groene Natuurmonumenten vlag.

Parkeren:

Parkeergelegenheid is er bij de parkeerterreinen van Batavia Stad op loopafstand (ongeveer 10 minuten) van Bataviahaven. Het parkeerterrein naast de winkel Only for Men aan de Museumweg (7 minuten lopen) en de VOC-garage naast Bataviahaven. In de VOC-garage is beperkt ruimte.

Het betreft betaald parkeren. Klik hier voor een kaart met de parkeermogelijkheden en bijbehorende tarieven.

Praktisch

Openingstijden Eilandpaviljoen:
Dagelijks van 11.00 - 17.00 uur. Van 11:00 tot 12:00 alleen to go. Tussen 12:00 en 17:00 is ook het terras open, maar wel op reservering. (Dat mag ter plaatse.)

Op Marker Wadden bieden we kleinschalige horeca zoals warme dranken, fris en alcoholische dranken, koek en nootjes. We serveren ook tosti's en appeltaart. Wanneer de veerdienst niet vaart bij slecht weer, is het Eilandpaviljoen niet geopend.

 • Marker Wadden is een wandeleiland, fietsen en andere vervoersmiddelen zijn niet toegestaan;
 • Een deel van de wandelroute is geschikt voor mensen met een beperking (rolstoel);
 • Aan boord van de veerdienst worden diverse consumpties geserveerd en is er soms een kleine menukaart;
 • Honden zijn alleen aangelijnd toegestaan in het gebied direct rondom de havenkom. Omdat het een belangrijk vogelgebied is, kunnen honden niet mee op de rondwandeling over het eiland. Vanzelfsprekend geldt er een opruimplicht;
 • Bij zeer slecht weer (storm) kan de boot niet varen. Je krijgt uiterlijk 24 uur van tevoren bericht en het geld voor de ticket(s) wordt dan teruggestort;
 • Bij slechte weersvoorspelling tijdens de heenvaart kan de schipper besluiten dat hij i.v.m. de veiligheid eerder terug moet varen. Dit wordt op tijd bekendgemaakt;
 • Kleding: zorg voor voldoende beschermende kleding en stevige wandelschoenen. Het weer kan snel omslaan en het kan hard waaien op het eiland.
Lees minder

Contact

Adres:
Vertrekpunt veerdienst Marker Wadden
Bataviahaven 1
8242 PR Lelystad
Plan je route
Afstand:

Wanneer

 • elke maandag, vrijdag, zaterdag en zondag t/m 31 oktober 202110.00 - 15.30 uur
  13.00 - 18.30 uur

Prijzen

 • Tarieven veerboot (inclusief gebiedsbijdrage)

  Retour veerboot € 22,50-
  Leden Natuurmonumenten € 17,50,-
  Kinderen 4 t/m 12 jaar € 10,-
  OERRR kinderen € 7,50
  Let op: Kinderen t/m 3 jaar mogen gratis mee
 • Betaalmogelijkheden: Online

Locatie