Fietsroute met bezoek aan Urk en Schokland


  Voormalig eiland Urk
  Deze fietsroute strart  op Urk. Als je in Flevoland bent, ontkom je niet aan een bezoekje aan het voormalige eiland Urk. Het vissersdorp lag vroeger als eiland midden in de Zuiderzee en bestaat al langer dan duizend jaar. De pittoreske oude dorpskom ligt op een keileembult en daardoor hoger dan het nieuwere deel van Urk. Je kunt nog goed zien dat iedereen op het hogere gedeelte wilde wonen. Elk vrij plekje is volgebouwd; je vindt er kleine. smalle huisjes in een doolhof van steegjes, of ginkies zoals Urkers zeggen.

  Via de oude Domineesweg vervolg je je tocht naar Schokland. De naam Domineesweg is niet zomaar bedacht. Toen Urk en Schokland nog werden omgeven door water, volgde de dominee van Urk de Domineesweg om te gaan preken op Schokland.

  UNESCO Werelderfgoed Schokland
  UNESCO Werelderfgoed Schokland staat symbool voor de strijd van Nederland met het water. Al in de prehistorie werden de eerste bewoners van Schokland door het water verdreven. Eeuwen later vochten de middeleeuwse boeren en later de vissers vanaf hun terpen tegen de stormvloeden en overstromingen, maar ook zij legden het af en het eiland werd in de negentiende eeuw ontruimd door Willem III. Nu is Schokland een eiland op het droge, dat trots boven het polderlandschap uitstijgt. Het gebied Schokland werd in 1995 als eerste Nederlandse monument opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Tijdens een bezoek aan dit voormalige eiland begrijp je meteen waarom.

  Via Emmeloord, het geografisch middelpunt van de Noordoostpolder, fiets je weer terug richting Urk. Het icoon van Emmeloord is de Poldertoren. Deze toren kun je overigens ook vinden in Mizumaki in Japan, waar Emmeloord tot 2000 een stedenband mee had.

  Vanwege de afstand is deze route ook goed te doen met de electrische fiets.

  Urk
  Afstand
  59,0 km
  Duur
  4 uren

  Beschrijving

  Startpunt : Wijk 2
  8321 EP URK